Descriere
Ce faceti daca va doriti sa mancati mai sanatos, dar in acelasi timp sa va puteti bucura de un gust autentic al fructelor, legumelor, verdeturilor si a altor alimente? Sau daca v-ar placea sa va bucurati de gustul si aroma inconfundabila a fructelor si legumelor de primavara si vara, chiar si pe parcursul sezonului rece? Va propunem solutia ideala: deshidratarea!
Exista foarte multe metode de conservare a alimentelor, insa cele mai multe dintre ele au dezavantaje ce nu pot fi neglijate. Conservele necesita si contin conservanti. Prepararea termica schimba gustul si diminueaza cantitatea de substante nutritive. Pastrarea alimentelor la congelator necesita mult spatiu si atunci cand decongelam alimentele procesul de oxidare revine si este mai rapid.
Solutia cea mai eficienta este deshidratarea. Aceasta metoda scoate apa existenta in fructe si legume. Apa fiind unul distre factorii ce favorizeaza reactia enzimelor ce produc oxidarea si alterarea ingredientelor. De asemenea prin deshidratare ingredientele vor ocupa mai putin spatiu.
Deshidratorul marca Excalibur, 43 x 48 x 34 cm dimensiune, dispune de o suprafata de 1,4 mp si vine dotat cu 9 tavi(35 x 35 cm) cu 9 rame din plasa fara BPA, 1 usa transparenta si rezistenta din policarbonat pentru a observa procesul deshidratarii ingredientelor fara a-l opri.
Aparatul dispune si de un temporizator de 48 de ore, putand opta intre 2 niveluri de temperatura(de la 35°C la 74°C) si 2 timpi de deshidratare (rapid si incet), astfel veti putea seta aparatul la o temperatura mai mare la inceput, pentru ca apoi aparatul sa schimbe automat pe o temperatura mai mica pe care o setati dumneavoastra.
Aparatul are in componenta un ventilator cu un diametru de aproximativ 18 cm ce ajuta in procesul de deshidratare ca aceasta sa fie uniforma si mai rapida.
Caracteristicile aparatului:
- Putere: 600W;
- Interfata digitala pentru control;
- Termostat ajustabil: intre 35°C(ideal pentru fructe si legume) si 74°C(ideal pentru peste si alte carnuri);
- Temporizator: de pana la 48 de ore;
- Programarea a 2 niveluri de temperatura si a 2 perioade de timp;
- Buton On/Off in spatele aparatului;
- Carcasa si usa din policarbonat(usa este transparenta);
- Dispune de tehnologia patentata Excalibur de distribuire orizontala a aerului Parallex™(sursa aerului se afla in spatele aparatului si este distribuita uniform de ventilatorul din dotare) si tehnologia de fluctuare Hyperwave™(aerul cald fluctueaza pe parcursul ciclului de deshidratare), ce reprezinta combinatia cea mai fiabila dintre incalzire si uscare de pe piata. Rezultatul sunt alimente ce sunt uscate atat la exterior, cat si la interior.
Reguli pentru o deshidratare corecta:
- alimentele trebuie sa fie coapte, nealterate si foarte bine spalate;
- cu cat alimentele sunt mai zemoase, cu atat se taie felii mai subtiri pentru ca apa sa se evapore mai repede;
- feliile se aseaza una langa alta, astfel incat sa nu fie suprapuse, pentru ca ar impiedica circulatia aerului;
- ingredientele se pun la deshidratat pe gratar, pe hartie de copt sau hârtie albă, dar nu pe bucati de material ce pot retine umiditatea;
- pentru alimentele ce se oxideaza repede precum marul, gutuia, para, se poate aplica un tratament, inainte de uscare, cu zeama de lamaie sau acid ascorbic pentru a-si pastra culoarea;
Cum pastrati si cum preparati alimentele uscate?
- se pot pastra cel mai bine in borcane de sticla, dar se mai pot pastra si in saculeti textili sau de hartie, dar intr-un spatiu de depozitare uscat;
- este indicat sa consumati alimenetele deshidratate in decursul a maxim un an pentru a va bucura cu adevarat de calitatea lor nutritiva;
- posibilitatile de folosire a ingredientelor uscate sunt nenumarate: in prajituri, in smoothieuri, in piureuri, in compoturi, in supe si altele.