Descriere
Pentru francezi, gatitul este într-adevăr un simbol ce le defineşte cultura, Franta fiind ţara cu cele mai rafinate retete, cât şi cele mai sanatoase. Referindu-ne la acest aspect, trebuie să avem în vedere că bucataria franceza are mai multe ramuri, în funcţie de zone. De la nord la sud şi de la est la vest, Franta cunoaşte cel puţin 5 bucatarii. Aşa se face că în nord-vest, mai mult decât oricare parte a Frantei, este foarte la modă untul şi smantana. În sud-est se fac simţite influenţele mediteraneene, multe rosii, usturoi, ulei de masline şi tot felul de ierburi. În sud-vest veţi întâlni multe preparate cu unsoare de gasca, cu ficat de pasare şi rachiu de Armagnac. Nordul şi estul vă oferă ceva mai saţios : carne de porc, bere, andive, slanina şi cartofi.
Despre meniul zilnic, se ştie că spre deosebire de unele popoare pentru care micul dejun este destul de consistent, francezii se multumesc cu o cafea, un ceai şi un corn - croissant, pentru ca apoi, pranzul să devină masa principala, iar cina momentul prielnic pentru o supa. În afară de bucatariile regionale, Cuisine du Terroir, Franta mai cunoaşte doua bucatarii, sau mai bine zis, două feluri de abordare a meniului. Vorbim în primul rând de Haute Cuisine, sau La Cuisine Bourgeoise, adică bucataria franceza aşa cum este ea percepută în afara patriei ei, în restaurante. Ea este caracterizată prin complexitate şi rafinament, dar şi prin preţuri pe măsură. Tehnici de gatit sofisticate, ingrediente de cea mai bună calitate, toate pentru mese festive şi fast. Cealaltă abordare se referă la bucataria moderna, caracterizată prin rapiditate, sosuri mai puţin grase, cantităţi mai puţin generoase şi prezentare decorativa. Influenţată la rândul ei de alte bucătării ale lumii, în special cea din Asia, La cuisine nouvelle a fost mult timp sursă de inspiraţie pentru alte bucatarii.
Editura: URBAN Lifestyle
Formatul: 100 x 180 mm
Numar de pagini: 192