Intrăm întotdeauna în bucătărie cu gândul de a face totul perfect, dar trebuie să recunoaștem că uneori lucrurile pur și simplu eșuează. Se taie maioneza, se dezumflă tortul, se crapă bezelele sau se usucă friptura în cuptor. Desigur, ideal ar fi să nu ai parte de “bucuriile” astea fix în ajunul sărbătorilor sau al evenimentelor tale speciale, dar chiar și așa, un lucru e de reținut: niciodată nu e totul pierdut.
Un blat de tort reușit e un blat pufos și bine-crescut. Ce faci când îți iese exact contrariul, când se crapă cu nerușinare sau se lasă de îndată ce l-ai scos din cuptor?
Întâi de toate, încerci să descoperi ce n-a mers bine, ca să fii mai norocos data viitoare. Poate ai pus praf de copt de două ori sau poate ai uitat de tot de el. Poate n-ai bătut albușurile îndeajuns sau poate te-ai gândit că n-o fi foc dacă îți lipsesc 50 de grame de făină.
Pasul doi. Recalculezi traseul și stabilești o altă destinație savuroasă pentru blatul tău de tort. Variantele sunt nenumărate, așa că începem noi cu 8 idei de deserturi simple și rapide, care să te salveze chiar și în ultimul moment.
1.Tort cu inimă cremoasă
Uneori blatul de tort are prostul obicei de a se lăsa fix în centru și de a rămâne cu o gaură în mijloc. Transformă această imperfecțiune în piesa de rezistență.
Scobește și umple micul crater cu cremă de frișcă și mascarpone, cu un ganache de ciocolată, cu cremă de lapte, de vanilie, caramel sau orice altă umplutură de tort îți place.
Învelește întreg tortul în glazură și urmărește reacția oamenilor când vei tăia prima felie de tort și vei dezvălui un mijloc inundat, la propriu, de cremă delicioasă.
2.Desert cald cu sos de ciocolată
Transformă blatul de tort în deserturi individuale asamblate surprinzător de rapid.
Folosește un cuțit ca să tai blatul în cubulețe cu latura de aproximativ 2 cm și pune-le în cești sau cupe pentru desert. Acoperă-le cu sos cald de ciocolată sau vanilie, pe care bucățile de blat îl vor absorbi rapid și se va transforma într-un desert siropos și ciocolatos care se topește în gură.
Pune deasupra frișcă făcută în casă și garnisește cu bucăți de ciocolată sau de caramele date pe o răzătoare Microplane.
3.Prăjitură tăvălită
Dacă tortul n-a ținut la cuptor, sigur va ține la tăvăleală prin nucă de cocos. Extrem de ușor de preparat, prăjiturile tăvălite fac furori pe mesele românești, dar și pe cele britanice, unde sunt denumite Lamingtons.
Taie blatul în cubulețe sau chiar în triunghiuri. Prepară o glazură subțire de ciocolată prin care treci fiecare bucată, apoi tăvălește-le pe toate părțile într-un covor de nucă de cocos. Dacă nu ești mare fan al cocosului, înlocuiește-l cu miez de nucă rumenită la cuptor și mărunțită.
4.Budincă la cuptor
În cazul în care blatul de tort, checurile sau banana bread au ieșit mai dense decât mai pufoase, oferă-le un nou destin într-o budincă delicioasă la cuptor. Poți urma o rețetă de bread pudding sau budincă de cozonac.
Rupe blatul în bucăți generoase și pune-le într-o tavă de cuptor. Pentru o prezentare cu totul specială, alege tava ceramică Emile Henry în formă de inimă. Toarnă peste ele un amestec de ou, zahăr, vanilie bourbon, lapte sau lichior de ouă (de ce nu? 😊) și presară câteva nuci. Dă totul la cuptor timp de aproximativ 20 de minute. Înainte de servire, poți adăuga frișcă, sos caramel sau topping de ciocolată.
5.Desert fructat cu lichior
Dacă te-a întristat prea mult eșecul tortului preparat cu atâta dragoste, nu-i nimic: te înveselești în timp record cu un desert învăluit în aburi… amețitori.
Taie blatul în bucățele și împarte-le în câteva pahare sau cupe pentru desert. Adaugă fructe proaspete, congelate sau scoase din conservă. Stropește totul cu lichiorul tău preferat. La final, decorează cu frișcă proaspătă. Iată ce simplu ai obținut un desert fresh și apetisant.
6. Tartă fresh cu cremă și fructe
Un blat de tort foarte subțire poate fi o bază perfectă pentru o tartă răcoritoare cu parfum de vacanță de vară. Folosește un cuțit bine ascuțit ca să nivelezi blatul cât poți de bine. Așează-l direct pe platoul de servire și stropește-l uniform cu un sirop fructat. Întinde deasupra o cremă de vanilie (cremă de patiserie din lapte, gălbenușuri, amidon și vanilie) similară cu cele pentru cremșnit sau eclere.
Dacă vrei ceva și mai rapid, folosește frișcă sau cremă de mascarpone cu vanilie, însă acestea nu vor putea susține la fel de bine greutatea fructelor pe care urmează să le așezi deasupra.
Decorează tarta cu fructe din belșug (căpșuni, afine, piersici, struguri) și las-o la frigider până la servire.
7. Parfait american
Zicem “american” nu pentru că sună mai interesant, ci pentru că „parfait-ul” cunoscut în America este foarte diferit de desertul franțuzesc cu același nume.
Parfait-ul american se servește la pahar sau borcănel și este alcătuit din straturi de granola, iaurt grecesc și fructe proaspete. Tu poți adăuga și bucățele mici de blat dulce și pufos. Și dacă vrei să-l faci și mai ispititor, poți înlocui iaurtul cu crema de brânză dulce, cu mascarpone sau... daaaa!... cu înghețată!
Un deliciu preparat cât ai zice: “Oare ce să fac cu blatul ăsta nereușit?”.
8.Cake pops
Poate că nu le putem integra în lista de deserturi extrem de rapide, dar nici nu pot lipsi din toată povestea asta. Când nu mai poți salva nimic din blatul de tort, mărunțește-l pe tot, apoi creează cel mai spectaculos desert: prăjituri-acadea.
Te-ar ajuta să ai la îndemână:
- bețișoare speciale pentru cake pops;
-un suport pentru bețișoare sau măcar o bucată de polistiren care să țină fixate bețișoarele;
Într-un castron încăpător mărunțește blatul cu degetele și amestecă-l cu puțină cremă de ciocolată sau vanilie. Ai grijă să nu pui prea multă cremă: o compoziție prea moale va duce la dezintegrarea prăjiturelelor.
Înfige bețișoarele în prăjiturele, trece-le printr-o glazură de ciocolată neagră sau albă și pune-le în suport la uscat. Decorează-le cu mici ornamente comestibile și... voilà! ai un desert mai mult decât spectaculos.
Nu e o tragedie dacă îți lipsesc bețișoarele speciale pentru cake pops. În acest caz, poți folosi câteva paie din carton sau poți renunța de tot la ele. Vei obține biluțe la fel de delicioase chiar și dacă le pui pe un platou.
Pasiunea de a găti înseamnă uneori improvizație, dar și încredere în creativitatea ta de a transforma micile eșecuri în adevărate delicii.
Produse recomandate:
Mixer cu bol 4.8L, Artisan, Model 175, Cast Iron Black - KitchenAid
Cod: 5KSM175PSEBK
Set 6 pahare sampanie, sticla cristalina, 348ml, "Vervino" - Schott Zwiesel
Cod: 121407
Alte articole care te-ar putea interesa: