A trecut un an și jumătate de când pandemia ne-a băgat mai mult în bucătărie, iar pe colegii noștri din magazine chiar și mai mult, având în vedere perioada în care magazinele au fost închise.
Acum, când ne pregătim de un nou sezon rece, cu mai mult timp petrecut lângă cuptor sau aragaz, am adunat cele mai importante sfaturi, trucuri de gătit, dar și fun facts din bucătăriile echipei KitchenShop.
Dacă unii dintre colegi erau deja pasionați de gătit, o bună parte abia anul trecut au început să gătească, să descopere rețete și să învețe din greșeli. Le-am inclus aici pe toate și suntem curioși să le auzim și pe ale tale. Ne poți scrie oricând pe Facebook sau Instagram, iar noi vom da înțelepciunea mai departe. 😊
Cele mai utile produse în bucătărie
Cu cât petreci mai mult timp în bucătărie, cu atât realizezi de ce lucruri ai cu adevărat nevoie și care sunt în plus.
Pe lângă clasicele și extrem de importantele decojitor de legume, cuțite bune, răzătoare sau tigaia universală, câteva produse noi s-au făcut remarcate.
Friteuza cu aer cald
Gătitul la friteuza cu aer cald este extrem de simplu: așezi alimentele în coșul friteuzei, închizi și pornești aparatul. Aerul fierbinte va circula peste tot datorită ventilatorului încorporat și va genera acea crustă crocantă similară cu cea a alimentelor prăjite în baie de ulei. Mai rapid și mai sănătos, visul tuturor în bucătărie. 😊
Am scris mai multe despre air-fryer, avantaje și mod de utilizare aici .
Fresh & Save de la Zwilling
Chiar dacă nu este un produs care te ajută la gătit, deși poate fi, este un produs excelent pentru a păstra alimentele de 5 ori mai multe zile decât în mod obișnuit.
Colegele din Tg. Mureș ne-au împărtășit că ”cele mai utile produse ar fi aparatul de vidat de la Zwilling și caserolele de vidat. Foarte practic sistemul și util.”
Cum funcționează? Fixezi pompa de vid pe supapa caserolelor sau pungilor de vid reutilizabile, iar în câteva secunde, prin simpla apăsare a unui buton preparatele sunt vidate. Gustul, aromele și vitaminele sunt conservate în mod fiabil. poți găsi starter pack-ul cu tot ce ai nevoie pentru mâncare prospătă, mai mult timp.
Sistemul de filtrare OnTap
Odată cu disconfortul drumurilor dese la supermarket, a crescut și nevoia de apă curată, chiar de la chiuvetă. Sistemul de filtrare a apei potabile OnTap are un design premium, se montează ușor pe aproape orice robinet, elimină până la 99,99% dintre bacterii, clor, particule microplastice, reziduuri farmaceutice, hormoni, dar și nivelul de pesticide și erbicide.
Filtrul se schimbă la fiecare 600 de litri, iar funcția shower este perfectă pentru spălat vase mai rapid.
Oala sub presiune
Ciorbe cu pui de țară preparate rapid sau orice mâncare la o apăsare de buton distanță? Oala multifuncțională gătește, coace, prăjește, gătește lent sau la abur. Are capacitatea de 5.6 litri și include 26 de programe presetate, mai exact 14 programe pentru oala sub presiune și 12 programe pentru air fryer.
În plus, poți programa oala cu 24 de ore înainte și poți păstra alimentele calde timp de 4 ore, durata maximă recomandată.
SodaStream
Mână în mână cu confortul de a bea apă filtrată de la chiuvetă este și cel de a acidula băuturile pentru sifon proaspăt sau sucuri naturale. Combină apa acidulată cu siropurile SodaStream sau orice alt sirop dorești și te bucuri de sucuri făcute în casă, fără să le mai cari de la magazin sau să irosești sute de sticle de plastic.
Uscătorul de salate
Tot în categoria descoperiri noi a fost și uscătorul de salate, care a fost și produsul lunii iunie. Este instrumentul de care ai nevoie în bucătărie pentru un rezultat nediluat, gustos și sănătos. Bolul poate fi utilizat și pentru servire, așa că nu este nevoie să murdărești mai multe vase.
Iar descoperirea venită din departamentul de marketing este și că poate fi folosit pentru a elimina apa de pe legume și fructe, înainte de congelare. Astfel, eviți formarea cristalelor de gheață și poți decongela rapid și porții mai mici.
Mașina de pâine
Mașina de pâine, ca multe alte produse, a ajuns și la angajații KitchenShop pentru a fi testată, inclusiv în magazine. Așa că dacă ajungi prin magazin, este posibil să prinzi o testare de produs live. 😊
Poți prepara pâine albă, integrală, pâine cu făină de porumb sau chiar pâine fără gluten. Doar adaugi ingredientele cu până la 15 ore înainte de preparare. Apoi, setezi cronometrul astfel încât coacerea să înceapă la ora 6 dimineață și până la ora 9 te bucuri de pâine proaspătă și caldă. Sună bine și miroase chiar și mai bine.
Vasul de tarte Tatin
Foarte popular printre colegii noștri tot datorită testării pentru produsul lunii aprilie, ne-am bucurat cu toții de tarte delicioase de mere, pere, ceapă și multe alte delicii. Setul de tarte din ceramică FLAME® este compus din platou și capac, care poate fi folosit și ca tavă de servire. Inovația este că poți prepara întreaga rețetă de tartă numai cu acest set: la început pregătești caramelul pe aragaz sau plită, apoi gătești tarta la cuptor în aceeași tavă. La final, răstorni tarta în platou și servești preparatul direct la masă.
Alte produse care s-au făcut remarcate au fost vasele pentru pâine sau pasăre de la Emile Henry, tigaia AMT sau mini chopper-ul KitchenAid.
Trucuri de gătit pentru mâncare mai gustoasă
Aici a fost cea mai mare distracție, iar experimentele în bucătărie au îngroșat rândurile de pasionați de gătit din echipa KitchenShop.
Fără să ne lungim prea mult, iată ce trucuri ne-au împărtășit colegii noștri:
- Umezește lama cuțitului cu apă călduță înainte de a tăia deserturile, inclusiv cozonacul și acesta nu se va sfărâma.
- Înainte de a adăuga stafidele în prăjituri, lasă-le câteva minute în apă călduță cu rom sau în cuptorul cald.
- Pentru o pizza cu blat crocant, coace mai întâi blatul gol 8-10 minute, apoi adaugă ingredientele și mai coace 18-20 de minute sau cât este nevoie.
- Adaugă în salata de vinete și 1-2 dovlecei fierți și pasați, pentru un rezultat mai fin și mai ușor.
- Respectă cu sfințenie timpul de gătire și temperatura alimentelor înainte de gătire.
- Marinarea cărnii și gătirea lentă fac preparatele mult mai gustoase.
- Scoate carnea la temperatura camerei cu cel puțin 30 de minute înainte de gătire.
- Folosește condimente și ierburi noi, care chiar schimbă gustul când sunt folosite cum este recomandat.
- Cântărește ingredientele și abia după ce stăpânești rețeta originală începe să inovezi.
- Folosește apă filtrară în toate rețetele, mai ales în prepararea pâinii de casă.
Iar în plus, mai adăugăm și noi că este foarte important să citești manual de instrucțiune al vaselor de gătit, electrocasnicelor și a ustensilelor de gătit, pentru a evita accidentele și neplăcerile. În plus, multe dintre ele includ și sfaturi utile de gătit și trucuri culinare.
Organizarea în bucătărie și planificarea meselor
Fie că petreci multe ore în bucătărie sau doar încălzești mâncarea comandată, faci o cafea sau iei micul dejun cu familia, o bucătărie frumos amenajată și ordonată, îți oferă un sentiment foarte plăcut de acasă și te inspiră să trăiești mai sănătos. În plus, o bucătărie organizată îți salvează mult timp și energie pe care nu o mai risipești căutând lucruri sau împiedicându-te de obiecte.
Iată ce ne-au împărtășit colegii noștri:
- Blatul din bucătărie este principalul spațiu de lucru, așa că este bine să fie liber, fără electrocasnice sau borcane.
- Seturile pentru condimente cu suport sunt grozave. Scapi de pungi, pungulițe cu fel și fel de condimente și le găsești și mult mai ușor dacă sunt transparente sau etichetate.
- Suporturile pentru cuțite sunt de mare ajutor, la fel și ustensilele de bucătărie în suport, cum sunt cele de la Zokura sau cele de la Kitchen Craft, cu magnet. Le găsești ușor, le ai la îndemână și eviți uzarea cuțitelor și micile accidente.
- În ceea ce privește planificarea meselor, caserolele din sticlă sunt ideale pentru depozitat mâncarea în frigider și păstrarea ei.
- Folosesc toate ingredientele din frigider și gătesc mai întâi cu ce am deja în casă. Cu ocazia asta, am descoperit noi rețete cu care să reduc risipa alimentară.
- Îmi fac planul alimentar, cu preparatele pe care urmează să le gătesc, încă de la începutul fiecărei săptămâni.
- Facem de sâmbătă planul cu ce vrem să mâncăm în săptămâna următoare. După plan facem lista de cumpărături și mai pregătim ingredientele de duminică. De exemplu, pastele pot sta fierte la frigider 2-3 zile și facem doar sosul rapid. Aluatul de clătite la fel, facem un bol mare lunea, pe care îl ținem la frigider și facem câteva rapid dimineața pentru copii.
- Pregătesc legumele într-o singură zi, cum ar fi ceapa cuburi sau rădăcinoasele pentru supe și le congelez, pentru a găti mai rapid atunci când doresc.
- Spăl vasele și ustensilele în timp ce gătesc altceva sau imediat după, pentru a avea spațiul de lucru curat și a nu lăsa mâncarea să se întărească.
Acestea au fost cele mai frecvente răspunsuri în cadrul echipei. Citește mai multe și în articolele publicate în InfoCulinar:
- Soluții de organizare și igienă
- Planificare meselor pentru a petrece cât mai puțin timp în bucătărie
- Aparate multifuncționale pentru bucătării mici
Fun facts cu fun quiz
La final, ne-am distrat și cu un quiz din bucătăriile colegilor, să ne satisfacem micile curiozități. Iată ce a ieșit.
Alimentul câștigător, regăsit în multe dintre răspunsuri este laptele. Apoi urmează brânzeturile, ouăle sau magiunul de prune.
❷La ce nu ai putea renunța niciodată în bucătărie?Cuțitul este cel mai important, apoi mixerul, spatula de lemn sau silicon, robotul de bucătărie, oala sau tigaia preferată, mașina de spălat și cuptorul.
❸De unde îți iei inspirația când gătești?În general, de pe Facebook, YouTube, de la prieteni sau din cărți de bucate. O parte respectă cu sfințenie rețeta, dar parcă mai multe persoane adaptează rețetele în funcție de gusturile familiei.
❹ Care este următoarea achiziție pentru bucătăria ta?Cele mai dorite achiziții sunt robotul de bucătărie sau mixerul KitchenAid, setul de cuțite de la Zokura, oala de fontă, aparatul de carbonatare SodaStream, setul de vidare Fresh&Save de la Zwilling sau tigaia AMT.
❺ Care este brandul preferat de la KitchenShop?Printre cele mai frecvente mențiuni se numără SodaStream, AMT, Emile Henry, KitchenAid și Demeyere.
❻ Ce rețetă ai găti dacă ai lua cina cu idolul tău?Aici răspunsurile au fost diverse, de la scovergi cu șunculiță și brânză, până la round steak, somon la cuptor cu legume, paste sau miel la cuptor.
❼ Ce muzică asculți când gătești?Playlisturile de gătit printre colegii KitchenShop reunesc podcasturi, muzică latino, pop sau, poate cele mai multe răspunsuri, liniște. Deci poate fi un moment apreciat de meditație și pauză de la gândurile zilnice.
❽ Ce alimente ai acum în congelator?Mixuri de legume, carne, înghețată, vinete, pește sau brânză.
❾ Cu ce produse trișezi sau ce comanzi când nu ai chef de gătit?Cele mai iubite invenții sa cu cheat meals sunt shaorma de casă cu ce e prin frigider, carne tocată cu legume congelate și condimente, pizza congelată, covrigi, sendvișuri la grill sau ce nimeresc pe aplicații de delivery.
❿ Care este bucătăria preferată?Aici am avut 2 bucătării care s-au regăsit în majoritatea răspunsurilor, iar acestea sunt mâncarea chinezească și cea mediteraneană.
Ne-am bucurat să aflăm mai multe despre preferințele colegilor noștri din toată țara și sperăm că te-ai bucurat și tu de acest experiment intern și că ai regăsit informații utile. Ne asumăm în continuare rolul de a te inspira să faci cele mai bune alegeri în bucătărie și să venim constant cu articole utile și informații valoroase.
Cei mai pasionați dintre bucătarii noștri publică rețete și pe Gătesc.ro, proiectul KitchenShop născut dintr-o binecunoscută și nesfârșită pasiune pentru gătit. Oricine poate publica rețetele proprii, iar fiecare rețetă este răsplătită în puncte de fidelitate și premii.
Poți afla mai multe despre beneficiile Gătesc.ro aici și te invităm și pe tine să publici cele mai de succes rețete și să împărtășești cu alți pasionați de gătit cele mai utile produse, trucuri și sfaturi descoperite în ultimul an.
Alte articole care te-ar putea interesa: