Există două tipuri de oameni. Cei care sunt înnebuniți după mirosul de pâine caldă și cei care nu vor să recunoască. Printre cele mai prețioase amintiri din copilărie se numără cele cu pâine făcută în casă, frământată cu spor de bunica sau mama, coaptă la perfecție în vatră și flancată, de cele mai multe ori, de o plăcintă aurie și vreo doi cozonaci uriași.
Azi nu mai e ca pe vremuri, dar asta nu e neapărat un lucru rău. Responsabile cu pregătirea aluatului nu mai sunt doar doamnele: frământatul se face și de soți, tați, bunici sau chiar de un mixer de masă KitchenAid. Azi nu mai găsești în toate curțile un cuptor cu lemne tradițional, dar ai putea ajunge la aceleași rezultate folosind un cuptor portabil pentru pizza, cu lemne, gaz sau electric, sau niște vase special concepute pentru copt diverse tipuri de pâine, după cum vei vedea mai jos.
Azi e mai simplu ca niciodată să facem pâine acasă și să le oferim copiilor noștri amintiri pentru o viață cu miros de pâine caldă. Cu sau fără drojdie sau gluten, după rețetă tradițională sau îmbogățită cu tot felul de mirodenii, semințe sau fructe uscate, sub formă de baghete franțuzești, ciabatta pufoasă, focaccia, toast sau – preferata publicului – pâinea rotundă și durdulie.
Cele mai bune vase pentru pâine de casă
Cine nu are cuptor special pentru pâine, are la dispoziție “the next best thing”: ceramica franțuzească. Vasele pentru copt pâine, marca Emile Henry, fac parte dintr-o colecție prestigioasă de vase ceramice, cu o istorie remarcabilă. De peste 170 de ani, în atelierele franțuzești ale familiei Henry, se prelucrează manual, din lut și vopseluri naturale, vase și accesorii pentru gătit studiate până la cel mai mic detaliu.
Vasele pentru copt pâine Emile Henry creează aceleași condiții de căldură și umiditate dintr-un cuptor tradițional, pentru a obține o pâine bine crescută, cu miez pufos, aerat și coajă irezistibil de crocantă.
Brandul Emile Henry este un nume prestigios la nivel internațional, cu produse foarte apreciate de către bucătari, datorită proprietăților imbatabile:
- Rezistă la temperaturi între -20°C și +270°C.
- Capacul menține umiditatea în interior.
- Distribuie căldura uniform pe toată suprafața vasului.
- Înveliș emailat, anti-zgârieturi, anti-ciobiri.
- Pot fi spălate în mașina de spălat vase.
- Prelucrate manual din 100% materiale naturale.
- 10 ani garanție.
Tavă cu capac pentru copt ciabatta
Poți comanda tava aici.Ciabatta este o pâine italiană clasică, concepută ca răspuns la baghetele franțuzești. Este făcută dintr-un aluat cu hidratare mare, elastic și ușor de modelat, folosind o făină dură. Este caracterizată de un interior pufos, cu mari alveole, și o coajă ușor crocantă.
Datorită celor 2 cavități ale tăvii Emile Henry, pâinile (până la 250 g fiecare) sunt bine modelate, rezultând felii uniforme, ideale pentru prepararea sandvișurilor mari.
Savurează ciabatta într-un mic dejun sățios sau pregătește sandvișuri italiene pentru călătorii.
Rețete de ciabatta și sandwich-uri cu ciabatta ››Tavă cu capac pentru copt baghete franțuzești
Poți comanda tava aici.Baguette, mon amour! Înainte de orice, dorim să adresăm mii de mulțumiri poporului francez pentru aceste pâinici formidabile, care se transformă în ceva indecent de gustos atunci când le tai pe jumătate și le ungi cu unt sărat sau le înmoi în sosul de la bœuf bourguignon. Merci beaucoup!
Tava pentru baghete franțuzești are 3 cavități pentru baghete cu siluete perfecte, de peste 30 cm lungime. Sigur că poți folosi tava și pentru baghete din aluat de brioche sau cozonac, umplute cu bucățele de ciocolată sau de fructe uscate.
Pentru un bronz mai accentuat al baghetelor, înlătură capacul în ultimele câteva minute de coacere. Și dacă îți dorești un aspect fără cusur al baghetelor, nu uita să le crestezi înainte de la pune în cuptor, folosind lama ceramică Emile Henry.
Rețete de baghete ››Tavă pentru copt focaccia
Poți comanda tava aici.Încă o dovadă că francezii de la Emile Henry înțeleg foarte bine preparatele italienești. Focaccia este o pâine originară din Italia, obținută dintr-un aluat cu multă drojdie și cu grad mare de hidratare. Se folosește făină bogată în gluten, precum făina de pâine. Poți servi focaccia ca bază pentru sandvișuri, dar și ca atare, lângă mâncăruri delicioase.
Este adesea asociată cu aluatul de pizza, însă, spre deosebire de pizza, aluatul de focaccia este lăsat să dospează după ce este întins în tavă. E o pâine dezmierdată cu ulei de măsline din belșug, care îi asigură și crusta crocantă. Înainte de a fi pusă în cuptor, aluatul se apasă cu buricele degetelor, lăsând uleiul de măsline să pătrundă în formele lăsate. Se împodobește apoi după bunul plac, cu sare de mare, ierburi aromatice precum rozmarin, cimbru sau busuioc, usturoi, roșii cherry, măsline sau chiar brânză. Ah, che buono!
Rețete de focaccia ››Vas cu capac pentru copt pâine tradițională
Poți comanda vasul aici.Suntem aproape siguri că dragostea pentru pâinea rotundă e însemnată undeva în ADN-ul nostru. Pentru că ne lasă gura apă de fiecare dată când vedem acest vas asemănător unui cuptor tradițional, pe care unii îl mai numesc și Dutch Oven.
Domul din ceramică refractară menține nivelul perfect de umiditate, necesar obținerii unei pâini crescute, moi, învăluite de o coajă bine coaptă.
Conceput pentru a face lucrurile cât mai ușoare, domul poate fi folosit în timpul pregătirii aluatului, pentru a amesteca ingredientele, a frământa cu mâna și a lăsa compoziția la dospit. Tava este prevăzută cu mici indentații, pentru a reduce riscul ca aluatul să se lipească. Pentru ca pâinea să crească foarte bine la cuptor, crestează aluatul înainte de coacere cu ajutorul unei lame ceramice Emile Henry.
Acesta este vasul ideal pentru pâine cu maia, pâine țărănească sau pâine simplă, de casă. Vasul include și o broșură cu rețete și sfaturi practice în engleză și franceză.
Rețete pâine rotundă ››Vas fără capac pentru copt pâine brioche, chec, cozonaci
Poți comanda vasul aici.Cine a zis că plăcintele, checul și cozonacii se prepară doar de Paște și de Crăciun, nu știe ce spune. Atunci când ai un vas pentru pâine toast și cozonac, din ceramică franțuzească, un vas care coace uniform și nu lipește compoziția, ar fi păcat să-l folosești doar de două ori pe an.
Pâinea brioche este o rețetă franțuzească, dintr-un aluat cu ouă și unt (cum altfel?), asemănător cu aluatul de colaci împletiți. Excelentă în combinație cu gem sau în frigănele dulci.
Vas cu capac pentru pâine toast, chec, banana bread
Poți comanda vasul aici.Pe capacul acestui vas scrie atât de frumos cuvântul „bread” încât nu vei mai cumpăra niciodată pâine de la supermarket. Orificiile de pe bază și capac asigură nu doar o coacere uniformă, ci și un exterior crocant. Este puțin mai scurt decât tăvile pentru cozonaci, așa că se împacă bine cu dietele sau cu familiile restrânse.
La fel ca celelalte tăvi și vase pentru copt pâine de la Emile Henry, acest produs poate fi folosit în cuptor până la 270°C și distribuie căldura uniform pe toată suprafața. Emailul natural cu care este finisat protejează vasul de zgârieturi și ciobiri, deci poți tăia cu cuțitul direct în vas, fără să rămână urme și zgârieturi. Poate fi spălat în mașina de vase.
Rețete pâine ››Vas cu capac Batard pentru copt pâine
Poți comanda vasul aici.Pâinea Batard este una dintre creațiile culinare franțuzești care a cunoscut lumina celebrității un pic mai târziu decât baghetele. Are o formă ușor ovală și un aspect ceva mai rustic. Dacă baghetele sunt o pâine urbană, cu accente pariziene, Batard ar putea fi verișorul lor din Valea Loarei sau alte zone idilice ale Franței rurale.
Dincolo de starea de poveste pe care ne-o inspiră, pâinea Batard se pregătește simplu, din ingrediente puține. Capacul vasului Emile Henry Batard își îndeplinește rolul cu succes, asigurând umiditatea mediului de coacere și crusta aurie care sabotează orice dietă. Capacitate maximă utilizabilă: 2,3 litri.
Dacă îți dorești să coci o pâine mai mare cu formă ovală, vasul cu capac pentru pâine artizanală este varianta câștigătoare. Fiind similar ca model și proprietăți cu vasul Batard, vasul pentru pâine artizanală are o formă ovală mai accentuată și este mai încăpător, cu o capacitate maximă utilizabilă de 3,4 litri.
Descoperă zeci de rețete de pâine de casă
Pâine fără drojdie, durdulie și pufoasă? Pâine din semințe? Pâine fără frământare? Pâine din făină integrală? Pâine fără gluten? Pâine de post? Pâine keto sau low-carb? Intră pe GĂTESC.RO și descoperă o mulțime de rețete grozave pe care să le încerci acasă. Sau postează rețeta ta favorită și bucură-te de beneficii!
Dacă ești începător și îți dorești să afli sfaturi și trucuri utile pentru prepararea pâinii de casă, îți recomandăm să citești articolul de aici. Vei afla care sunt cele mai folositoare ustensile pentru a face pâine de casă, ce sunt banetoanele sau cum poți scurta timpii de preparare.
Cum să ai grijă de vasele din ceramică Emile Henry
- Înainte de a le folosi pentru prima dată, înlătură toate etichetele de pe produs, utilizând un detergent delicat, apoi spală vasul cu atenție.
- Vasele de pâine pot fi folosite și în cuptor tradițional. Ceramica refractară menține un nivel potrivit de umiditate pentru o coacere perfectă.
- Nu utiliza vasele de pâine pe sursă directă de foc.
- Învelișul ultrarezistent permite folosirea ustensilelor de metal fără a zgâria suprafața vasului.
- Când vasul este fierbinte, recomandăm să eviți contactul cu apa rece sau cu suprafețele foarte reci. Atunci când îl scoți din cuptor, așază-l pe o suprafață neutră, de ex. un tocător din lemn.
- Dacă în timpul curățării vasului nu reușești să elimini anumite urme de mâncare, lasă vasul la înmuiat în apă fierbinte cu oțet, apoi pune-l în mașina de spălat vase.
Alte produse recomandate:
Mixer cu bol 4.8L, Artisan, Model 125, Empire Red - KitchenAid
Cod: 5KSM125EER
Cutie pentru paine, cu capac din bambus, 25,5 x 39,5 cm, Light Grey - Brabantia
Cod: 128288
Alte articole care te-ar putea interesa: