Nu va rezolva problemele de la muncă și nici traficul din oraș, nu va schimba clasa politică și probabil că nici copiii nu vor fi mai ascultători după ce-ți cumperi un deshidrator. Dar îți poate schimba în bine obiceiurile alimentare și, cu puțin noroc, și pe cele ale micilor mofturoși, îți va reîmprospăta universul de idei și rețete culinare și va fi fără îndoială o piesă esențială și neprețuită pentru adepții dietelor raw.
Ca întotdeauna, vrem să-ți oferim toate informațiile de care ai nevoie înainte ca tu să iei decizia de achiziție. De exemplu, e bine de știut că un deshidrator cu 9 tăvi va ocupa un spațiu destul de măricel în bucătăria ta și, fiind o piesă electronică sofisticată, are un preț care poate ridica o sprânceană-două. Însă deshidratorul de alimente e genul acela de produs despre care îți dai seama că merită toți banii abia după ce l-ai studiat și ai înțeles ce poate să-ți ofere.
Nu degeaba deshidratarea se află printre cele mai vechi metode de conservare a alimentelor. Încă de acum 12.000 de ani, în zonele cele mai aride ale Pământului, vegetalele și carnea erau uscate la soare pentru a-și menține toate proprietățile nutritive și a putea fi păstrate timp îndelungat. Cam asta face și un deshidrator electric: usucă alimentele cu ajutorul aerului cald, fără a le răpi aromele și nutrienții, fără aditivi sau zahăr adăugat. Chipsuri de fructe și legume, felii de ciuperci, foi de piureuri din fructe și iaurt, ierburi aromatice, ba chiar și flori și carne – toate pot fi deshidratate și păstrate în condiții optime chiar și până la 2 ani.
Îți pregătești singur gustările nutritive, sănătoase și 100% naturale
Or fi coacerea și gătitul la aburi vedetele alimentației sănătoase, dar deshidratarea e singura care menține toate fibrele, mineralele și, de fapt, întreg conținutul nutrițional al alimentului tău. Desigur, e bine să nu uităm că un fruct uscat, de pildă, conține aceleași ca zaharuri și calorii ca varianta sa proaspătă, doar că sunt concentrate într-o cantitate mult mai mică de fruct.
Fructele uscate sunt perfecte atunci când te năpădește pofta de dulce. Inutil să mai spunem că în cazul preparării în casă ai controlul total asupra ingredientelor și, în general, folosești unul singur: fructul pe care îl deshidratezi. Nu zicem că pungile cu fructe de pe rafturile magazinelor sunt bau-bau, dar pot conține zaharuri adăugate (pentru gust mai bun), dioxid de sulf (pentru păstrarea culorii intense), ba chiar și grăsimi trans – ingrediente pe care nu ți le-ai dori în gustarea sănătoasă a familiei tale. Și dacă mai e să acorzi atenție și prețurilor acestor produse... chiar că ajungi să renunți și să te îndrepți spre raftul cu ciocolată... mai ieftină și, din păcate, mai iubită de cei mici.
Creezi foi colorate pentru gustări cool și decorațiuni inedite
Și totuși, ciocolata ar putea avea un concurent foarte interesant în ochii prichindeilor. Iată o idee cu care îi poți impresiona foarte ușor și le oferi, în același timp, o gustare super sănătoasă. Pasezi fructul lor preferat sau o combinație de fructe și întinzi piureul obținut pe grilajul deshidratorului acoperit dinainte cu o hârtie de copt. La finalul perioadei de deshidratare vei obține o foaie gumată din fructe, ușor de modelat și de rulat. Dacă știți voi un copil care ar putea refuza o astfel de gustare dulce, aromată, gumată, colorată... să ne spuneți și nouă!
Te bucuri de aceleași beneficii și arome, concentrate într-un produs mult mai mic
În general, alimentele uscate ocupă cam 1/6 din spațiul pe care îl ocupau aceleași alimente înainte de deshidratare. Unde mai pui că n-ai nevoie să le îndeși în frigider și în congelator ca să le păstrezi mai mult timp. Tot ce ai nevoie sunt niște pungi sau recipiente cu închidere etanșă și poți uita de ele în dulapul din bucătărie, la temperatura camerei, pentru luni întregi. Dimensiunile mici, greutatea redusă și lipsa pretențiilor la depozitare le fac ideale pentru ieșirile la munte, cu cortul, în drumeții, excursii și vacanțe sau în pachețelele de la școală și birou.
O piesă esențială în dietele raw
Dacă ai încercat vreodată să usuci alimente în cuptor, probabil că știi cât de frustrant poate fi. În primul rând, trebuie să ai un cuptor care funcționează la temperaturi foarte joase, de sub 70°C. Apoi să fii pregătit pentru factura de gaz/electricitate, căci alimentele tale vor sta o veșnicie în cuptor până să ajungă la un rezultat cât de cât rezonabil.
În comparație, un deshidrator face singur toată treaba după ce-l setezi după preferințele tale. Ai garanția unei temperaturi precise și control complet asupra timpului de uscare. Dacă urmezi o dietă raw (bazată de alimente neprocesate termic), un deshidrator îți vine în ajutor cu opțiunea unor temperaturi foarte joase de uscare ce mențin intacte toate enzimele și nutrienții fructelor și legumelor.
Ce poți obține cu un deshidrator casnic?
- Rulouri de fructe deshidratate – preferatele copiilor! Pasezi fructe (chiar și amestecate cu puțin iaurt) și le deshidratezi sub forma unei foi gumate pe care o rulezi într-un snack foarte interesant pentru cei mici, fără zahăr adăugat și alte bazaconii.
- Fructe uscate precum struguri, afine, căpșuni, zmeură, prune, cireșe, vișine, mure.
- Chipsuri sănătoase dulci, fără adaos de zahăr, din mango, banane, mere, pere, ananas, kiwi, citrice, piersici, caise.
- Chipsuri sănătoase sărate, fără adaos de ulei, din cartofi, cartofi dulci, morcovi, păstârnac, sfeclă roșie
- Ciuperci și roșii uscate
- Batoane de cereale cu fructe și granola
- Diverse variante de pâine și crackers din semințe și nuci
- Flori, petale de flori aromatizante, ierburi aromatice
- Diverse pastrame și alte rețete creative din carne de vită, pui, miel și pește
Alte produse recomandate:
Mixer cu bol 4.8L, Artisan, Model 175, Majestic Yellow - KitchenAid
Cod: 5KSM175PSEMY
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: