Iubim înghețata, regina deserturilor estivale! Este singurul aliment care e în același timp deliciu lejer și răcoritor, terapie instant pentru orice fel de supărare, surpriza perfectă pentru toți copiii și partener ideal al plăcintelor cu fructe. Cum să n-o iubești?!
Așa că pregătește-ți bolul, ia o cupă de înghețată și pășește alături de noi în fabuloasa lume a înghețatei de casă. Află cum să prepari înghețată cremoasă de la zero, fără ace de gheață, folosind doar ingredientele pe care le preferi. Mai simplu ca niciodată.
Zeci de rețete de înghețată de casă te așteaptă la finalul acestui articol.
De ce să prepari înghețată de casă?
Înghețată fără vară s-a mai văzut, dar vară fără înghețată, niciodată! Înghețata de casă are tot ce-i trebuie pentru a fi desertul numărul 1 al sezonului estival: se pregătește ușor, are mai puține calorii decât o prăjitură clasică, este răcoritoare, colorată și poate fi preparată și decorată în fel și chip.
Înghețată de ciocolată cu fulgi de chili? Înghețată de măr copt cu scorțișoară? Sau o înghețată de casă cu fructe ori cu gust autentic de fistic? Indiferent de dorințele tale, le poți transforma în realitate cu un singur drum: la bucătărie, nu la gelaterie. Fără stat la coadă și cu costuri mult mai mici.
Să nu trecem cu vederea nici avantajul de a avea înghețată delicioasă cu orice aromă chiar și în lunile de iarnă. Atunci când gelateria e închisă și frigiderele din supermarketuri au o selecție tristă de arome, te poți bucura de înghețata ta preferată în orice moment.
Alte motive grozave pentru care merită să prepari înghețată de casă sunt prospețimea garantată și controlul absolut asupra ingredientelor, fie că vrei să faci sorbet cu puține calorii sau înghețată vegană.
Nu în ultimul rând, înghețata de casă îți aduce un mega-plus de distracție și prilejul de a fi creativ, chiar și pentru cei mai tineri membri ai familiei. Mai ales pentru ei!
Înghețată de vanilie și ciocolată după rețeta lui Chef Sidia Sissoko >>
Ingrediente necesare pentru înghețată de casă
Cum se face înghețata de casă? Cu cât ingredientele sunt mai proaspete și mai calitative, cu atât mai bun va fi gustul obținut. Consistența și cremozitatea înghețatei de casă depind mult de tehnica de preparare aleasă.
Acestea sunt ingredientele de bază pentru o rețetă clasică de înghețată de vanilie:
- Lapte – baza lichidă de la care poți începe rețeta.
- Smântână – contribuie la textura fină și la gustul bogat.
- Zahăr - îndulcește înghețata și reduce punctul de congelare, ceea ce duce la o consistență mai moale.
- Gălbenușuri de ou (opționale) – se adaugă pentru o aromă mai bogată și o textură mai cremoasă.
- Semințe sau extract de vanilie – altfel n-ar mai fi înghețată de vanilie, nu?
Poți porni de la o astfel de rețetă simplă pentru a crea orice tip de înghețată dorești: cu ciocolată, caramel, fructe, nuci, migdale, fistic, fursecuri zdrobite sau cremă de ciocolată.
Tehnici de preparare a înghețatei de casă
Să prepari înghețată de casă e la fel de distractiv cum e să o mănânci. Cei care au încercat-o deja pot confirma că cea mai bună înghețată de casă este cea făcută la mașina de înghețată. Dar asta nu înseamnă că celelalte tehnici de preparare nu merită încercate. Ba din contră. Chiar și rețetele care nu necesită aparat de înghețată pot fi adevărate reușite culinare.
Secretul înghețatei fără mașină de înghețată este amestecarea acesteia la fiecare 30 de minute după ce ai pus-o în congelator, până se întărește complet. Acest lucru contribuie la evitarea formării acelor de gheață.
Contează și ingredientele: o înghețată pe bază de frișcă sau lapte condensat va fi din start mai cremoasă decât o înghețată pe bază de iaurt grecesc. Diferența o face procentul de grăsime din lactate.
Prepararea cu mașina de înghețată
Este varianta cea mai comodă și mai ușoară. Mașina de înghețată te ajută să obții rezultate similare sau chiar superioare înghețatei artizanale din comerț.
Descoperă întreaga gamă de mașini de înghețată >>
Preparare prin fierbere
Unele rețete necesită fierberea ingredientelor înainte de congelare, în special cele cu lapte, zahăr și batoane de vanilie, pentru a încorpora foarte bine aromele și a topi zahărul. Este o metodă simplă și destul de rapidă, în care doar amesteci ingredientele la foc mic, lași compoziția să se răcească și o pui la congelator în forme amuzante si colorate.
Prepararea cu mixerul KitchenAid
Cei care au deja acasă un mixer KitchenAid îl pot accesoriza cu un bol pentru prepararea înghețatei. Este unul dintre cele mai populare accesorii ale mixerului de masă KitchenAid. Bolul include și accesoriul pentru amestecarea înghețatei care îi asigură textura fină și cremoasă.
Preparare simplă cu doar două ingrediente
O metodă simplă care nu necesită electrocasnice speciale - cu excepția unui mixer de mână și a unui congelator, desigur.
Înghețata cu două ingrediente conține frișcă bătută până se formează vârfuri ferme, amestecată (folosind o spatulă, cu mișcări lente sus-jos) cu lapte condensat (cel la conservă, nu cel pentru cafea). Poți adăuga vanilie, apoi congelezi amestecul și ai obții o înghețată delicioasă și cremoasă.
Prepararea la blender sau robot de bucătărie
Înghețata iese cremoasă și bogată, similară cu rețetele de înghețată la aparat. Amestecă ingredientele și congelează compoziția într-un strat subțire, pe o tavă.
Poți opta pentru un mix de lapte, smântână dulce, cremă de brânză, zahăr și aromele preferate. Rupe amestecul congelat în bucăți și pune-le în bolul unui robot de bucătărie sau direct într-un blender de masă puternic. Pasează totul și savurează un rezultat excelent!
Idei de rețete delicioase de înghețată de casă
Fie că preferi înghețata pe băț, fie că iubești textura crocantă a unui cornet de înghețată, poți prepara acasă orice rețetă. Iată doar câteva idei!
- Cornete pentru înghețată
- Înghețată cu frișcă și fulgi de ciocolată
- Înghețată de zmeură cu lapte condensat
- Înghețată pe băț din iaurt
- Înghețată vegană de casă
Rețete de înghețată cu ciocolată
Înghețata de ciocolată va rămâne mereu în topul celor mai iubite deserturi. Poți prepara un desert rezervat exclusiv adulților dacă adaugi puțină cremă de whisky în compoziție.
- Înghețată pe băț cu înveliș de ciocolată
- Înghețată cu cremă de ciocolată și vișine liofilizate
- Înghețată cu mascarpone, zmeură și ciocolată
- Înghețată de casă cu ciocolată și whisky
- Înghețată de ciocolată și banane cu mascarpone
Rețete de înghețată cu caramel
De la caramel sărat la caramele lipicioase, acest deliciu pe bază de zahăr este o plăcere pe care oricine merită să și-o ofere din când în când.
Rețete de înghețată cu nuci
Înghețata se potrivește de minune cu gustul fructelor oleaginoase de orice fel. De la nuci românești până la preaiubitul fistic, aceste mici bombe de grăsimi benefice sunt un plus de aromă și beneficii nutriționale.
Rețete de înghețată de vanilie
Înghețata de vanilie este dovada că simplitatea va fi întotdeauna o rețetă de succes. Constituie baza perfectă pentru orice altă aromă de înghețată.
Deserturi reci și torturi de înghețată
De la înghețată de casă la tort de înghețată mai este doar un pas. Unul pe care pasionații de gătit îl fac cu poftă și entuziasm.
Rețete de înghețată de casă cu fructe
Fructele sunt o alegere excelentă atunci când vrei să faci înghețată de casă dietetică sau mai puțin bogată în calorii. Dar aceasta nu e singura opțiune. Laptele condensat, bucățile de ciocolată și fructele caramelizate pot transforma acest desert simplu într-un răsfăț culinar.
- Înghețată de ananas, ghimbir și mentă
- Înghețată de pepene galben cu banane și lapte condensat
- Înghețată cu piersici caramelizate
- Înghețată cu căpșuni și bezele
- Înghețată de avocado, mentă și lime
- Înghețată cu fructe și iaurt, glazurată cu ciocolată
Fie că preferi aromele clasice de înghețată sau te aventurezi în combinații inedite de ingrediente, un lucru e sigur: înghețata de casă aduce bucurie tuturor celor care participă la prepararea și la degustarea ei. Bucură-te de vară în cel mai delicios mod posibil și nu uita: viața e prea scurtă ca să sari peste desert. 😊
Alte produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: