• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Cum să păstrezi verdețurile proaspete mai mult timp

Cum să păstrezi verdețurile proaspete mai mult timp

Ce gust ar avea ciorba fără pătrunjel sau leuștean? Dar mâncarea de mazăre fără mărar sau pastele fără busuioc?

Verdețurile sunt nelipsite din orice bucătărie și ele care dau o savoare deosebită fiecărui preparat. Mai mult decât atât, poți prepara numeroase sosuri, pesto sau marinade pentru carne, care să aducă un plus în meniul familiei tale.

Pe lângă clasicele verdețuri din grădina tradițională, își fac treptat loc în bucătăria modernă și cimbrul, coriandrul, busuiocul, rozmarinul și multe altele.

Fiecare dintre ele poate revoluționa modul în care gătești dacă le alegi bine și experimentezi cu aromele. Odată ce stăpânești modul în care asezonezi mâncarea, poți transforma orice rețetă banală într-una demnă de MasterChef.

Verdețurile sunt o inspirație constantă de rețețe noi și o modalitată ușoară de a găti creativ și cu gust deosebit.

patrunjel

Acum că îți faci deja temele și lista de cumpărături, află și cum le menții proaspete. Dacă ai avut măcar o legătură de pătrunjel rămasă prin bucătărie sau prin frigider, probabil știi că se usucă destul de repede.

Motivele pentru care se ofilesc verdețurile

La fel ca florile care îți fac casa mai frumoasă, verdețurile se ofilesc rapid dacă nu ții cont de câteva aspecte.

Dacă unele plante preferă soarele, pătrunjelul, mărarul și restul verdețurilor preferă mediul ceva mai întunecos, umed și răcoros. Soarele și oxigenul cauzează îngălbenirea frunzelor, iar gustul este și el alterat, așa că trebuie să arunci frunzele galbene și cele negre în cazul busuiocului și a salatei. În plus, își pierd și proprietățile, cele mai multe plante aromatice fiind surse excelente de antioxidanți și vitamine.

Lipsa de umiditate le dăunează și ea, la fel ca și umiditatea excesivă. Dacă le speli imediat după ce le-ai cumpărat, usucă-le bine pe prosoape de hârtie înainte să le depozitezi. Așa poți prelungi și viața salatelor la pungă. Pune într-o caserolă prosoape de hârtie, în care să muți salatele din pungă și vor rezista chiar și mai mult de o săptămână.

Revenind la verdețurile noastre, cu puțină grijă și organizare în frigider, le poți menține proaspete mai mult timp. Trebuie să găsești pentru fiecare combinația ideală de lumină, oxigen, umiditate și temperatură.

Cum să le păstrezi proaspete

Cea mai simplă și la îndemână metodă este să le tai puțin din codițe, să le rezervi un loc dedicat în frigider, în care să nu ia contact cu alte alimente și să le ții într-un pahar sau recipient din sticlă. Întunericul și temperatura din frigider le menține proaspete mai mult timp, iar apa le hrănește cât să-și prelungească viața cu câteva zile.

Asigură-te că schimbi și apa la fiecare 2 zile, chiar zilnic, pentru a te asigura că rezistă bine. La fel ca în cazul florilor, mai poți tăia puțin din codițe la câteva zile.

Această metodă se aplică verdețurilor cu frunza verde, moale, cum ar fi:

  • Pătrunjel
  • Mărar
  • Leuștean
  • Mentă
  • Busuioc
  • Coriandru

Plantele aromatice lemnoase

Plantele cu bază lemnoasă necesită alt tratament. Sunt rigide, se folosesc uscate de obicei, însă proaspete au mult mai multe proprietăți și un gust mai intens. Printre ele se numără:

  • Rozmarin
  • Cimbru
  • Oregano
  • Salvie

Acestea se păstrează cel mai bine dacă le înfășori într-un prosop de hârtie, apoi într-o folie de plastic sau le depozitezi într-o caserolă. Le poți porționa individual sau în funcție de cum știi că le folosești pentru a nu le deranja prea des.

Verdețuri la ghiveci

Dacă vrei să ai ierburi aromatice mereu proaspete și la îndemână, cea mai bună opțiune este să le cultivi chiar tu. Nici nu trebuie să stai la curte pentru asta, le poți crește în ghiveci, găsești în multe locuri atât ghivece cu plante, cât și semințe.

Verdețuri la ghiveci

Ai nevoie doar de semințe, pământ special, ghivece sau lădițe și îngrășământ pentru plante aromatice, care este inofensiv pentru sănătatea noastră, dar foarte benefic pentru plante. Pe toate le găsești în magazinele de specialitate, dar mai nou și în hipermarketuri și supermarketuri.

Dacă vrei să treci direct în liga profesionistă, poți alege o jardinieră performantă, special creată pentru a crește plante comestibile. Acestea sunt dotate cu lumini speciale și au autonomie în ceea ce privește apa și nutrienții, cât să nu compromiți recolta dacă uiți să pui apă sau îngrășământ la timp.

Veritable

De ce lucruri să ții cont dacă le cultivi tu:

  • Alege un pământ de calitate și un îngrășământ organic, căruia să-i poți verifica toate avizele și certificările
  • Ideal este să folosești lădițe sau ghivece mai mari, cu orificii pentru eliminarea apei în exces. În lădițe poți combina și mai multe tipuri de semințe, transformându-se astfel într-o grădină în miniatură.
  • Lumina este necesară, însă evită să le pui chiar la geam, în bătaia directă a soarelui.
  • După ce ajung la maturitate, le poți transfera în alt ghiveci sau depozita la fel ca în cazul verdețurilor cumpărate.

Partea cea mai bună la pătrunjel și mentă, de exemplu, este că se regenerează constant, așa că poți rupe direct frunzele atunci când ai nevoie.

Dacă alegi această variantă, nu doar că ai mereu verdețuri proaspete și diverse, dar este și o activitate foarte relaxantă, îți vei lua satisfacție și o doză de bucurie atunci când cresc și poate fi o activitate interesantă și pentru cei mici.

Congelează verdețurile

O altă metodă foarte bună și simplă, prin care poți păstra verdețurile proaspete, este să le congelezi.

Congelarea păstrează toate proprietățile plantelor și economisește mult timp în bucătărie dacă le pregătești din timp. Cumpără verdețuri organice în cantități mai mari, din surse de încredere, mai ales în sezon când găsești cu ușurință la ferme și localnici. Apoi lasă-le la înmuiat într-un recipient mare sau direct în chiuvetă pentru a le curăța de toate impuritățile și le poți toca și porționa cum dorești.

În felul acesta, de fiecare dată când gătești ceva, e suficient să iei o mână de pătrunjel sau mărar din congelator și să adaugi în mâncare. Gustul este la fel de intens ca proaspăt culese și câștigă multe puncte la capitolul confort.

Ce poți face cu verdețurile proaspete

Verdețurile pot aduce la fel de multă valoare ca sarea-n bucate. Dacă la tine totul se rezumă la pătrunjel în ciorbe și mărar în tocănițe sau peste cartofi, află că poți face mult mai multe lucruri.

Poate pe multe dintre ele le-ai ignorat prin rețetele bucătarilor preferați pentru că nu-ți erau cunoscute sau păreau greu de procurat și păstrat. Acum că ai descoperit cum să le ții proaspete mai mult timp, începe să le diversifici și să te joci mai mult cu ele în bucătărie.

Verdețuri în bucătărie

Verdețuri în bucătărie

În loc să le păstrezi proaspete, în starea lor naturală, poți prepara și diverse sosuri pe care să le depozitezi în borcănașe și să le ai pregătite.

  1. Prepară un sos verde pentru asezonat carnea. În funcție de ce ai prin frigider, te poți juca cu aromele. De exemplu, poți pregăti un sos din pătrunjel, usturoi, suc de lămâie, sare, piper și ulei de măsline, toate mărunțite bine. Mai poți adăuga chiar înainte de a mânca și smântână sau brânză rasă, busuioc, puțin ghimbir, chilli, măsline tocate sau capere – orice simți tu că ar complimenta mâncarea.
  2. Clasicul pesto, în varianta home made. Pregătește chiar tu pesto pe care îl cumperi, de obicei, dintr-o ceașcă de frunze de busuioc, 2-3 căței de usturoi pisați, 2-3 linguri de semințe de pin mărunțite, parmezan ras, ulei de măsline, sare, piper. Proporțiile le poți schimba după preferințe, la fel ca textura. De exemplu, poate îți place mai mult dacă nu mixezi foarte bine ingredientele și lași semințele de pin întregi.
  3. Carnea este mult mai gustoasă dacă o lași la marinat câteva ore sau chiar peste noapte într-un amestec de oțet balsamic sau sos de soia, ulei de măsline, 2-3 căței de usturoi pisați, sare, piper, zeamă de lămâie și o ceașcă de verdețuri, care poate fi o combinație de pătrunjel, oregano, salvie, cimbru, poate chiar un pic de busuioc. Orice ai la îndemână și îți place, oferă cărnurilor o savoare deosebită.

Aceste amestecuri pot fi ținute în frigider și 2-3 săptămâni, în funcție de ce conțin, excepție făcând cele cu lactate.

Verdețuri la bar

Cum spune o vorbă din Moldova, ”mâncarea-i fudulie, băutura e temelie”, așa că experimentează combinații gustoase și în băuturi.

  1. De exemplu, prepară un cocktail Hugo din prosecco, sirop de soc, apă minerală carbogazoasă, 1-2 felii de lămâie și mentă din belșug.
  2. Ginul prinde din ce în ce mai multă popularitate. Încearcă și tu un cocktail lejer cu gin, 2-3 crenguțe de rozmarin amestecate cu miere, suc de lămâie și sifon.
  3. Pentru iubitorii de rom, recomandăm un Mojito aromat, cu frunze de busuioc și mure coapte. Siropul sau zahărul sunt opționale, însă nu uita de lime și gheață din belșug.

Fiecare ingredient din bucătăria ta poate fi un pretext nemaipomenit de joacă, distracție și mixuri de arome delicioase. Descoperă constant gusturi noi, experimentează mai ales cu produsele sănătoase și asigură-i familiei tale un stil de viață cât mai aproape de natură și un meniu diversificat.

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: