Una dintre marile bucurii culinare este o tavă cu plăcinte delicioase și parfumate, gata de a fi savurate. Legenda spune că multe degete au fost prinse în plăcinte fierbinți, proaspăt scoase din cuptor.
Creierul nostru iubește combinația de fructe cu aluaturi fragede dulci, dar și tartele sărate pot fi la fel de apetisante. Ambele variante sunt o idee minunată pentru aperitiv, fel principal sau desert.
Ca între prieteni, împărtășim cu tine idei, sfaturi și rețete pentru tarte și plăcinte savuroase, indiferent de sezon. Am găsit și alternative pentru produse de post sau vegane, dar și varianta low carb, ca să îți arătăm că nu există bariere între dieta ta și o plăcintă gustoasă.
Cum să gătești tarte delicioase
Tartele sunt preparatele vedetă ale meselor bogate: arată apetisant, sunt gustoase și versatile. Iar dacă vorbim despre umplutură, ai zeci de variante cu care te poți juca.
Aluatul
Aluatul de tarte sau aluatul fraged, sfărâmicios, cum i se mai spune, este cel puțin la fel de important ca umplutura. Poți adăuga doar brânză sau fructe într-o tartă și tot va ieși delicioasă, atâta timp cât aluatul este fin și fraged. Crusta de tartă perfectă este un pic dulce și ascunde o aromă fină de unt.
Varianta cea mai simplă este să cumperi foietaj sau aluat fraged gata preparat de la supermarket. Economisești timp, rezultatul este unul gustos, însă dezavantajul este că nu ai control asupra ingredientelor.
👍 Truc: Pentru un aluat cu un conținut mic de carbohidrați și calorii poți folosi făina de migdale, cocos sau cea de Konjac, iar ca îndulcitori, stevia.
Umplutura
Versiunea sărată sau quiche - după cum îi spune numele original, franțuzesc - poate fi savurată în orice moment al zilei. Poți găti o mulțime de variante, cu ouă, brânză și legume, dar poți adăuga șuncă, somon, capere și orice alt ingredient poftești. Pune alături o salată verde și un pahar de vin și cina este gata!
Dacă vrei să impresionezi printr-o umplutură dulce, nu va fi ușor să te decizi între ciocolată, vanilie, brânză dulce și fructe, dar poți să experimentezi combinând ingredientele tale preferate 😊.
Ai nevoie de inspirație? Îți lăsăm mai jos câteva rețete dulci sau sărate de pe Gătesc.ro, foarte apreciate de cititori:
- Tartă cu feta, smochine și nuci
- Tartă cu mere și pere
- Quiche fără gluten și lactate
- Tartă de lămâie
- Quiche cu bacon, spanac și cheddar
Sfaturi utile pentru tarte apetisante
Ți-am pregătit și o listă de trucuri care te vor ajuta să gătești tarte delicioase și să te perfecționezi de la o experiență la alta:
- Folosește unt rece - Pentru ușurință și rapiditate, poți da untul pe o răzătoare.
- Frământă aluatul cu ajutorul unui robot sau mixer de bucătărie – Pentru a păstra ingredientele reci, amestecă-le cu ajutorul unui mixer. Mâinile sunt calde și ar putea topi untul. Dacă nu ai un robot de bucătărie în casă, încorporează-le rapid cu ajutorul unei furculițe sau a unei ustensile pentru frământat.
- Adaugă o linguriță de zeamă de lămâie sau oțet de cidru în aluat – Nu se va simți în gust și vei obține un aluat fraged, perfect!
- Păstrează aluatul fraged la frigider – experții recomandă să înfășori aluatul într-o folie de plastic și să îl pui la odihnă în frigider, cel puțin o oră înainte să prepari tarta. Astfel untul care și-a schimbat textura în timpul frământării se va solidifica. În plus, aluatul va fi mai ușor de manipulat.
- Coace aluatul rece în cuptorul fierbinte – preîncălzește cuptorul la temperatura potrivită rețetei înainte de a pune aluatul la copt.
- Înțeapă aluatul înainte de a-l coace – astfel eviți apariția unor umflături în aluatul copt. Poți folosi o rola specială cu țepi sau o furculită.
- Unge tava cu puțin unt sau tapeteaz-o cu făină - vei obține o crustă crocantă și o vei putea îndepărta mai ușor din tavă.
- Folosește o tavă specială pentru tarte, cu marginile ondulate – vei obține un aspect deosebit.
- Coace tartele cu umplutură mai lichidă direct pe baza cuptorului – obții astfel o crustă mai crocantă.
- Lasă tarta să se răcească înainte de a o servi - în special la cele cu fructe, unde e nevoie să se lege umplutura.
Plăcinte delicioase pentru toate gusturile
Principalul secret al plăcintelor delicioase este aluatul, care face cam 80% din produsul final. Dacă ai făcut un aluat delicios și nu ai greșit în mod flagrant cu ingredientele (prea multă sare sau zahăr, combinații nepotrivite etc.), cu siguranță va ieși un preparat gustos.
Formula perfectă ar fi 80% aluat + 20% ingredientele preferate = 100% gust bun și aprecieri de la mâncăcioși. 😊
Pe lângă aluatul fraged, foietaj sau foile subțiri de aluat, există și varianta iubită de toti românii: aluatul pufos cu drojdie. Plăcintele cu aluat dospit sunt versatile și ușor de preparat. Spre deosebire de celelalte aluaturi, unde cantitățile ingredientelor sunt precise și foarte importante, aluatul dospit poate ieși extraordinar folosind ca unitate de măsură căni și linguri. Desigur, pentru începători este mereu o idee bună să urmeze o rețetă apreciată de mai mulți oameni.
👍 Truc: Faimoasele american pies urmează aceeași rețetă de aluat ca în cazul tartelor, doar că mai adaugă deasupra fâșii de aluat unse cu ou. Acestea permit aburilor să iasă din umplutură, dar oferă și un aspect irezistibil.
Iată câteva rețete populare de plăcinte, apreciate pe Gătesc.ro:
- Plăcintă cu gutui
- Plăcintă irlandeză cu pui și broccoli
- Plăcintă cu carne în trei straturi
- Plăcintă împletită cu dovleac
- Plăcintă cu somon și spanac
- Plăcintă cu ciuperci și tofu afumat, fără gluten (o poți face de post dacă înlocuiești untul cu ulei)
- Plăcintă de post cu mere și scorțișoară
Nu-i așa că te-am inspirat? Dacă vrei să share-uiești rețetele tale pasionaților de gătit, adaugă-le pe Gătesc.ro și vei primi puncte de fidelitate pe care le poți folosi la cumpărăturile de pe Kitchenshop.ro.
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: