• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Cum să pregătești tarte și plăcinte fragede și delicioase

Cum să pregătești tarte și plăcinte fragede și delicioase

Una dintre marile bucurii culinare ale vieții este o tavă cu plăcinte delicioase și parfumate, gata de a fi savurate. Genul acela de plăcinte care nu ajung să fie servite pe platou, ci sunt înșfăcate direct din tava fierbinte de pofticioșii care nu-și mai stăpânesc nerăbdarea. (Ne regăsim 100% în descriere).

Toată lumea iubește combinația de fructe cu aluaturi fragede dulci, dar și tartele sărate pot fi la fel de apetisante. Ambele variante sunt o idee minunată pentru aperitiv, fel principal sau desert.

Citește articolul nostru pentru a afla cum se face aluatul fraged, dar și o mulțime de idei, sfaturi și rețete pentru tarte și plăcinte savuroase.

Cum să gătești tarte delicioase?

Tartele sunt preparatele vedetă ale meselor bogate: arată apetisant, sunt gustoase și versatile. Iar dacă vorbim despre umplutură, ai zeci de variante cu care te poți juca.

cum să pregătești tarte și plăcinte fragede și delicioase

Ingrediente necesare pentru a prepara tarte 

Aluatul de tartă tradițional este considerat a fi aluatul fraged. I se mai spune și aluat sfărâmicios și se poate folosi la biscuiți și la foi fragede de plăcintă. Se prepară cu ușurință și cu puține ingrediente, așa cum vei vedea mai jos în rețeta de bază pentru aluat fraged.

Ingrediente pentru aluat fraged pentru tartă sau aluat fraged de plăcintă:

  • 300 g făină
  • 150 g unt (minim 80% grăsime)
  • 1 gălbenuș
  • ½ linguriță sare
  • 60 – 80 ml de apă
  • 1 lingură de zahăr (opțional, pentru un aluat ușor dulce)

Descoperă colecția noastră de tăvi și forme pentru tarte și plăcinte.

Cum să pregătești aluatul perfect pentru tarte?

Secretul unui aluat de plăcinte și tarte care se topește în gură constă nu numai în calitatea ingredientelor, ci și în tehnica de preparare. Învață cum se face o tartă cu aluat fraged ca la carte:

1. Folosește ingrediente reci: Untul, apa și oul trebuie să fie direct de la frigider.

2. Nu lucra prea mult aluatul: dacă frămânți aluatul fraged, acesta devine elastic și tare. Lucrează-l doar câteva minute, suficient cât să se lege.

3. Folosește un robot de bucătărie pentru a amesteca rapid toate ingredientele, apoi formează o bilă și învelește-o în folie alimentară de plastic pentru a o pune la frigider.

4. Răzuiește untul rece sau congelat: acest truc ajută la distribuirea uniformă a untului, fără a suprasolicita aluatul prin frământare.

5. Pune aluatul la rece cel puțin 30 de minute, cel mult 48 de ore: în acest timp, făina absoarbe complet apa, glutenul se relaxează, iar aluatul devine mai ușor de întins și mai puțin probabil să se micșoreze la copt.

6. Coace aluatul în orb: în cazul tartelor și plăcintelor cu compoziție fluidă, este necesar să coci crusta înainte de a pune umplutura, pentru ca aluatul să nu se înmoaie. Întinde aluatul în tavă, acoperă-l cu hârtie de copt și pune pe ea greutăți precum boabele de fasole uscată sau aceste bile ceramice pentru tartă.

7. Folosește forme de copt de calitate: tăvile din oțel și oțel carbon se încălzesc rapid și răspândesc uniform căldura, ceea ce duce la o coacere perfectă.

Îți recomandăm colecția MasterClass unde poți găsi tot ce ai nevoie: tăvi pentru plăcinte și tarte, tăvi pentru brioșe, forme de tort detașabile, formă de guguluf, tăvi pentru eclere sau madlene.

👍 Truc: Pentru un aluat cu un conținut mic de carbohidrați și calorii, poți folosi făina de migdale, cocos sau cea de Konjac, iar ca îndulcitori, stevia.

cum să pregătești tarte și plăcinte fragede și delicioase

Sfaturi și tehnici pentru umpluturi delicioase de tarte 

În ceea ce privește umplutura pentru tartă nu prea există limite, așa că poți opta pentru o varietate de creme, fructe, legume sau compoziții pe bază de ou și brânză.

Plăcinte și tarte cu fructe

  • Folosește fructe coapte și dulci, dar nu excesiv de moi sau zemoase.
  • Adaugă amidon sau făină pentru a îngroșa compoziția.
  • Mixează agentul de îngroșare cu zahărul (dacă folosești) pentru o răspândire omogenă a îndulcitorului.
  • Pentru a spori aroma umpluturilor de fructe, poți adăuga scorțișoară, ghimbir, coajă de lămâie sau extract de vanilie.
cum să pregătești tarte și plăcinte fragede și delicioase

Plăcinte și tarte cu umplutură de brânză dulce, vanilie, ciocolată sau nuci

  • Crema de vanilie se prepară înainte de a fi pusă peste aluat și se amestecă constant pentru o consistență fină. În cazul în care s-au format cocoloașe de care nu mai poți scăpa, poți să folosești un blender pentru a reda textura perfectă.
  • Pentru o aromă mai bogată, rumenește nucile într-o tigaie cu baza groasă, precum tigăile AMT Gastroguss.
  • În cazul plăcintei cu brânză dulce, folosește brânză de vaci grasă și scurge-o foarte bine.
  • Înlocuiește făina sau amidonul din compoziția de brânză dulce cu praf de budincă de vanilie.
  • Un strop de alcool (lichior, rom) adaugă o notă sofisticată umpluturii de vanilie sau ciocolată.
  • Pentru o aromă mai proaspătă și răcoritoare, înlocuiește crema de vanilie cu cremă de lămâie, denumită și lemon curd.
  • Lasă tarta să se răcească înainte de feliere pentru ca umplutura să fie bine închegată. N-ai vrea să obții o supă cremă de lămâie, nu-i așa?
cum să pregătești tarte și plăcinte fragede și delicioase

Plăcinte sărate și tarte cu brânză sărată sau quiche

  • Lasă umplutura să se răcească înainte de a o adăuga peste crusta de plăcintă pentru ca aceasta să nu se înmoaie excesiv.
  • Gustă și ajustează constant condimentele umpluturii pentru a asigura o aromă bine echilibrată.
  • Atenție la legumele care lasă multă apă (zucchini, spanac, ciuperci): acestea pot subția prea mult compoziția. Poți încerca să le gătești prin sotare sau opărire înainte de le adăuga umpluturii.
  • Adaugă în aluat verdețuri aromatice uscate precum cimbru, oregano, ierburi de Provence.
  • În cazul plăcintelor care necesită un strat de aluat deasupra umpluturii, precum plăcinta cu pui, nu uita să pictezi crusta cu ou înainte de a o coace. Nimic nu se compară cu o crustă aurie și lucioasă de plăcintă!
Descoperă 5 trucuri pentru a reduce grăsimea și caloriile din deserturi ››

Idei de rețete de tarte

Dacă ai deja toate ustensilele necesare pentru aluat, nu mai ai nicio scuză: pune cuptorul la preîncălzit și urmează rețetele noastre delicioase.

Rețetă de tartă cu feta, smochine și nuci

Pentru crustă, folosește aluatul foietaj așa cum îți cere rețeta sau prepară un aluat fraged folosind rețeta de mai sus.

cum să pregătești tarte și plăcinte fragede și delicioase

Rețetă de tartă cu mere și pere

Această tartă cu ingrediente clasice și prezentare avangardistă va impresiona chiar și cei mai pretențioși oaspeți.

cum să pregătești tarte și plăcinte fragede și delicioase

Rețetă de tartă de lămâie și vanilie

Este o tartă clasică franțuzească. Dacă aceste combinații tradiționale te plictisesc, poți înlocui lămâia și vanilia cu portocale roșii și cimbru sau cu ceai verde și lime.

cum să pregătești tarte și plăcinte fragede și delicioase

Cele mai gustoase rețete de plăcintă 

Cele mai gustoase rețete de plăcintă sunt cele găsite în caietele de prăjituri ale mamelor și bunicilor. Din fericire, multe dintre aceste rețete se regăsesc acum și pe Gătesc.ro, grație miilor de membri din Clubul Pasionaților de Gătit.

Rețetă de plăcintă cu mere și gutui și cu aluat răzuit

O combinație cu aromă de toamnă, această plăcintă aduce împreună o compoziție dulce-acrișoară cu un aluat crocant și vanilat de tip crumble.

cum să pregătești tarte și plăcinte fragede și delicioase

Rețetă de plăcintă irlandeză cu pui și broccoli

Cunoscută și sub numele de chicken pot pie, această plăcintă sărată are tot ce-i trebuie pentru a fi un prânz sau o cină completă.

cum să pregătești tarte și plăcinte fragede și delicioase

Rețetă de plăcintă fragedă cu mere

Este genul de plăcintă cu mere și cu aluat fraged care nu mai ajunge pe platoul de servire, pentru că este savurată direct din tavă de întreaga familie.

cum să pregătești tarte și plăcinte fragede și delicioase

Sfaturi utile pentru decorarea tartelor și a plăcintelor

cum să pregătești tarte și plăcinte fragede și delicioase
  1. Folosește o rolă pentru decorat aluatul și vei obține un efect dantelat al crustei de tartă sau plăcintă.
  2. Orice plăcintă este irezistibilă atunci când este decorată cu modelul american de grilaj format din fâșii de aluat. Poți folosi această rolă de decupare a aluatului.
  3. Foaia de plăcintă înțepată cu furculița rămâne irezistibilă pentru orice pofticios. Înțeparea aluatului are rolul de a permite aburului să iasă în timpul coacerii, însă pentru noi va rămâne mereu un simbol al plăcintelor delicioase.
  4. Folosește forme și cuttere de biscuiți pentru a decupa aluatul și a decora plăcintele în cel mai creativ mod. Ai două opțiuni: fie folosești foaia de aluat cu decupaje care fac umplutura vizibilă, fie acoperi plăcinta cu bucățile de aluat decupate în formă de frunze, inimioare sau alte modele.
  5. Dacă vrei să decorezi feliile de tartă dulce în momentul servirii, folosește frișcă, bezea, zahăr pudră, felii de citrice sau alte fructe (precum o cireașă sau o căpșună).

Te simți inspirat? Intră pe Gătesc.ro și vei găsi sute de rețete de tarte și plăcinte sau postează propriile rețete. Vei câștiga garantat puncte de fidelitate pe care le poți folosi la cumpărături pe KitchenShop.ro.

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: