Dacă întrebi orice bucătar îţi va spune că cele mai importante ustensile din bucătărie sunt cuţitele, care ar trebui să fie primele achiziţionate atunci când începe o utilare serioasă a acesteia. Pentru că sunt cele mai folosite.
Puţine ar fi excepţiile care s-ar lipsi de un cuţit, în rest, aproape orice reţetă presupune existenţa unor ajutoare în pregătirea ingredientelor, fie că implică felierea, tocarea, curăţarea, mărunţirea sau decojirea lor.
Prin urmare, un set de cuţite bune este esenţial în orice bucătărie în care se găteşte, dar folosirea şi întreţinerea acestora sunt subiecte de păreri care lasă loc de discuţii.
Iată 5 mituri care gravitează în jurul cuţitelor şi care te pot costa concret şi metaforic vorbind:
- Nu contează pe ce tai.
Ba da. Contează chiar mai mult decât îţi imaginezi, pentru că lama cuţitului intră în contact cu suprafaţa tocătorului, iar textura acestuia, mai dură sau mai moale, îi influenţează uzura. Plasticul, lemnul sau bambusul sunt cele mai potrivite materiale din care pot fi fabricate tocătoarele, fiind favorabile păstrării intacte a lamei cuţitului, cât mai mult timp.
În schimb, dacă primeşti cadou un tocător mai greu, fabricat din materiale compozite - din sticlă, metal, piatră sau ceramică, spune “mulţumesc” şi foloseşte-l la orice altceva, pentru că specialiştii consideră că pot distruge cuţitele. Indiferent cât sunt de rezistente.
- Cuţitele se ascut cu masatul.
Greşit. De fapt, masatul nu ascute lama cuţitului, ci o îndreaptă. Prin folosirea repetată a cuţitului, uneori chiar şi după 10-15 folosiri, lama acestuia poate să se curbeze insesizabil pentru privire, dar esenţial pentru performanţa de tăiere. Aici intervine masatul care aduce lama la forma iniţială, însă adevărata ascuţire presupune înnoirea lamei prin înlăturarea materialului de suprafaţă şi crearea unui tăiş nou. Această operaţiune, de reascuţire a cuţitelor, ar trebui făcută de 1-2 ori pe an, cu ajutorul unor ustensile profesionale şi numai în centre specializate.
- Poţi curăţa cuţitele şi la maşina de spălat vase.
Niciodată, deşi producătorii nu interzic acest lucru. Se pot deteriora prin contactul cu alte vase sau tacâmuri şi pot răni, într-o clipă de neatenţie. De asemenea, garnitura de cauciuc sau alte componente ale maşinii de spălat vase pot fi tăiate de lama cuţitului, astfel încât cea mai înţeleaptă decizie ar fi să speli cuţitele întotdeauna manual şi cu grijă. Apoi, tot spre binele tău şi al cuţitelor, ar fi bine să nu le laşi niciodată în chiuvetă printre alte vase murdare, ci să le speli imediat după folosire, să le usuci şi să le aşezi fie în suportul de lemn, fie pe banda magnetică de depozitare a cuţitelor.
- Cuţitele tocite sunt inofensive.
Dimpotrivă. Sunt şanse mult mai mari de accidentare în cazul folosirii unor cuţite cu lama tocită, decât în cazul celor foarte ascuţite. Acest lucru se explică prin faptul că în cazul unui cuţit neascuţit imprimăm mai multă forţă pentru a tăia, repetăm mişcările pentru a obţine un rezultat şi în plus, pentru că nu taie, lama poate aluneca de pe ingredient pe degete. Dacă un cuţit este foarte ascuţit, fiecare mişcare este precisă şi fără efort. Aşadar, un cuţit neascuţit este periculos în bucătărie şi are nevoie de o “reîmprospătare” a lamei înainte de a mai fi folosit.
- Preţul cuţitelor nu reflectă calitatea acestora.
Uneori, da. Doar că sunt mari şanse să ajungi la concluzia asta în timp, după ce ai cheltuit prea mult. Chiar dacă am putea fi tentaţi să credem că toate sunt la fel pentru că toate fac acelaşi lucru în punctul 0 de la cumpărare – TAIE perfect, în timp vei observa că deteriorarea poate să difere extrem de mult. Este important să te documentezi asupra tipului de oţel folosit, tehnicii de fabricare şi de ascuţire a lamelor, tipurilor de mânere şi a materialelor din care sunt fabricate acestea, iar apoi să alegi în cunoştinţă de cauză, asumat. Se prea poate să coste mai mult un cuţit foarte ieftin, decât unul puţin mai scump, de-a lungul timpului. Totul este să ştii exact ce îţi doreşti şi ce cumperi.
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: