Ne-a povestit cum a pregătit versiunea sa de tort franţuzesc “Fraisier cu matcha şi căpşune” şi ne-a cucerit cu fotografia rezultatului final, dar şi cu răbdarea investită în preparare. Clar din pasiune pentru gătit! Aşadar, Alexandra Cazacu este câştigătoarea zilei de 15 februarie. Mulţumim şi felicitari!
Ingrediente:
- Blat cu pudră de ceai verde (matcha):
- 4 ouă
- 40ml ulei vegetal
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 100g zahăr alb
- 80g făină albă
- 20g amidon
- 1 lingură pudră de ceai verde – matcha
- 1 praf de sare
- 1 picătură colorant verde (opţional)
- Cremă Mousseline cu citrice:
- 300ml lapte
- 2 bucăţi coajă de lime
- 2 bucăţi coajă de mandarină
- 3 gălbenuşuri
- 100g zahăr alb
- 1 praf de sare
- 30g amidon
- 20g unt
- 4g gelatină + 20ml apă rece
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 200ml smântână pentru frişcă, bine bătută
- Sirop de citrice:
- 80g zahăr alb
- 120m apă
- 1 bucată coajă de lime
- 1 bucată coajă de mandarină
- Bezea elveţiană:
- 2 albuşuri
- 100g zahăr alb
- 1 praf de sare
- 1 linguri extract de vanilie
O să mai avem nevoie de aproximativ ½kg căpşune proaspete, curăţate şi tăiate pe jumătate.
Cum se face:
- Blatul cu pudra de ceai verde:
Pasul 1: Se cerne făina cu sarea, pudra de ceai şi amidonul.
Pasul 2: Se separă ouăle. Se amestecă gălbenuşurile cu uleiul şi vanilia.
Pasul 3: Se mixează albuşurile până devin spumoase. Se adaugă zahărul, treptat şi se mixează până se obţine o bezea fermă şi lucioasă. (Dacă folosiţi colorant, acum e momentul să îl adăugaţi.)
Pasul 4: Se încorporează gălbenuşurile, apoi se adaugă treptat făina şi se amestecă uşor cu o spatulă.
Pasul 5: Se toarnă aluatul într-o tavă cu diametrul de 18-20cm şi se coace în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 25 minute sau până trece testul scobitorii.
Se lasă la răcit în tavă, apoi se taie blatul în jumătate, obţinând astfel două discuri egale.
- Crema Mousseline cu citrice:
Pasul 1: Se încălzeşte laptele într-un vas. Se adaugă coaja de citrice şi ia vasul de pe foc. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se scoate coaja şi se pune din nou pe foc.
Pasul 2: Se hidratează gelatina în apă rece.
Pasul 3: Într-un bol, se mixează gălbenuşurile cu zahărul şi sarea, apoi se adaugă amidonul şi se amestecă bine.
Pasul 4: Se toarnă în fir subţire laptele peste gălbenuşuri, apoi se pune iar pe foc. Se găteşte până se îngroaşă bine.
Pasul 5: Se ia de pe foc şi se adaugă untul, apoi gelatina. Se acoperă cu folie şi se lasă să se răcească complet.
Pasul 6: Se mixează crema cu vanilia până redevine cremoasă şi se încorporează apoi smântâna bătută.
- Sirop de citrice:
Pasul 1: Se combină ingredientele într-un bol şi se gătesc 2-3 minute pe foc mic/mediu.
Pasul 2: Se scoate coaja de citrice şi se lasă să se răcească complet.
- Bezea elvetiana:
Pasul 1: Se combină ingredientele într-un bol şi se pun pe baie de aburi.
Pasul 2: Se gătesc ingredientele amestecate până ating 65°C, apoi se iau de pe foc şi se mixează câteva minute, până se obţine o bezea fermă şi lucioasă.
Ansamblarea tortului:
Pasul 1: Se montează un disc de blat într-un inel de tort tapetat cu folie de acetat.
Pasul 2: Se însiropează uşor blatul, cu o pensulă înmuiată în sirop.
Pasul 3: Se aşază jumătăţi de căpşune pe marginea blatului, astfel încât tăietura să fie expusă spre marginea tortului. Se pun câteva linguri de cremă în centru, pentru a fixa căpşunele la locul lor, apoi se continuă aşezarea căpşunelor până se umple inclusiv centrul.
Pasul 4: Se acoperă cu restul de cremă, apoi se aşază deasupra al doilea disc de blat. Se însiropează uşor şi se dă la rece câteva ore.
Pasul 5: Se acoperă tortul cu bezea şi se caramelizează uşor cu o torţă.
Pasul 6: Se decorează cu fructe şi frunzuliţe de mentă.
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: