• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Ghidul cumpărătorului - Cuțite de bucătărie

Ghidul cumpărătorului - Cuțite de bucătărie

Unul dintre cele mai importante elemente pentru fiecare bucătărie rămâne un cuțit bun care va face întotdeauna treaba mai ușoară. Un cuțit suficient de ascuțit, cu mâner ergonomic, formă și greutate potrivite te ajută să pregătești alimentele în mod rapid și sigur.

Dacă simți că e timpul să faci upgrade la un cuțit de bucătărie mai calitativ sau să înlocuiești unul care a văzut zile mai bune, urmează cu încredere sfaturile de mai jos. Ghidul cumpărătorului pentru cuțite de bucătărie te poate ajuta să înțelegi ce este important la un cuțit de calitate și să identifici cel mai bun cuțit pentru bucătăria ta.

Ce tipuri de cuțite de bucătărie există

Primul pas în a alege cuțitele potrivite pentru bucătăria ta este să fii la curent cu cele mai populare modele de cuțite disponibile:

1. Cuțitul bucătarului

Cuțitul bucătarului
  • Este cel mai important cuțit în majoritatea bucătăriilor.
  • Folosește-l pentru a tăia fructe, legume și bucăți de carne.
  • Lama lată, netedă, poate fi folosită pentru zdrobirea alimentelor atunci când este necesar (de ex., usturoi sau măsline), precum și la felierea și tăierea a aproape oricărui aliment.
  • Apare frecvent în emisiunile TV cu temă culinară și este de nelipsit în bucătăriile de restaurant.
  • Pentru începători, cuțitul bucătarului este primul cuțit necesar în bucătărie.

Descoperă oferta de cuțite ale bucătarului aici!

2. Cuțitul de legume și fructe

Cuțitul de legume și fructe
  • Este mai mic și mai scurt decât cuțitul bucătarului.
  • Potrivit pentru sarcini mai delicate de tăiere, în general pentru produse vegetale mici.
  • Este conceput pentru tăierea fructelor și a legumelor mici, dar poate fi folosit și la decojirea acestora (atunci când nu ai un decojitor eficient la îndemână).

Vezi colecția de cuțite pentru legume și fructe aici!

3. Cuțitul zimțat

Cuțitul zimțat
  • Are o lamă lungă și subțire, zimțată pe toată lungimea.
  • Conceput pentru tăierea pâinii, chiflelor, cozonacilor etc.
  • Lama zimțată împiedică ruperea sau turtirea pâinii moi în timp ce o tai.
  • Poate fi folosit și pentru tăierea alimentelor asemănătoare pâinii (cu coajă tare și miez moale), precum ananas, pepene, roșii sau kaki.

Vezi colecția de cuțite zimțate aici!

4. Cuțitul Santoku

Cuțitul Santoku
  • Are o lamă lungă și subțire, zimțată pe toată lungimea.
  • Lama mai lată și mai dreaptă este preferată de unii bucătari pentru a tăia legume, a toca bucăți de carne și a mărunți ierburi.
  • Designul cuțitului permite felierea foarte subțire a fructelor și legumelor.

Vezi colecția noastră de cuțite Santoku aici!

5. Cuțit pentru feliat

Cuțit pentru feliat
  • Are o lamă lungă și subțire, cu vârful ascuțit.
  • Ideal pentru a tăia cu ușurință bucăți mari de carne în felii înguste, ușor de servit, dar și mezeluri și brânzeturi.
  • Util în bucătăriile în care se gătește des friptură.
  • Cu cât bucata de carne este mai mare, cu atât lama cuțitului trebuie să fie mai lungă. Dacă gătești cantități mari pentru o familie numeroasă, orientează-te spre un cuțit pentru feliat cât mai lung.

Descoperă oferta de cuțite pentru feliat aici!

6. Cuțitul pentru dezosat

Cuțitul pentru dezosat
  • Este un cuțit de specialitate, destinat tranșării bucăților de carne.
  • Îndepărtează cu ușurință oasele, curăță tendoanele și ligamentele.
  • Lungimea lamei variază între 11 și 16 cm.
  • Este disponibil în grade diferite de flexibilitate:
    • alege o lamă mai rigidă dacă ai de pregătit o cantitate mare de carne și bucăți cu oase mari, lungi.
    • alege o lamă mai flexibilă, dacă pregătești adesea carne din bucăți mai mici (de ex. pasăre) și oase mai dificil de curățat.

Vezi colecția noastră de cuțite pentru dezosat aici!

7. Cuțitul de filetat

Cuțitul de filetat
  • Destinat bucătarilor care gătesc des pește
  • Similar cu un cuțit de dezosare, dispune însă de o lamă mai lungă, mai subțire, mai ascuțită și mai flexibilă pentru a asigura ușurința în procesul delicat de filetare a peștelui.

Vezi colecția de cuțite pentru filetat aici!

8. Satârul

Satârul
  • Are o lamă extrem de lată și este multifuncțional, asemenea cuțitului bucătarului.
  • Taie prin oasele mici, astfel că este ideal pentru a tranșa pui sau curcan.
  • Folosește-l și pentru a tăia coaste de porc, pentru dezosat bucăți foarte mari de carne sau pentru tocat.

Vezi colecția de satâre aici!

Trucul KitchenShop:

Taie și feliază alimente în timp record cu un cuțit electric! Extrem de util pentru mâini obosite sau atunci când ai de tăiat cantități mari de ingrediente, cuțitul electric funcționează cu o simplă apăsare de buton. Cu ajutorul celor două lame – cu și fără zimți – feliezi foarte ușor alimente moi și tari: pâine și cozonaci, prăjituri, fripturi, legume și fructe, brânzeturi și mezeluri.  Află mai multe detalii aici!

La ce să fii atent atunci când cumperi un cuțit de bucătărie

1. Construcția

Există două moduri principale de realizare a cuțitelor: prin forjare și prin ștanțare. Ambele sunt o alegere bună atâta timp cât oțelul folosit este de înaltă calitate. Cum poți să fii sigur de asta? Alege producători de renume, precum Zwilling.

  • Cuțitele forjate sunt create prin aplicarea de căldură extremă unei bucăți de oțel, care este apoi modelată în forma dorită. Acestea sunt în general considerate a fi de înaltă calitate și costă mai mult decât cuțitele ștanțate. Procesul de forjare creează o lamă puternică, mai puțin predispusă la îndoire în timp.
  • Cuțitele ștanțate sunt realizate prin ștanțare dintr-o bucată de oțel. Marginea este ascuțită după ce lama este formată și cuțitul are aceeași grosime pe toată lungimea. Sunt în general mai accesibile ca preț datorită faptului că procesul de producție este mai simplu decât în cazul forjării.

2. Ascuțimea

Cele mai bune cuțite de bucătărie vin ascuțite și rămân așa pentru perioade lungi de timp. Unul dintre principalii indicatori ai calității unui cuțit este, prin urmare, cât de ascuțit este și cât de des are nevoie de o ascuțire suplimentară. O lamă ascuțită nu determină doar cât de bine funcționează cuțitul, dar influențează și cât de sigură este utilizarea. Reține întotdeauna regula de aur: un cuțit neascuțit cauzează mai multe accidente în bucătărie decât unul ascuțit. Explicația este foarte simplă: un cuțit bont necesită o forță mai mare pentru a tăia (apeși mai tare pe el atunci când tai), deci este mai mare și riscul ca lama să alunece și să îți rănească degetele.

ascutire cutite

3. Greutatea

Nu există o greutate generală "corectă" pe care să o cauți atunci când vine vorba de cuțitele de bucătărie, aceasta fiind cu adevărat un factor ce ține de preferințele personale. Unii bucătari preferă cuțitele ușoare, alții vor aprecia greutatea unuia mai solid și controlul pe care îl simt în manevrare. Ideal este să experimentezi mai multe produse pentru a vedea ce funcționează pentru tine. Vino în magazinele KitchenShop pentru a manevra mai multe modele de cuțite. Consultanții KitchenShop din magazine vor fi bucuroși să te asiste.

4. Mânerul

În funcție de preferințe, alege materialul din care este confecționat - lemnul, plasticul, metalul și compozitele sunt cea mai comună opțiune. Apoi acordă atenție formei și greutății mânerului. Aceste aspecte depind mult de mărimea, puterea și forma mâinilor tale. Așa că repetăm: cheia este să experimentezi, manevrând mai multe modele înainte de lua decizia de achiziție.

5. Lama

În funcție de materialul din care este prelucrată, cele mai populare tipuri de lame sunt:

  • Lame din oțel inoxidabil: puternice, durabile, rezistente la coroziune și pete.
  • Lame din oțel cu conținut ridicat de carbon: puternice, cu tăiș foarte ascuțit și durabil.
  • Lame ceramice: foarte ascuțite, delicate și mai ușoare decât metalul, sunt destinate felierii și tăierii alimentelor moi, în special legumelor și fructelor. Nu se folosesc pentru a tăia oase sau carne congelată. Ascuțirea acestora este foarte dificilă, aproape imposibil de făcut acasă.

6. Depozitarea

În funcție de spațiul disponibil, poți alege să cumperi cuțite și suporturi separate sau poți alege seturi de cuțite cu un suport bloc inclus. Aceasta este o modalitate compactă de a păstra și de a proteja cuțitele de bucătărie. Vezi aici o varietate de seturi de cuțite!

Dacă ai deja o mini-colecție de cuțite, dar ești în căutarea unor soluții smart de depozitare, poți investiga ideile de suporturi din bambus pentru depozitare orizontală a cuțitelor sau elegantele suporturi magnetice, montate direct pe perete. Descoperă mai multe suporturi pentru cuțite aici!

7. Costul

De ce unele cuțite costă 50 de lei și altele, 500 de lei? Pentru toate motivele enumerate mai sus. Când vine vorba despre cuțite, costurile ridicate nu sunt o păcăleală, ci reflectă întrutotul calitatea și durabilitatea produsului. Plătim pentru o lamă care rămâne ascuțită mult timp, care nu se pătează și nu se deteriorează. Plătim pentru un mâner confortabil, care nu-ți lasă mâna să obosească. Plătim pentru materiale și modalități de prelucrare ce garantează o durabilitate extraordinară și elimină nevoia achiziționării altor cuțite în viitor. Cuțitele de calitate sunt un must-have pentru orice bucătar care își respectă pasiunea.

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: