Ai aflat deja diferențele dintre grătarul cu cărbuni, grătarul alimentat cu gaz și grătarul electric, în prima parte a articolului nostru. Dacă te-ai lămurit care este grill-ul tău pereche, atunci citește mai departe ca să afli:
-
Ce ustensile pentru grătar nu trebuie să-ți lipsească
-
Ponturi și sfaturi de la specialiști pentru un grătar perfect
Ce ustensile pentru grătar nu trebuie să-ți lipsească
Nimeni nu-și dorește să arunce banii pe accesorii și ustensile care vor rămâne uitate în sertar. Dar cum știi care merită să ajungă în kitul tău de BBQ? În primul rând, alege ustensile cu mâner lung, pentru a te proteja de căldura prea mare. Iată lista noastră de ustensile must-have pentru sezonul de grătare:
1.Clește din inox
Este ustensila pe care o ții în mână aproape pe tot parcursul grătarului, pentru că o folosești pentru a întoarce alimentele de pe o parte pe alta. Niciodată nu împungem carnea cu furculița sau alte ustensile ascuțite pentru că nu ne dorim scurgerea sucurilor aromatice. Alege un clește cu mâner cu inserții de lemn sau cauciuc anti-alunecare, precum acesta.
Spatulă din inox
Potrivit pentru a întoarce de pe o parte pe alta alimentele mai delicate precum bucățile de pește, burgerii sau feliile subțiri de legume.
3.Perie pentru curățat grătarul
Probabil că ar fi trebuit să fie ultima din listă, dar e atât de importantă încât nu mai putem amâna. Bucățelele de mâncare care rămân lipite de grătar trebuie înlăturate după fiecare utilizare cu ajutorul periei cu peri aspri, cum e cea de la OXO, și a unei raclete. Resturile rămase pe grătar nu sunt doar nocive (vezi prima parte a articolului), ci împiedică și rumenirea uniformă a alimentelor.
4.Termometru
Pentru începători, dar și pentru cei care vor să gătească la perfecție o bucată mare de carne, termometrul se va dovedi un ajutor foarte bun. Noi îți recomandăm un termometru digital, cu afișaj instant și foarte precis, cum sunt cele de aici.
5.Țepușe metalice
Perfecte pentru frigărui, dar și pentru kebab sau rulouri de carne. Înlocuiesc cu succes țepușele de bambus de unică folosință, care trebuie ținute în apă sau la congelator înainte de frigere pentru a nu lua foc în timpul gătirii.
6.Sticlă cu apă (doar în cazul grătarului cu cărbuni)
Deși nu este o ustensilă, sticluța cu apă e necesară în cazul în care cărbunii se aprind. Stropește grătarul cu foarte puțină apă de fiecare dată când este nevoie, pentru a stinge flăcările.
Ponturi și sfaturi de la specialiști pentru un grătar perfect
Am făcut o selecție a celor mai utile sfaturi venite chiar de la maeștri bucătari și experți în BBQ. Dacă unele lucruri e posibil să le mai fi auzit, vei descoperi câteva trucuri care te vor ajuta cu siguranță pentru un grătar ca la carte.
- Preîncălzește grătarul. Chiar dacă ți-e foame sau nu stai prea bine cu răbdarea, lasă-i timp pentru a se încinge corespunzător. Acest lucru va garanta o gătire mai rapidă, eficientă și uniformă.
- Pune frigăruile congelate direct pe grătar. Da, ai citit bine, frigărui congelate direct pe grătar. Asamblează-le cu o seară înainte sau când ai timp destul și pune-le pe o tavă în congelator. În ziua cea mare, când cei mici vor țipa de foame și musafirii vor bate la ușă – atunci ne vei mulțumi în gând pentru această idee grozavă.
- Unge carnea cu sos barbecue cu câteva minute înainte de a o lua de pe grătar. Indiferent că e gata cumpărat sau făcut de tine (deși varianta din urmă e de preferat), sosul BBQ adaugă o savoare grozavă cărnurilor. “Pictează-le” cu ajutorul unei pensule, direct pe grătar, când sunt aproape gata. Dacă le ții prea mult, sosul se va arde.
- Așază peștele pe un pat de felii de lămâie. Feliile de lămâie funcționează ca o barieră ce previne lipirea peștelui de grătar și infuzează peștele cu aroma lor deosebită.
- Întotdeauna curăță grătarul înainte și după folosire. Resturile de carne arsă conțin compuși chimici dăunători pe care e bine să îi eviți cât de mult poți.
- Marinează carnea câteva ore înainte de a o pune pe grătar. Pe lângă un plus de savoare și frăgezime, marinadele reduc semnificativ cantitatea de carcinogeni din carnea la grătar. Atenție: acest lucru e valabil doar pentru marinadele care nu conțin (mult) zahăr.
- Pune capacul grătarului pentru o aromă intens afumată a cărnii. Capacul nu are numai rolul de a proteja grătarul, ci pot ajuta la “afumarea” cărnurilor chiar în timpul gătirii.
- Pune pe grătar piersici, ananas, mere, pere, banane și pepene roșu sau galben. Contrar obiceiurilor autohtone, nu doar carnea și legumele sunt potrivite pentru grill. Jumătățile de caisă, piersică sau nectarină la grătar sunt garnituri excelente pentru carnea de porc și vită.
- Folosește o presă pentru burgeri. Pentru că nimic nu arată mai bine decât niște burgeri perfect rotunzi, “décorați” cu linii de grill.
- Lasă carnea la temperatura camerei timp 30 de minute. O regulă importantă mai ales pentru bucățile robuste precum un T-bone sau un rib-eye de vită. Dacă o pui pe grătar direct din frigider, carnea nu se va găti uniform și se va usca mult mai repede.
- Pune carnea în boluri din materiale non-reactive. Folosește boluri sau oale din inox în care să pui carnea crudă sau cea proaspăt luată de pe grill. Oțelul inoxidabil nu reține mirosurile, poate fi spălat cu ușurință sau pus în mașina de spălat vase și nu reacționează chimic cu substanțele acide din carne.
Dacă ai deja grătarul și ustensilele pregătite, e timpul să treci la treabă! Fie că pregătești o cină specială pentru familie sau organizezi un super BBQ party cu prietenii, găsești inspirație în colecția noastră de rețete.
De la irezistibila scrumbie de Dunăre, la salata caldă de legume la grătar sau frigăruile din coaste de porc marinate în bere. În plus, afli cum să prepari cele mai delicioase sosuri pentru grătar.
VEZI TOATE REȚETELE ››Alte produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: