Zilele devin mai scurte, mai reci, iar apetitul nostru se schimbă și el. Tânjim după o mâncare caldă și gustoasă care ne încălzește atât trupul, cât și sufletul. De ce nu ar putea fi și sănătoasă?
Comfort food poate fi incredibil de hrănitoare sufletului nostru, nu doar mâncatul propriu-zis, cât și prepararea și aromele din bucătăie. Pregătirea mâncării poate fi mângâietoare, dacă îi permitem – modul perfect de a petrece o duminică lentă și leneșă.
Iar pentru că suntem și în postul Crăciunul și nu mai este ceva rar să fim vegani, ți-am pregătit niște idei de comfort food sănătos și cu legume din belșug.
Idei de preparate vegane delicioase
Hot dog cu morcovi
Deși în zilele noastre este destul de ușor să găsești alternative ale cărnii în orice supermarket, acestea sunt de obicei făcute cu ingrediente procesate și nesănătoase, care nu sunt bune pentru corpul nostru.
Acești hot dogi cu morcovi sunt o alegere excelentă, fiind sănătoși și surprinzător de delicioși. Dacă îi savurezi cu o pâine bună și un ketchup făcut în casă, vei obține o versiune nutritivă a acestei rețete clasice de fast-food. Crede-ne, gustul este uimitor.
- 4 morcovi medii, curățați de coajă
- ulei de măsline extravirgin
- bulion sau ketchup de casă
- oțet de cidru de mere
- sos de soia
- 1 linguriță de sirop de arțar
- 1/2 linguriță de praf de usturoi și puțină paprika afumată
- 4 chifle pentru hot dog
Pune morcovii într-o tavă și unge-i cu ulei de măsline. Într-un castron mic amestecă bulionul, oțetul, sosul de soia, siropul de arțar, pudra de usturoi, paprika și sosul de afumat. Într-o tavă se toarnă compoziția obținută peste morcovi și se acoperă cu folie de aluminiu. Se lasă la marinat timp de 30 de minute.
Preîncălzește cuptorul la 200°C. Pune tava acoperită cu folie de aluminiu în cuptor și coace morcovii timp de aproximativ 20 de minute. Îndepărtează folia și mai lasă-i la rumenit încă 10-15 minute, până când morcovii sunt suficient de fragezi pentru a fi înțepați cu o furculiță.
Așază morcovii în chifle fierbinți de hotdog, servește-i cu ketchup și muștar. Eventual mai poți adăuga și varză murată, ceapă caramelizată și orice mai poftești.
Burgeri din fasole
Acest burger este foarte ușor de făcut și costă mult mai puțin decât o masă în oraș sau alternativele din magazin.
Este fraged fără a fi moale, nu prea dulce, nu prea sărat, consistent și satisfăcător. Frumusețea acestui burger este că îți poți face propriile versiuni acasă, care pot fi congelate și apoi gătite la cuptor. Toate pot fi servite cu sosuri sau ca umplutură pentru pită, lipie sau wraps.
Iată versiunea propusă de noi.
- 2 cutii de fasole boabe de 400 g, clătite și scurse
- 100 g de pesmet
- condimentele după gust (cimbru, coriandru, etc)
- 1 ou
- 200 g de salsa proaspătă sau ketchup de casă
- 150 ml iaurt natural cu conținut scăzut de grăsime
- suc de ½ lămâie
Preîncălzește cuptorul la o temperatură ridicată. Răstoarnă fasolea într-un castron mare, apoi zdrobește-o cu o furculiță. Adăugă pesmet, fulgii de ardei și condimentele, oul și 2 linguri de salsa. Apoi amestecă bine compoziția.
Împarte amestecul în 6, apoi umezește-ți mâinile și formează burgeri. Burgerii pot fi acum congelați, dacă dorești să gătești mai mult odată. Așază-i pe o tavă de copt antiaderentă, apoi coace-i timp de 4-5 minute pe fiecare parte, la 220⁰C sau până când devin aurii și crocanți.
Dacă alegi să folosești compoziția de la congelator, burgerii se vor coace la 200⁰C, timp de 20-30 de minute până când sunt bine pătrunși.
Taie chiflele de burger în două și asezonează-le cum dorești pentru burgeri. Poți pregăti un sos din iaurt și zeamă de lămâie, eventual și verdețuri sau ketchup de casă. Adaugă și avocado, salată, ceapă, salsa sau murături și obții burgerul perfect pentru tine.
Variante de încercat: burger de morcovi sau cartofi dulci cu năut, chimen și semințe de susan; burger de morcovi cu fasole albă și pătrunjel tocat; burger din dovleac cu fasole boabe, coriandru tocat și chimen măcinat; păstârnac și fasole borlotti cu arpagic și ardei iute. Practic, ai o mulțime de combinații delicioase din care să alegi.
Burger din năut
Acești burgeri de năut sunt plini de aromă datorită unor ingrediente cheie. Și adevăratul show stopper? Cât de ușor sunt de preparat! Adăugă totul în robotul de bucătărie și lasă-l să-și facă magia. Formează chifteluțe, coace-i și, în scurt timp, te vei bucura de un burger consistent și aromat!
- 400 g de boabe de năut, scurse de apă
- coajă de la 1 lămâie, plus suc ½
- chimen și coriandru (sau ce condimente preferi)
- 1 ou
- 100 g de pesmet proaspăt
- 1 ceapă roșie medie, ½ tăiată în cubulețe și ½ tăiată felii dacă vrei să adaugi în burger
- chifle, legume și sosuri pentru asezonare
Într-un robot de bucătărie adaugă năutul, coaja de lămâie, sucul de lămâie, condimentele și oul. Compoziția se adaugă într-un castron și se amestecă cu 80 g de pesmet și ceapa tăiată cubulețe. Se formează 4 burgeri, se presează restul de pesmet pe ambele părți și se lasă la rece pentru cel puțin 10 minute.
Încălzește uleiul într-o tigaie până se încinge. Prăjește burgerii timp de 4 minute pe fiecare parte, menținând focul mediu pentru a nu se arde. Poți folosi și un air-fryer pentru o variantă și mai sănătoasă.
Servește-i cu legumele și sosurile tale preferate.
Variante de topping-uri pentru burger de năut:
- Simplu: maioneză vegană, rucola, roșii feliate și ceapă roșie.
- BBQ Burger: Sos BBQ, ceapă caramelizată, salată verde și roșii.
- Mediteraneeană: Hummus, ceapă roșie, salată și roșii. Poate chiar și sos Tzatziki.
- Mexican: Guacamole și ardei iuți murați.
- American clasic: Brânză vegană, ketchup, muștar, salată, roșii și murături.
Burger din ciuperci
Burgerii mari și suculenți cu ciuperci arată la prima vedere ca burgerii de vită, iar gustul este cu adevărat deosebit.
Aceștia bifează toate căsuțele unui burger clasic:
- suculent;
- cărnos;
- satisfăcător;
- garnitură cât cuprinde, nu doar pâine.
Acești hamburgeri cu ciuperci trec cu brio testul savorii având și un plus față de clasicul burger – nu trebuie să te murdărești pe mâini pentru a forma chiftele.
Ai ca variante:
- Toacă ciupercile preferate și călește-le cu puțin usturoi, codimente după gust și puțin pătrunjel. Pune compoziția direct în chiflă și adaugi salată, brânză sau ce mai dorești.
- Feliază ciupercile și călește-le în puțin ulei și condimente.
- Folosește ciuperci întregi, precum cele de Portobello, gătite la cuptor sau pe grătar, pe post de burger.
Ai foarte multe variante aici, poți combina inclusiv ciuperci mărunțite cu fasole, linte sau năut în compozițiile de mai sus sau poți folosi ciupercile pe post de chiflă și elimini astfel făina și o mulțime de calorii.
Mai multe opțiuni de topping:
- Avocado
- Sfeclă roșie feliată
- Ou prăjit
- Ananas
- Legume marinate la grătar
- Sosuri- ketchup, orice sos de ardei iute, maioneză simplă, aioli, muștar
Legume la grill și mixuri
Fasole verde pe grătar
Renunță la mâncarea la pachet și pregătește acest preparat simplu, dar delicios. Amestecată într-un sos de usturoi și chilli, fasolea verde este gătită până când devine crocantă, având o textură ideală.
Dacă iei o mușcătură, fasolea verde este fragedă cu o explozie de gust dulce, picant, sărat și parfumat. Sincer, e la fel de apetisantă ca o porție de cartofi prăjiți!
- 1 kg de fasole verde, cu vârfurile tăiate
- ulei de măsline extravirgin
- sos de soia
- după gust, pastă de usturoi cu chili și condimete
- 2 lingurițe de miere
- semințe de susan, pentru garnitură
- ceapă verde tăiată mărunt, pentru garnitură
- alune prăjite, tocate (opțional)
Se preîncălzește o tigaie mare sau grill la foc mediu-mare. Într-un castron mare se amestecă uleiul, sosul de soia, pasta de usturoi iute, mierea și condimentele preferate. Apoi se adaugă fasolea verde și se amestecă. Se condimentează cu sare.
Se pune fasolea verde în tigaie / pe grill și se gătește până când se rumenește pe toate părțile, aproximativ 7 minute în total.
Se ornează cu semințe de susan, ceapă verde și alune.
Am ales fasolea verde pentru că este ceva ce nu se gătește foarte frecvent pe grill, dar pe același principiu poți pregăti orice legumă preferi. Vinetele și dovleceii sunt delicioși, la fel și ardeii grași sau ciupercile. Le poți prăji și cu pemet, ulei de măsline și condimente pentru arome italienești.
BONUS: Mici de post
Da, ai citit bine. Poți prepara mici de post acasă, perfecți cu muștar din belșug și cu o bere lângă.
Cum îi poți face? Ai mai multe variante:
- Cea mai întâlnită este varianta cu granule din soia, condimente, tofu, ceapă mărunțită și usturoi, condimentele preferate și făină până se leagă compoziția bine.
- Alte variante pot fi cu ciuperci mărunțite, făină și eventual fasole sau linte, ca în rețetele de burgeri. Ciupercile sunt cele care dau gustul similar cărnii, iar restul sunt menite să lege compoziția.
În concluzie, a mânca o cină echilibrată și sănătoasă nu înseamnă să te rezumi la salate și legume fără condimente. Include în meniu cereale integrale, proteine, plus sosuri și condimente ce pot crește factorul yum al legumelor tale preferate.
Multe dintre aceste rețete sunt versiuni sănătoase ale unor mâncăruri pe care le comanzi la pachet sau le cumperi din supermarket cu un adaos mare de calorii și ingrediente nesănătoase.
Spre deosebire de aceste variante, rețetele propuse de noi sunt ușoare, gustoase și se prepară și rapid. Majoritatea se prepară în maximum 35 de minute. Combină condimentele și sosurile preferate de casă pentru delicii din legume de post, vegane, sănătoase și gustoase.
Poftă bună!
Alte produse recomandate:
Alte produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: