“Am deja o răzătoare acasă, la ce-mi mai trebuie un Microplane?” e ca și cum ai zice: “Am deja abonament la autobuz, la ce-mi mai trebuie o mașină?” Sigur că pe termen scurt poți economisi niște bani folosind vechea ta răzătoare în loc să investești într-o piesă mai scumpă care are aceeași funcție. În realitate însă, o ustensilă Microplane se plătește singură prin avantajele sale unice. Cum altfel ar fi ajuns Microplane lider global în domeniu?
Nu e pentru cine se pregătește, e pentru cine îndrăznește. Tehnologia Microplane a fost inițial gândită pentru a fi de folos în industria prelucrării și finisării lemnului. Abia după 4 ani, în 1994, cineva a avut năstrușnica idee de a folosi o ustensilă Microplane pentru răzuirea unor portocale în bucătărie. Bucătarul ăsta creativ pregătea o prăjitură cu citrice și ajunsese la capătul răbdărilor cu răzătoarea sa ineficientă. Așa a ajuns Microplane în bucătărie. Și, mai apoi, o legendă în categoria răzătorilor culinare.
Decât să fii aproape bun la toate, mai bine să fii cel mai bun la ceva anume. Majoritatea răzătorilor de pe piață sunt fabricate prin ștanțare, ceea ce înseamnă că zimții au aceeași grosime ca restul piesei. Microplane utilizează un procedeu numit fotogravură chimică pentru a defini și a ascuți extrem de bine toate muchiile. Rezultatul: zimți și lame foarte bine ascuțite pentru o perioadă îndelungată și rezultate precise cu efort minim. Orice ai răzui. Doar să nu fie degete :) Pentru asta, poți folosi o protecție pentru mână.
Fabricate în SUA, răzătorile Microplane vin într-o varietate de forme, dimensiuni și stiluri de răzuire, cu zimți îndeajuns de fini pentru mirodenii sau destul de lați pentru brânzeturi moi precum mozzarella. Dacă vrei să testezi o răzătoare Microplane și nu știi cu ce să începi, poți alege o răzătoare fină din gama Classic, una dintre seriile originale ale mărcii. O să transformi aproape ca prin minune blocuri de brânzeturi tari precum Parmigiano, Pecorino, Grana Padano, în grămăjoare aerate de fulgi extrem de fini. Poți răzui fin coaja oricăror citrice fără a ajunge la partea amăruie. Și e îndeajuns de solidă și ca să transformi în pudră parfumată mirodenii întregi și tari precum scorțișoara și nucșoara.
- Răzătoare Classic din oțel inoxidabil chirurgical (mâner disponibil în mai multe culori) răzuiește fin:
- Ciocolată
- Coaja citricelor
- Ghimbir
- Nucșoară, scorțișoară
- Usturoi
- Părțile arse ale biscuiților sau pâinii
- Răzătoarea Gourmet fină este ideală pentru a mărunți:
- Brânzeturi tari (Parmezan, Pecorino Romano)
- Ciocolată
- Rădăcină de hrean
- Răzătoarea Gourmet julienne răzuiește alimentele în fulgi lați și subțiri și e ideală pentru:
- Brânzeturi moi și tari
- Fundițe de ciocolată
- Unt tare
- Răzătoarea Gourmet grosieră este ideală pentru:
- Fructe și legume crude
- Brânzeturi moi
- Ghimbir
- Nucă de cocos
- Răzătoarea Gourmet extra-grosieră este ideală pentru:
- Fâșii lungi de crudități
- Legume mari precum cartofi, mere, dovlecei, dovleac, varză
- Brânzeturi moi
- Răzătoarea Gourmet mare pentru ciocolată și parmezan răzuiește alimentele în “așchii” subțiri și late:
- Brânzeturi tari
- Ciocolată
- Trufe
Trucuri pentru răzuirea alimentelor
Brânzeturi
- Brânza rece este mai ușor de răzuit.
- Pentru o curățare mai ușoară, folosește înainte de utilizare un spray cu ulei de măsline și pulverizează răzătoarea de câteva ori.
- Dacă ai răzuit mai multă brânză decât aveai nevoie, pune-o la congelator; o poți folosi mai târziu la gătit (ex: un preparat gratinat).
Fursecuri, tarte, prăjituri
- Răzuiește untul proaspăt scos din frigider sau congelator ca să-l încorporezi foarte ușor în creme și aluaturi.
- Salvează fursecurile uitate prea mult timp în cuptor. Folosește o răzătoare foarte fină, pentru citrice, ca să răzuiești marginile arse ale biscuiților sau pâinii prăjite.
- Finisează marginile biscuiților din turtă dulce pentru a lipi mai bine glazura (foarte util atunci când “construiești” căsuțe din turtă dulce).
Fructe și legume
- Folosește răzătoarea extra-grosieră pentru o salată coleslaw ca la carte; răzuiește varză, mere, ceapă, morcovi în fâșii uniforme, de dimensiune perfectă.
- Prepară chifteluțe vegetariene cu textură perfectă răzuind morcovi, dovlecei sau cartofi cu răzătoarea grosieră sau extra-grosieră.
- Zoodles – tăiței sau spaghetti din dovlecei – îi prepari rapid cu ajutorul dispozitivului pentru spiralat.
- Folosește răzătoarea fină pe post de sită pentru a îndepărta semințele și pulpa din sucul de fructe proaspăt stors.
Nuci și alune
- Prepară cantități mici de făină de nuci cu ajutorul răzătoarei cilindrice rotative.
- Adaugă nuci și alte fructe oleaginoase mici în salate folosind răzătoarea mare pentru ciocolată și parmezan alături de o protecție specială pentru mână.
Alte articole care te-ar putea interesa: