Cine a gustat o data o portie de paste facute in casa, poate spune cu mana pe inima ca nu se compara cu cele din comert si ca merita tot minimul de efort investit in prepararea acestora.
Exista multe variante de retete pentru prepararea aluatului de paste, italienii au dezvoltat o arta din aceasta tema, dar noi iti propunem o reteta simpla, clasica si gustoasa de aluat, care se transforma in cel mai rapid mod cu putinta in paste numai bune de pregatit intr-o reteta interesanta.
Ingredientele de care ai nevoie pentru aluatul de paste sunt: 300 g de faina, 3 oua (proportia este de 1 ou la 100 de g de faina), sare si apa. Unii “pastologi” recomanda adaugarea si a unei lingurite de ulei de masline la framantarea aluatului, dar aceasta ramane la libera alegere.
Inainte de a te apuca de treaba trebuie sa te asiguri ca dispui de o suprafata intinsa, neteda si curata, unde vei munci la prepararea aluatului (noi iti recomandam sa folosesti blat special pentru aluat).
Dupa ce ai pregatit toate cele necesare, cea mai simpla metoda de framantare, omogenizare si preparare a aluatului este apasarea unui buton al unui robot de bucatarie prevazut cu un accesoriu pentru aluat.
Daca nu ai un astfel de robot, atunci parcurgem impreuna pasii de pregatire a aluatului prin metoda manuala.
Pasul 1: asezi faina (cu varf, gen piramida) pe suprafata de lucru, iar in varf faci loc oualelor, peste care presari un varf de cutit de sare.
Pasul 2: cu o furculita., amesteci ingredientele usor, dinspre margini spre interior, pana cand ouale se integreaza in faina.
Pasul 3: Cand incepe sa se lipeasca aluatul in curs de formare de furculita, incepe distractia: trebuie sa incepi sa framanti cu mainile. Amesteci usor si constant pana cand compozitia incepe sa semene bine a aluat de paste.
Pasul 4: daca ai senzatia ca aluatul este prea moale, mai adaugi treptat faina, amestecand bine, iar daca ti se pare ca aluatul a devenit prea tare, adaugi cate o lingurita de apa.
Pasul 5: continua sa amesteci, presarand, daca este nevoie, putina faina pe suprafata de lucru.
Pasul 6: framanta energic aluatul timp de minim 10 minute, cu ambele maini, presandu-l cu podul palmelor. Il intorci, il sucesti, ii presari faina, daca se enerveaza si devine lipicios.
Pasul 7: dupa ce l-ai obosit de tot devenind neted si elastic, il lasi sa se odihneasca o ora la temperatura camerei, intr-un bol, acoperit cu o folie de plastic sau de aluminiu.
Pasul 8: fiind gata sa-si implineasca menirea, iei aluatul si tai o bucata de dimensiunea unui pumn pe care o introduci in masina de paste prin rolele simple, la dimensiunea maxima. Masina de facut paste, poate fi reglata astfel incat sa poti obtine 6 grosimi diferite ale aluatului, deci poti reintroduce bucata de aluat (transformata in foaie), pana ajunge dimensiunea pe care ti-o doresti.
Pasul 9: Tai alte bucati din aluat, pana il folosesti pe tot, si formezi foile asa cum ai procedat in pasul al optulea.
Pasul 10: Pasul 10: dupa ce ai format foile din aluat, le treci prin accesoriul de paste dorit (tagliatelle, fettuccine, pappardelle, vermicelli etc.)
Dupa aceasta ultima operatiune, lasi la uscat pastele intre 30 si 60 de minute (in functie de grosimea acestora), pe niste dispozitive speciale si apoi poti sa pui in aplicare reteta de paste pe care o ai in minte demult.
Daca ai facut o cantitate mai mare de paste pe care sa le folosesti in mai multe randuri, poti lasa pastele la uscat pentru 24 de ore si apoi le poti depozita in cutii de carton sau pungi de hartie bine inchise.
PS: daca vrei sa adaugi culoare pastelor, iti lasam aici cateva idei.
Pentru a obtine paste verzi, adauga in aluat, la framantat, 200 de grame de spanac proaspat, fiert si maruntit la blender.
Pentru pastele rosii, framanti aluatul adaugand in el 250 de grame de morcovi fierti si trecuti prin blender, impreuna cu o lingura de pasta de tomate.
Alte produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: