Porchetta - friptură din carne de porc, foarte aromată este o specialitate italienească pregătită încă din timpurile îndepărtate ale romanilor şi se spune că a fost una dintre mâncărurile preferate ale împăratului Nero. De atunci până în prezent a fost adaptată - uneori complicată, alteori simplificată, dar gustul specific a dăinuit în timp.
Ingrediente pentru 4 porţii:
- 4 căţei de usturoi, fin mărunţiţi + 2 căţei tăiaţi transversal în sferturi;
- 1 lingură de rozmarin grosier tocat + 4 crenguţe întregi;
- 1 lingură de seminţe de fenicul mărunţite;
- 1,5 linguriţă de sare Kosher;
- 2 linguri de ulei de masline;
- piper negru proaspăt măcinat;
- 500 g muşchiuleţ de porc;
- 4 felii de kaiser (bacon/jambon).
Timp:
- Timp de pregatire: 10 min
- Timp petrecut în cuptor: 3 ore
- Gata în: 50 min
Cum se face:
Pasul 1: Preîncălzeşti cuptorul la 200°C. Într-un bol mic pui usturoiul mărunţit, rozmarinul tocat, seminţele de fenicul, sarea şi 1 lingură de ulei de măsline, iar deasupra lor presari niţel piper. Amesteci toate ingredientele.
Pasul 2: Masezi bine muşchiuleţul de porc cu amestecul obţinut în primul pas. Dacă ai timp, este şi mai frumos dacă poţi face treaba asta dimineaţa, lăsând muşchiuleţul la rece (în frigider) până seara.
Pasul 3: Aşezi crenguţele de rozmarin în tavă în aşa fel încât să formeze un pat de rozmarin, iar peste ele culci muşchiuleţul de porc. Îl înveleşti bine cu feliile de kaiser, asigurându-te că sunt bine fixate şi mulate pe muşchiuleţ.
Pasul 4: Adăposteşti sferturile de căţei tăiaţi transversal lângă bucata de carne adormită şi torni 1 lingură de ulei de măsline peste tot ansamblul din tavă.
Pasul 5: Pui tava în cuptor şi o laşi acolo aproximativ 30-40 de minute, până când termometrul pe care l-ai inserat în cea mai groasă parte a muşchiului indică temperatura de 60°C.
Pasul 6: Când totul este gata conform planului, scoţi tava din cuptor şi o laşi 10 minute, iar apoi transferi deliciul pe un platou şi îl porţionezi. Dacă te lasă inima să-l împarţi.
Îți urăm poftă bună!
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: