• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Preparate tradiționale de Crăciun reinterpretate

Preparate tradiționale de Crăciun reinterpretate

De fiecare dată când sărbătorile sunt tot mai aproape în calendar, intenționăm să planificăm și să pregătim listele de cumpărături pentru cele mai gustoase mese din familie sau împreună cu prietenii.

Cunoaștem rețetele tradiționale și abia așteptăm să le degustăm din nou, dar cum facem să aducem ceva nou și unic în aroma acestora?

Poate că ar fi cazul să rupi tiparul și să-ți surprinzi papilele gustative anul acesta cu un amestec de ingrediente mai diferit. Mai departe, îți vom prezenta câteva rețete tradiționale de Crăciun reinterpretate, cu care să-ți surprinzi invitații. Cine știe, poate vor și rămâne în noul tău meniu.

Salata de pui cu cartofi și turmeric

• De unde provine salata de boeuf?

Rețeta de salată de boeuf pe cât sună de franțuzească, pe atât ne îndepărtăm de această origine.

În realitate, acest preparat este specific românesc, iar „boeuf” se traduce prin „vită” din limba franceză – Voila!

Mai mult decât atât, reprezintă un preparat dorit pe mesele tuturor în prag de sărbători, găsită și sub denumirea de salată Oliver sau salată de iarnă, în Rusia. Cu alte cuvinte, reprezintă un simbol al acestei perioade și poate fi cu ușurință reinterpretată, căpătând alte gusturi și, totuși, păstrând esența.

• Cum se prepară salata de boeuf?

Adevărul este că nu există o rețetă fixă pentru a prepara o salată de boeuf absolut gustoasă.

Această salată de pui urmărește aceeași modalitate de preparare precum bine cunoscuta și nelipsita salată de vită clasică, din preajma sărbătorilor.

Tot ce trebuie să știi este că ai nevoie de piept de pui, ceapă, morcovi, mazăre, condimentele preferate și sosul de maioneză – după preferințe.

Ceea ce o deosebește de o salată obișnuită este turmericul care îi oferă unicitate gustului.

Desigur, te poți abate de la rețeta recomandată și poți adăuga sau elimina diverse ingrediente, poate chiar modul de ornare și preparare, dar important este că anul acesta alegi să „spargi gheața” cu altceva în farfuriile celor dragi.

Piftie verde de porc

Piftie verde

• De unde provine piftia?

Piftia este un preparat rece, gătit iarna, în preajma sărbătorilor. Acest deliciu este obținut prin fierberea îndelungată a unor bucăți de carne, oase și cartilaje pline de grăsime precum cea de porc, gâscă sau pește.

Nu doar că reprezintă un preparat din cartea de bucate românească, dar este și una din opțiunile favorite atunci când vine vorba de masa de Crăciun sau Revelion.

• Cum se prepară piftia?Lista de cumpărături nu este deloc complicată, doar timpul de preparare devine îndelungat (între 4-5 ore) după rețeta clasică.

Cu toate acestea, timpul poate fi mult scurtat cu o reinterpretare a rețetei.

Deci ar fi o idee bună, poate, să încerci chiar anul acesta ceva nou și colorat în meniu: câteva oase, puțină carne, usturoi, hrean, piper, sare, foi de dafin și multă îndemânare.

Nu o să observe nimeni că pe masă se află chiar o piftie gustoasă cu usturoi!

Babka cu mac și gem de afine

Babka cu mac și gem de afine

• De unde provine Babka?

Babka este un preparat asemănător cu desertul preferat al sărbătorilor – cozonacul.

Această prăjitură întâlnită adesea la francezi, are origini reale poloneze și se traduce prin „babă” (știm, numele este extrem de sugestiv), cu un gust incomparabil.

Babka ascunde în spate o poveste istorică a apariției ca preparat - „Baba” sau „Baba cu rom” este și un deliciu mai sofisticat astăzi, tot mai dorit de iubitorii de deserturi.

• Cum se prepară Babka?

Modul de preparare nu este foarte diferit de cozonac, ceea ce o face unică este, de fapt, umplutura.

Așadar, asigură-te că ai făină, ouă, drojdie, unt, zahăr, mac, gem, poate și un strop de rom dacă optezi pentru varianta cu alcool.

În plus, rețeta nu trebuie urmărită cu punct și virgulă, te poți abate de la reguli; poți să adaugi ceea ce te împlinește atunci când te gândești la o rețetă dulce, proaspăt scoasă din cuptor. Surprinde membrii familiei și prietenii cu această rețetă specială de sărbători!

Mai poți încerca și:

Coroniță de Crăciun

Budincă de Crăciun

Buturugă de Crăciun

Plăcintă din foi de viță și carne tocată

Plăcintă din foi de viță și carne tocată

• De unde provin sarmalele?

Sarmalele sunt printre cele mai dorite preparate ale românilor și pe bună dreptate! Acestea au proveniență orientală și, totuși, sunt renumite în zona noastră și nelipsite de la mesele de Crăciun.

În mod clar, carnea tocată învelită în foi de viță sau varză oferă alegerea perfectă în perioada care urmează, însă acest preparat poate fi revizuit și sub alte forme.

Cuvântul „sarmak” provine din limba turcă și înseamnă „a înfășura”, fiind considerată și țara de origine al acestui preparat culinar.

• Cum se prepară sarmalele?

În această secțiune vei găsi o altfel de rețetă pentru sarmalele clasice învelite în viță – sarmale în tavă, la cuptor, cu același gust dorit de mulți dintre noi, dar cu aspectul unei plăcinte.

Astfel, poți să alegi orice tip de carne tocată îți dorești: vită, berbecuț, pui, curcan, urmată de nelipsitul bob de orez și alte condimente cu care rezonezi în farfurie (dafin, boia, piper, sare, usturoi).

Pregătește lista de cumpărături și gândește-te la momentul când vei scoate tava din cuptor și toți ceilalți se vor alătura!

Tobă din carne de porc

Tobă din carne de porc

• De unde provine toba?Toba este un preparat tradițional românesc făcut în casă și este la fel de popular în preajma sărbătorilor de iarnă precum sarmalele sau salata de boeuf.

Asemănătoare cu piftia, toba este gătită cu ajutorul organelor ca de exemplu urechi, rinichi, cartilaje, inimă, pulpă, cap - astfel nimic din părțile animalului nu poate fi risipit.

• Cum se prepară toba?În primul rând, va trebui să urmezi aceleași reguli ca în prepararea piftiei – începi cu fierberea părților care te interesează pentru un timp îndelungat, la care adaugi ingredientele preferate (usturoi, dafin, sare, piper, boia). Dat fiind faptul că urmează să pui compoziția în interiorul unui maț, ai grijă ca acesta să nu fie rupt și să nu forțezi cu umplutură.

La final, mai pune o dată la fiert această „ruladă” împreună cu sare, timp de 30 de minute. Poftă bună!

Crăciunul aduce cu sine momente speciale alături de cei dragi, iar masa este cu adevărat simbolul pricipal și o bucurie de care nu poți să te lipsești tocmai acum. Așadar, pune cap la cap puzzle-ul rețetelor favorite și adaugă ceva unic în pregătirea și aroma lor. Mult spor!

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: