Poveștile care stau la baza pastelor carbonara, puttanesca și bolognese nu sunt deloc simple. Sosurile de paste italiene au o istorie bogată care poate fi urmărită de secole, până la Roma antică. Deși ne gândim la spaghete cu sos de roșii, ca fel tipic de mâncare italiană, roșiile nu au făcut parte din dieta italiană până în anii 1800. Și prima rețetă pentru paste făcute cu sos de roșii a apărut de fapt într-o carte de bucate franceză din 1797. Deci, sosurile de paste pe bază de roșii pe care avem tendința să le considerăm de obicei italiene - bolognese, pomodoro, puttanesca - sunt de fapt evoluții mai recente.
Dintre acestea, puttanesca are cea mai colorată istorie. Un fel de paste picante cu roșii, capere, hamsii și usturoi, al cărui nume se traduce literalmente în "spaghetele curvelor". Potrivit legendei populare, acest fel de mâncare era ceea ce prostituatele ar fi gătit în așteptarea următorului client. În realitate, un proprietar al restaurantului a inventat mâncarea după ce un grup de clienți care sosiseră târziu l-au rugat să le facă ceva de mâncare folosind expresia "facci una puttanata qualsiasi", tradus în mare măsură ca "fă-ne orice gunoi”. Termenul de slang pentru gunoi derivă din cuvântul puttana, care înseamnă și prostituată, dând sosului numele său celebru.
Carbonara este un sos delicios de gălbenușuri proaspete de ouă, carne de porc bine gătită (de obicei bacon sau pancetta), brânză rasă și mult piper negru. Numele sosului este derivat din cuvântul "carbonaro" sau "arzător de cărbune", care se poate referi la tipul de sobe pe care a fost preparat prima oară acest fel de mâncare, la muncitorii care l-au mâncat pentru prima dată sau chiar la Carbonari, o societate secretă revoluționară care a jucat un rol cheie în încercările timpurii de unificare italiană.
Un alt sos pe bază de smântână, Alfredo, a debutat în 1914, când restauratorul Alfred Di Lelio a creat un amestec bogat de unt, parmezan ras și piper negru pentru a-și ajuta soția să-și revină după ce a dat naștere fiului lor.
Sosul Primavera este o adăugare relativ nouă și a fost creat în New York City, nu în Italia. În 1977, Sirio Maccioni, proprietarul faimosului restaurant Le Cirque, a pregătit un nou fel de mâncare cu sos de smântână, usturoi și legume proaspete de primăvară. Pastele Primavera au devenit rapid unul dintre cele mai dorite feluri de mâncare din oraș, dar Maccioni nu dorise să atingă noi înălțimi culinare ci pur și simplu improvizase atunci când o lipsă de ingrediente îi lăsase în bucătărie doar niște legume.
Un sos bun poate transforma un fel de mâncare obișnuit într-unul extraordinar, dar există atât de multe tipuri diferite de sosuri încât poate fi dificil să-l găsești pe cel care să se potrivească perfect. Pentru a te ajuta să te descurci în lumea sosurilor italiene, am strâns cele mai comune tipuri de sosuri de paste utilizate în bucătăria italiană și ceea ce îl face pe fiecare unic.
Sos de paste clasic
Un sos italian, care folosește ingrediente tradiționale, care are un stil rustic de preparare specific cu regiunea din care este creat. Cel mai des se utilizează o bază de sos de roșii, la care se adaugă legume cubulețe, ulei de măsline și condimente. Este un sos care este servit atât ca un sos de paste, cât și ca un sos pentru unele feluri de pasăre și pește.
Sos Bolognese
La fel ca multe sosuri de paste, există mai multe sosuri tradiționale originare din regiunea lor, cum ar fi Bolognese, un sos italian tradițional originar din Bologna, Italia. Cel mai adesea un sos Bolognese va conține cel puțin două tipuri de carne, care pot include carne de vită, carne de vițel, carne de porc sau pui tăiat în bucăți mici. Spre deosebire de unele sosuri care folosesc carne tocată, sosurile tradiționale Bolognese sunt pregătite din bucăți mari de carne macră care sunt tăiate în bucăți fine. Printre celelalte ingrediente utilizate sunt ceapă, țelină, morcovi, ardei iute, roșii, ulei de măsline și vin alb, împreună cu condimente și plante aromatice, cum ar fi oregano, busuioc, frunze de dafin și nucșoară, toate oferind aroma distinctă a sosului. Este, de asemenea, obișnuit să se adauge smântână sau lapte obținându-se o aromă mai bogată. Sosul poate fi adăugat la preparate diferite, dar merge foarte bine cu paste fettuccine sau paste tagliatelle, paste tubulare sau cu paste de lasagna și paste cannelloni ca și umplutură a acestora.
Sos Marinara
Un sos tradițional italian care combină roșiile zdrobite, usturoiul și o varietate de ingrediente, ca ceapa, busuiocul sau pătrunjelul, oregano și uleiul de măsline într-un sos bine condimentat. În mod obișnuit servit pe paste sau carne, sosul Marinara evoluează mereu, ca multe alte sosuri de paste, în multe variante diferite care încearcă să ofere un echilibru acceptabil ușor acid și ușor dulce între arome. Rețete care includ diferite texturi de roșii, cum ar fi tocate, zdrobite sau piure, legume cum ar fi morcovi și chili sau ardei dulci, mai multe tipuri de ierburi sau condimente și ingrediente dulci, cum ar fi zahărul sau mierea devin tot mai frecvente.
Sos Amatriciana
Originar dintr-o regiune a Italiei Centrale, dintr-un oraș cunoscut sub numele de Amatrice situat în apropiere de coasta Mării Adriatice, acest sos este cunoscut pentru conținutul său masiv de carne. Există două versiuni ale acestui sos, însă al doilea sos a devenit cunoscut ca Alla Gricia pentru a separa calitatea distinctă a fiecăruia.
Sosul tradițional Amarticiana include în mod obișnuit roșii combinate cu carne de porc prăjită în ulei de măsline, ceapă tocată, usturoi dacă se dorește, o cantitate mică de ardei iute și un vârf de piper negru. Rețeta, atunci când este făcută în felul adevăratului sos Amatrice, este servită cu carne maturată din falcă de porc, care este denumită “guanciale”. Totuși, este obișnuit să găsim sosul Amatriciana pregătit cu şuncă italiană cunoscută sub numele de pancetta. Alte tipuri de carne de porc sunt de asemenea folosite atunci când sosul este preparat în zone din afara Italiei, în general din cauza accesului limitat la guanciale sau pancetta.
Sos Alla Gricia
Al doilea sos de la Amatrice este un sos Alla Gricia, care este considerat versiunea "albă" a lui Amatriciana. Ambele sosuri sunt preparate în același mod folosind aceleași ingrediente, cu excepția faptului că sosul Alla Gricia nu conține roșii; prin urmare, nu are culoarea roșu închis, ci este de culoare albă. Unele dintre variațiile acestor sosuri s-au schimbat de-a lungul anilor și pot include brânză, cum ar fi Romano, ca ingredient suplimentar pentru a spori aromele.
Ambele sosuri merg bine ca topping pentru paste lungi, cum ar fi spaghetele. Totuși, în gătitul tradițional Amatrice, pastele cele mai des utilizate sunt bucatini, perciatelli sau ravioli proaspeți.
Sos Puttanesca
Un sos italian, care este foarte aromat și picant. În mod tradițional, făcut cu usturoi, bucăți de ardei iute, capere și hamsi marinate ca ingrediente cheie, acest sos poate fi mai ușor sau mai bine condimentat în funcție de tipul și cantitatea de condimente adăugate. Există o varietate mare de paste și mâncăruri de pește care folosesc acest sos pentru a spori aroma, cum ar fi Paste Puttanesca, Spaghete Puttanesca, Linguine Puttanesca și Creveți Puttanesca.
Sos Arrabbiata
Italian clasic, acest sos este considerat unul dintre tipurile cele mai iuți de sosuri de roșii din Italia. Arrabbiata, care este un termen folosit în general pentru a descrie furie sau ură, descrie caracteristicile și intensitatea acestui sos făcut cu ardei iute, care adaugă o aromă picantă pastelor, cărnii de orice tip, fructelor de mare și altor produse alimentare, cum ar fi pizza . Penne all'Arrabbiata (penne furioase) sau Agnello all'Arrabbiata (miel furios) reprezintă feluri de mâncare care au un gust focos făcut cu sosuri de Arrabbiata.
Sos Formaggi
Un sos tradițional pe bază de brânză, folosit cel mai adesea ca sos de paste. Sosul clasic Formaggi poate fi considerat ca un sos "Quattro Formaggi", referindu-se la cele patru soiuri de brânză amestecate cu celelalte ingrediente din sos. Cele mai comune brânzeturi combinate și amestecate în sos includ: Cheddar, Fontina, Gorgonzola, Gouda, Grana, Gruyere, Mozzarella, Parmigiano, Provolone, Ricotta și Romano. Ingredientele suplimentare care se adaugă brânzeturilor pot include: smântană, sos de roșii, un fel de carne, cum ar fi șuncă sau bacon, ierburi cum ar fi rozmarin, salvie, oregano și alte câteva condimente ușoare. Tipul de paste și selecția celorlalte ingrediente determină tipurile de brânzeturi care vor fi incluse în sosul Formaggi.
Sos Alfredo
Un sos italian, care este de obicei combinat cu paste fettuccine și devine preparatul cunoscut ca Fettuccine Alfredo. Sosul constă din smântană grasă amestecată cu unt, brânză parmezan rasă, piper și uneori nucșoară pentru a crea un preparat consistent.
Sos Carbonara
Sosul Carbonara este făcut cu smântană, ouă, brânză parmezan, bucăți mici de bacon și legume, cum ar fi mazărea. Deși pot fi folosite orice fel de paste, spaghetele și linguinele sunt cele mai potrivite pentru acest sos. Sosul este încălzit timp de câteva minute până când începe să se îngroaşe. Se distribuie apoi peste pastele foarte fierbinți, permițând ouălor să continue să se gătească în timp ce ingredientele se amestecă.
Sos de vodcă
Un sos de paste cremos, fin, care se potrivește bine cu penne, ravioli, rigatonni, tortellini sau paste ziti, precum și cu unele feluri de mâncare de pasăre sau cu aperitive bruschetta. Bogat în aromă, acest sos conține în mod tipic roșii, smântână, vodcă, ulei de măsline, usturoi, ceapă și condimente. Parmezanul, brânza pecorino sau romano și şunca precum prosciutto sunt, de asemenea, ingrediente suplimentare care pot fi incluse în unele sosuri de vodcă.
Sosul Marsala
Sosul Marsala este un sos bogat realizat cu vinul Marsala ca ingredient cheie. Sosul este folosit pentru a spori aroma de paste, carne de pasăre, carne de porc, carne de vită, pește și vânat. Poate fi fabricat dintr-o varietate mare de baze aromate, cum ar fi roșii, ciuperci sau cu aromă de fructe și este servit ca un sos pentru mai multe feluri de mâncare tradiționale, cum ar fi marsala pollo (pui) sau marsala veal (vițel).
O rețetă tipică pentru sos poate include ceapă, usturoi, ierburi, ciuperci, smântână grasă, ulei sau unt și ingredientul cheie vinul Marsala. La prepararea sosului, vinul se poate adăuga imediat la celelalte ingrediente sau, după cum preferă mulți, la sfârșitul procesului de preparare a sosului.
Sos Ragù
Un sos gătit lent care combină toate ingredientele într-un amestec de arome unice. Făcut din ingrediente care se prepară timp de 3 până la 4 ore, tradiționalul ragu italian include bucăți de carne de vită cu ficat de pui și pancetta proaspătă combinate cu piure de roșii, ciuperci, ceapă, țelină, ulei de măsline, și o bază de supă.
Variațiile sosului tradițional de ragù au evoluat pentru a include morcovi, șalote și, în funcție de gust, fie smantână, fie lapte și brânză. De obicei, carnea folosită în sos este tocată mărunt la satâr. Făcut fie ca un sos roșu pe bază de roșii, fie ca un sos alb pe bază de brânză, ragù este servit ca sos de bază pentru pastele lasagna sau ravioli.
Sos Fresca
Sub această denumire găsim o varietate de sosuri făcute din ingrediente proaspete care nu au fost gătite și sunt gata să fie servite cu preparate din paste, carne, pește și alte alimente. Fresca, adică "proaspăt", se creează în mod obișnuit cu ingrediente negătite care sunt combinate apoi sunt adăugate, calde sau reci la preparatul de bază.
Sos de spanac
Foarte obișnuit în feluri de mâncare italienești și indiene, acest tip de sos este folosit ca bază pentru gătitul și aromatizarea felurilor de mâncare cu carne de pasăre, legume și paste. Sosul de spanac poate fi făcut ca un sos alb cremos sau unul roșu, pe bază de sos de roșii. Pentru un sos de spanac alb, ingredientele cum ar fi usturoiul, brânza, spanacul proaspăt sau congelat și condimentele sunt adesea combinate într-un robot de bucătărie până la textura unui piure. Pentru sosul roșu, ingredientele sunt prelucrate în mod similar și pot include roșii proaspete și pastă de tomate, spanac proaspăt sau congelat, ardei roșu, ceapă, măsline, suc de lămâie, usturoi, ghimbir, paprika și cuișoare.
Sos Gribiche
Atribuit vremurilor romane timpurii, acest sos este, de obicei, servit ca un condiment sau dressing pentru salată verde, pește, carne de pasăre și ouă. Foarte asemănător cu sosul tartar, Gribiche este făcut cu varză, pătrunjel, castraveți cornichoni, capere, ouă, ulei, oțet și condimente. Cu toate acestea, alte ingrediente sunt adesea adăugate, cum ar fi arpagic, alte ierburi și sos de muștar. O diferență esențială între sosul Gribiche și sosul de tartar este faptul că untul, oțetul și condimentele nu sunt emulsionate (amestecate complet) în sosul Gribiche, așa cum sunt în sosul de tartar.
Sos Pesto
Un sos de plante originare din Italia, care este tipic făcut cu busuioc, pătrunjel, nuci de pin, usturoi, ulei de măsline și parmezan sau brânză Romano. Există multe variații ale acestui sos, care pot fi diferențiate, pur și simplu, de tipul de brânză, de nuci, de ierburi sau de alte ingrediente care sunt folosite pentru a face sosul. De exemplu, o variantă de culoare roșie de pesto, cunoscută sub numele de pesto rosso în italiană, este făcută cu roșii uscate ca unul dintre ingredientele cheie, pe lângă busuioc, pătrunjel, usturoi, brânză și ulei de măsline. Pesto este folosit în mod tradițional ca un sos de paste, dar poate fi folosit și ca un condiment pentru alte alimente, precum și ca ingredient sau topping pentru aperitive.
Alte produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: