• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Top 9 trucuri pentru a obține o mâncare crocantă și delicioasă cu friteuza cu aer cald

Top 9 trucuri pentru a obține o mâncare crocantă și delicioasă cu friteuza cu aer cald

Friteuza cu aer cald e ca o zână care ne îndeplinește cele mai apetisante dorințe culinare. De la gogoși fără baie de ulei și creveți crocanți până la tradiționalul pui prăjit ne-prăjit. Există însă câteva metode pe care le poți aplica pentru ca zâna de ultimă generație să-ți asigure de fiecare dată învelișul crocant la care visează orice pofticios. În cele ce urmează, îți arătăm cele mai utile trucuri pentru friteuza cu aer cald.

top 9 trucuri pentru a obține o mâncare crocantă și delicioasă cu friteuza cu aer cald

Avantajele utilizării unei friteuze cu aer cald

Aparatele air-fryer nu sunt doar un trend, ci se bucură de popularitate constantă în bucătării de 6-7 ani încoace. Apogeul succesului lor a fost, deloc surprinzător, în timpul pandemiei.

Nu este greu de înțeles de ce prăjirea cu aer cald a devenit atât de populară. Este mai rapidă, necesită mult mai puțină grăsime, dar și mai puțină energie electrică. Iată cele mai importante avantaje pe care le aduce air-fryer-ul:

  • Preîncălzire și gătire mai rapidă decât cuptorul cu ventilație
  • Timpul redus de gătire economisește energie electrică
  • Necesită foarte puțin ulei de gătit
  • Ușor de folosit chiar și de către cei care nu se pricep la gătit, datorită funcțiilor intuitive și programelor prestabilite
  • Reduce fumul și mirosul de prăjeală
top 9 trucuri pentru a obține o mâncare crocantă și delicioasă cu friteuza cu aer cald

Ce poți găti în friteuza cu aer cald

Te întrebi ce se poate găti în friteuza cu aer cald? Iată câteva exemple:

  • Șnițele, cârnați, chifteluțe, cașcaval pane
  • Cartofi pai și alte legume (păstârnac, morcovi, brocoli etc)
  • Bucăți de pui sau pui întreg
  • Pește și fripturi de miel, porc și vită
  • Chifle, croissante, brioșe și fursecuri
  • Gogoși și papanași

Pentru a afla mai multe despre cum se folosește friteuza cu aer cald și ce poți găti în ea, citește articolul nostru: Merită să-ți cumperi o friteuză cu aer cald (air-fryer)?

Trucuri pentru a obține o mâncare crocantă la friteuza cu aer cald

Învelișul crocant este în CV-ul oricărei friteuze cu aer cald care se respectă. Urmează aceste indicații ca să obții cele mai crispy preparate.

Preîncălzește friteuza cu aer cald

Preîncălzirea unui air-fryer durează doar 3-4 minute și este recomandată mai ales în cazul alimentelor pane (șnițele, cașcaval, degețele de pui) și a alimentelor congelate.

Preîncălzirea friteuzei cu aer cald va face ca procesul de gătire să înceapă la o temperatură mai ridicată, ceea ce va reduce timpul de gătire. Așadar, nu sări acest pas mai ales dacă ești grăbit(ă) și vrei să prepari o cină gustoasă pe repede înainte.

top 9 trucuri pentru a obține o mâncare crocantă și delicioasă cu friteuza cu aer cald

Folosește corect uleiul

Deși poți folosi friteuza cu aer cald fără adaos de ulei de gătit, trebuie să insistăm asupra faptului că o cantitate mică este necesară pentru a obține rezultate crocante. Ține cont de aceste sfaturi:

  • Folosește un tip de ulei cu punct de fumegare ridicat, precum uleiul de măsline, ulei de avocado, ulei de rapiță sau ulei de floarea soarelui cu conținut ridicat de acid oleic.
  • Pune uleiul într-un dozator cu pulverizator, pe care îl poți găsi în oferta noastră de oliviere și dozatoare. Pulverizarea unui strat subțire și uniform de ulei pe mâncare ajută la obținerea texturii aurii și crocante.

Setează temperatura și timpul optim

Cartofii prăjiți și aripioarele de pui au nevoie de temperaturi ridicate pentru a dezvolta un exterior crocant, așa că evită să reduci temperatura sub 180°C. Din fericire, majoritatea friteuzelor cu aer cald sunt prevăzute cu funcții prestabilite pentru diverse preparate, astfel încât nu trebuie să-ți faci griji cu privire la selectarea temperaturii și timpilor de gătire.

Alege corect panada pentru alimentele pane

Panada este învelișul format adesea din ouă, făină, pesmet și condimente. Aceasta joacă un rol esențial în obținerea acelui “cranț” pe care îl așteptăm de la mâncărurile pane.

Atunci când acoperi carnea sau legumele în panadă, este important să urmezi o ordine specifică: întâi tăvălești alimentele prin făină, apoi le înmoi în ou bătut și, la final, le învelești în pesmet. Pentru un plus de crocant, poți înlocui pesmetul clasic cu pesmet panko sau cu fulgi de porumb mărunțiți la robotul de bucătărie.

top 9 trucuri pentru a obține o mâncare crocantă și delicioasă cu friteuza cu aer cald

Evită alimentele și panadele umede

Dacă nu era clar din paragraful anterior, lăsăm aici scris că nu ar trebui să folosești panade cărora le lipsește stratul uscat de pesmet, fulgi de porumb sau fulgi de cocos.

De exemplu, bucățile de pui înmuiate într-o marinadă pe bază de iaurt nu vor deveni crocante nici măcar sub acțiunea magică a air-fryer-ului. Ba mai mult, se vor lipi și se vor scurge prin găurile coșului de prăjire.

Evită supraîncărcarea friteuzei cu aer cald

Nu stivui alimentele prea mult și nu supraaglomera coșul friteuzei cu aer cald, pentru a te asigura că aerul cald poate circula corect și poate găti alimentele uniform.

În mod ideal, alimentele ar trebui să fie întinse într-un singur strat pe suprafața coșului. Dar această tehnică s-ar putea dovedi ineficientă dacă gătești pentru mai mult de 1-2 persoane sau dacă ai un air-fryer de capacitate mică. Așadar, în caz de nevoie, poți pune ingredientele unele peste altele, dar sub nicio formă nu trebuie să depășești în înălțime jumătatea coșului friteuzei.

Folosește tehnici corecte de condimentare

Condimentarea alimentelor înainte de prăjirea cu aer cald nu numai că sporește aroma, dar ajută și la obținerea unui exterior crocant. Este de preferat să usuci alimentele cu un prosop de hârtie sau de bucătărie înainte de a le condimenta. Acest lucru ajută la eliminarea excesului de umiditate, permițând alimentelor să capete un caracter mai crocant.

Top 9 trucuri pentru a obține o mâncare crocantă și delicioasă cu friteuza cu aer cald

Întoarce alimentele și scutură coșul

Este esențial să întorci alimentele pe toate părțile pentru a asigura o gătire uniformă și un aspect auriu și crocant. Puiul, legumele, burgerii și fripturile se întorc la fel cum ai proceda la grătar. Pentru o gătire uniformă a cartofilor prăjiți, aripioarelor sau legumelor tăiate bucăți, este important să scuturi coșul. Acest lucru previne și lipirea alimentelor între ele.

Verifică alimentele în timpul gătirii

Unul dintre marile avantaje ale friteuzei cu aer cald este că o poți deschide pentru a verifica progresul și închide din nou dacă mâncarea nu pare gata. Poți face acest lucru ori de câte ori este nevoie - deschiderea friteuzei nu întrerupe sau încetinește procesul de gătire.

n cazul bucăților mari de carne, recomandăm întotdeauna să verifici temperatura din interior cu ajutorul unui termometru de bucătărie, pentru a stabili că este gătită corect și sigură pentru consum.

Sfaturi și recomandări pentru curățarea friteuzei cu aer cald 

Curățarea regulată a friteuzei cu aer cald ajută la menținerea performanțelor acesteia, îi prelungește durata de viață și te asigură că mâncarea rămâne sănătoasă și aromată. Iată câteva recomandări pentru a-ți menține air-fryer-ul în cea mai bună formă:

Top 9 trucuri pentru a obține o mâncare crocantă și delicioasă cu friteuza cu aer cald
  • Curăță după fiecare utilizare, altfel uleiul și resturile alimentare acumulate pot afecta gustul meselor următoare.
  • Scoate întotdeauna friteuza din priză înainte de curățare: acest lucru previne arsurile și deteriorarea aparatului.
  • Detașează coșul și lasă-l la înmuiat în apă caldă cu detergent timp de 10-15 minute pentru a desprinde cele mai încăpățânate resturi alimentare.
  • Dacă pasul anterior nu funcționează, prepară o pastă cu bicarbonat de sodiu și apă și aplic-o pe zonele afectate. Las-o timp de 20-30 de minute, apoi freacă ușor cu buretele sau cu o perie moale.
  • Evită bureții abrazivi pentru a nu deteriora învelișul nonaderent.
  • Dacă friteuza miroase neplăcut după ce ai gătit alimente cu arome puternice, precum pește, pornește-o și las-o să funcționeze timp de 2-3 minute cu o felie de lămâie în coș.
  • Tapetează baza coșului cu hârtie de copt atunci când gătești pentru a minimiza reziduurile alimentare și acumularea de grăsime.
  • Elementul de încălzire poate acumula în timp grăsime și particule alimentare, mai ales dacă mâncarea stropește. Folosește o lavetă umedă din microfibră sau un burete pentru a-l șterge ușor.

Ești în căutare de rețete pentru friteuza cu aer cald? Pe Gătesc.ro găsești o varietate mare de rețete sărate sau dulci, de la shaorma, pui crocant și inele de ceapă în aluat de bere, până la chifle, gogoși sau mere coapte umplute.

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: