• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Ce vin bem lângă mâncarea preferată

Ce vin bem lângă mâncarea preferată

Toată lumea știe că vinul este una dintre cele mai populare și apreciate băuturi din lume. Ar fi însă prea modest și nedrept să spunem despre vin că e doar o băutură. Istorie, cultură, agricultură, geologie, gastronomie și chiar genetică – toate fac parte din universul creat în jurul vinului. Oenologia este știința care se ocupă cu vinificația și mulți pasionați studiază ani de zile pentru a deveni specialiști în tainele vinului sau, mai simplu spus, somelieri.

Cu ajutorul unui reputat expert în vinuri am pus laolaltă cele mai populare tipuri de vin și preparatele culinare potrivite fiecăruia. Cu ce vin poți servi sarmalele? Ce vin bem la pizza sau chiar la mâncare indiană? Care e vinul ideal de servit lângă brânza de capră? Află mai jos recomandările specialistului în materie de food and wine pairing!

Cu ce preparate asociem vinul roșu

Iată cele mai renumite tipuri de vin, în ordinea popularității:

Merlot – un vin ușor de băut, fructat, în special datorită conținutului mai redus de taninuri.

Servește-l cu: pui, rață sau curcan și brânzeturi.

Cabernet Sauvignon – este cel mai plantat soi din lume și alegerea cea mai sigură, de obicei, pentru a fi pe placut tuturor. Notele cel mai des întâlnite sunt de cireșe, fructe uscate sau condimente.

Servește-l cu: orice tip de carne, în special cea mai grasă, precum porcul sau mielul.

Pinot Noir – unul dintre cele mai populare soiuri, fiind delicat și foarte ușor de băut. Notele pe care ar trebui să le simți sunt de zmeură sau merișor.

Servește-l cu: sushi sau somon (unul din puținele cazuri în care peștele merge cu vinul roșu).

Shiraz (Syrah) – cultivat pe toate continentele, cu note ușor picante și aromă de mure, interesant de savurat, dar și cu un conținut de alcool mai ridicat.

Servește-l cu: brânzeturi și mezeluri fine, vită și miel.

Malbec – un vin de origine franceză de culoare rubinie, ușor de băut, cu note fructate de cireșe și prune, ușor afumate.

Servește-l cu: carne roșie sau mâncare condimentată, precum cea indiană sau mexicană.

Zinfandel – vin cu un conținut mai mare de alcool, cu note de căpșune, foarte armonios aromate.

Servește-l cu: coaste de porc, pizza sau paste.

Fetească Neagră – un soi ispititor de calitate extraordinară, cultivat îndeosebi în podgoriile Moldovei, dar și în alte zone viticole. Nuanțele de roșu-rubiniu intens, parfumul de fructe de pădure și prune uscate, aciditatea echilibrată sunt caracteristicile acestui vin românesc memorabil.

Servește-l cu: carne roșie, brânzeturi, mâncăruri cu sos, sărmăluțe.

Negru de Drăgășani - obținut din soiurile Negru vârtos și Saperavi, a fost omologat ca soi nobil în 1993. Se remarcă prin cireșe negre, vișine, afine, mure și condimente.

Servește-l cu: brânzeturi tinere și proaspete, carne roșie, paste sau risotto.

Cu ce preparate asociem vinul alb

Pentru cei care preferă vinul alb, răcoros de vară, se recomandă următoarele soiuri:

Chardonnay – foarte popular și apreciat, este catifelat, cu note de citrice, iar în funcție de butoiul în care a fost maturat, poate avea ușoare note de vanilie.

Servește-l cu: pește sau carne albă, mâncăruri cu sos alb.

Sauvignon Blanc – un vin proaspăt, cu note fructate de mere, pere sau mango. Versatil și apreciat de cei mai mulți iubitori ai vinului alb.

Servește-l cu: brânză de capră, fructe de mare, salate sau carne albă.

Pinot Gris/Grigio – un vin parfumat, sec, cu gust pronunțat și aciditate ridicată. Deși numele e similar, nu are nicio legătură cu Pinot Noir.

Servește-l cu: preparate intens aromate, precum cele thailandeze.

Riesling – fructat și cu note ușor picante, care se potrivește bine cu preparate iuți sau afumate.

Servește-l cu: pește, mai ales ton, porc sau preparate asiatice, deserturi.

Muscatul – un vin foarte cunoscut la noi ca Muscat Otonel, fructat, cu aciditate redusă. Potrivit și pentru spriț.

Servește-l cu: deserturi ușoare, platou de brânzeturi cu fructe.

Fetească Albă – un soi valoros, cultivat pe suprafețe extinse în majoritatea regiunilor din România. Produce un vin corpolent și delicat, cu note de fructe tropicale.

Servește-l cu: risotto, fructe de mare.

Grasă de Cotnari – originar din zona Moldovei, se remarcă prin note de mere, caise și piersică (în vinul sec) și miere de albine, migdale, stafide (în vinul dulce).

Servește-l cu: salate, pește sau carne de pasăre.

Cum asociem vinul rosé

Vinul rosé este produs tot din struguri roșii, aceleași soiuri discutate mai sus. Dacă vinul roșu este obținut prin fermentarea împreună cu pielitele, de unde își extrage culoarea, timp de câteva săptămâni, culoarea rosé se obține chiar și în câteva ore, după care trebuie îndepărtate cojile și păstrat doar mustul pentru continuarea fermentării.

Vinurile rosé sunt foarte iubite în special în sezonul cald. Sunt fructate, cu note de căpșuni sau pepene, cu arome florale, trandafir sau chiar rubarbă și pot fi consumate lângă o varietate mare de preparate. Atunci când nu știi exact ce vin să asociezi mâncării, încearcă un rosé.

Cât zahăr au vinurile?

În funcție de cât de dulci sunt - ne referim aici la zaharurile naturale rămase în vin după fermentare - vinurile se împart în:

Vinuri seci – au maximum 4g de zahăr la litru.

Vinuri demiseci – între 4-12g de zahăr la litru.

Vinuri demidulci – între 12-50g de zahăr la litru.

Vinuri dulci – peste 50g de zahăr la litru.

tipuri de vin

Trucuri simple pentru wine pairing

  • 1. Vinurile cu aciditate crescută se potrivesc cu mâncăruri bogate în grăsime sau preparate dulci.
  • 2. Preparatele grase au nevoie fie de un vin cu aciditate crescută, fie unul cu concentrație mare de alcool.
  • 3. Vinurile amărui se potrivesc cel mai bine cu preparate sărate.
  • 4. Când nu ești sigur, alege o asociere regională, de ex: un vin italian servit cu paste sau pizza, un roșu franțuzesc servit cu boeuf bourgouignon, un vin spaniol servit cu mezeluri fine, etc.
  • 5. Atunci când combini preparate dulci cu vinuri dulci, asigură-te că vinul este chiar mai dulce decât preparatul, pentru a evita un post gust amar sau chiar acru.

În loc de concluzie, vrem să-ți reamintim că recomandările de mai sus sunt exact asta: recomandări, și nu reguli de urmat cu maximă strictețe. Ține cont de ele, dar urmează-ți gusturile și experimentează cu diverse asocieri până le găsești pe acelea care îți delectează simțurile cu desăvârșire.

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: