Când vine vorba de gătit, poate ai niște obiceiuri proaste pe care nici măcar nu le cunoști. Unele te împiedică să pregătești mâncarea exact așa cum trebuie, în timp ce altele pot fi periculoase pentru sănătatea ta. Mai jos sunt câteva obiceiuri foarte des întâlnite de “Bad Cooking” la care trebuie să renunți anul acesta.
1. Încălzești uleiul până ce acesta fumegă
Cele mai multe rețete încep cu încălzirea uleiului într-o tigaie. De obicei durează puțin timp ca tigaia să se încălzească, așa că turnăm uleiul și apoi întoarcem spatele la tigaie pentru a face altceva în timp ce aceasta se încinge. Înainte să îți dai seama vezi o dâră ușoară de fum, ceea ce înseamnă că tigaia este fierbinte și pregătită pentru gătit, nu? Greșit! Nu numai că multe uleiuri au gust rău odată ce au fost încălzite sau trecute de punctul de fum, dar când uleiurile sunt încălzite la punctul de fum sau reîncălzite în mod repetat, încep să se descompună, distrugând antioxidanții uleiului și făcând compuși nocivi. Cu toate acestea, punctul de fum al uleiului este într-adevăr un interval de temperatură, nu un număr absolut, deoarece mulți factori afectează proprietățile chimice ale uleiului. Poți găti sănătos și în condiții de siguranță cu orice ulei și, pentru a obține uleiul suficient de fierbinte, doar încălzeşte-l până ce strălucește.
2. Nu preîncălzeşti corect suprafața de gătit
Când ți-e foame, "Preîncălzeşte cuptorul / grătarul" poate părea un pas pe care cineva l-a adăugat doar pentru a te tortura. Dar este necesar. Coacerea sau prăjirea într-un cuptor sau pe un grătar care nu a fost bine preîncălzit va denatura timpul de gătire sau poate provoca gătirea neuniformă sau chiar arderea preparatului.
3. Nu lași carnea să se “odihnească”
Ți-e foame și vrei să guşti acum din acea friptură pe care tocmai ai scos-o de pe grătar. Așteaptă! Lasă carnea să se odihnească înainte de a o tăia. Prin odihnă, sucurile se redistribuie în fibra de carne și vei obține rezultate mai gustoase. Taie prea curând și tot sucul împreună cu gustul se va scurge pe tocătorul tău. Odihnește bucățile mai mici de carne pentru perioade mai scurte (de exemplu 5 până la 10 minute) și fripturile mai mari pentru mai mult timp (de exemplu până la 20 de minute pentru un curcan întreg).
4. Amesteci prea mult în mâncare
Este tentant să amesteci mereu mâncarea pentru a preveni arderea, dar agitarea acesteia prea mult poate fi un lucru rău. Împiedică rumenirea și implicit plusul de aromă pe care îl obți lăsând alimentele pe o suprafață fierbinte, și distruge bucățile de alimente făcând mâncarea asemănătoare unui piure. Rezistă impulsului de a amesteca constant, cu excepția cazului în care rețeta spune în mod special să faci acest lucru.
5. Umpli prea mult vasul de gătit
Uneori gătitul necesită puțină răbdare. Poate fi mai rapid să umpli tigaia cu ingrediente, dar acest lucru poate încetini de fapt gătitul și îți va da o grămadă mare de “ceva amestecat” la sfârșit. Dacă dorești să prăjești sau să sotezi ceva, umplerea vasului prea mult va provoca de fapt gătirea alimentelor la aburi și nu îți va da rezultatele crocante pe care le cauți. Același lucru este valabil și pentru gătitul de carne. Prea multă carne în tigaie scade prea tare temperatura acesteia, ceea ce poate provoca lipirea și o serie întreagă de alte probleme. Cel mai recomandat este să gătești în loturi. Timpul suplimentar pe care îl aloci îți va face mult mai gustoasă masa de după.
6. Speli carnea înainte de gătit
Aproape toți am învățat că alimentele trebuie spălate înainte de a le găti, inclusiv carnea. Clătirea cărnii în chiuvetă poate părea importantă, dar adevărul e că îți contaminează chiuveta cu bacterii care ar putea cauza boli alimentare grave, în mod special carnea de pui. Studiile făcute au demonstrat că bacteria prezentă pe carne, de regulă salmonella, poate zbura prin aer ajungând la distanţe de până la trei metri depărtare de locul în care carnea a fost spălată. Pentru a ucide bacteriile prezente pe carne e suficient să ștergem carnea cu un prosop de hârtie absorbant și să gătim carnea aşa cum trebuie.
7. Folosești vasele cu finisaj “nonstick” la căldură mare
Redu căldura atunci când utilizezi vase “nonstick”. Temperaturile ridicate pot determina stratul de material utilizat pentru a obține finisajul “nonstick” să elibereze PFC (perfluorocarburi) sub formă de vapori. PFC sunt legate de leziuni hepatice și de probleme de dezvoltare. Verifică înainte de utilizare manualul producătorului pentru a vedea ce temperaturi recomandă și respectă-le.
8. Utilizezi ustensile metalice pe vasele cu finisaj “nonstick”
Folosirea ustensilelor metalice în acest tip de vase nu este o idee bună. Poți să zgârii din greșeală suprafața acestora, ceea ce poate determina să ingerezi PFC-urile din stratul respectiv. Utilizează întotdeauna ustensile din silicon sau din lemn.
9. Amesteci lichide fierbinți cu blenderul fără îndepărtarea dopului de siguranță
Ce-i drept, trebuie doar odată să amesteci lichide fierbinți și să le explodezi în toată bucătăria deoarece consecințele sunt destul de memorabile. Sau vei renunţa la această activitate, sau vei învăța să folosești blenderul în siguranță cu lichide fierbinți. Cele mai multe blendere vin cu un dop detașabil în partea de sus a recipientului de amestecare. Dacă ai fost vreodată în situația de mai sus, probabil că nu ai înlăturat dopul respectiv înainte de amestecare. Aburul din lichidul fierbinte creează presiune care, dacă dopul se află în poziție, explodează prin capac. Pentru a scădea presiunea, înainte de amestecare, scoate dopul și acoperă orificiul cu un prosop pliat pentru a preveni stropirea.
10. Amesteci prea mult aluaturile
Când faci aluat cu cantități mari de făină, vrei că totul să fie bine omogenizat. Și pentru a omogeniza bine, amesteci. Cu cât mai mult cu atât mai bine. Dar prea multă amestecare nu este bună. Acțiunea mecanică a amestecării determină formarea glutenului în făină, ceea ce face ca produsele de panificație să devină dure. Amestecă ușor până când aluatul este uniform, apoi oprește mixerul.
11. Iei făina direct cu recipientul de măsurare
La măsurarea făinii, cei mai mulți își umplu recipientul de măsurare prin înmuierea în punga de făină, o nivelează și o pun în vasul de amestecare. Aceasta este o greșeală extrem de obișnuită. Prin înmuiere presezi făina în recipientul de măsurare și ajungi să folosești mult mai multă decât ai cu adevărat nevoie rezultând aluaturi mai dense. Modul corect de măsurare a făinii este scoaterea ușoară a făinii cu o lingură din recipientul de păstrare și umplerea prin presărare în recipientul de măsurare până la umplerea acestuia la marcajul dorit.
12. Gătesti sau depozitezi alimente acide în recipiente reactive
Aluminiul, fierul și fonta sunt adesea folosite în vasele de gătit, deoarece sunt bune conductoare de căldură, dar niciunul nu este atât de bun în produsele alimentare. Gătirea sau depozitarea alimentului acid în vase reactive poate să mănânce din metal și să se infiltreze în alimente. Utilizează un vas nereactiv (oțel inoxidabil, emailat sau sticlă) atunci când găteşti sau depozitezi alimente acide pentru a împiedica alimentele să reacționeze cu vasul.
Alte produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: