Îți promit că nu vei simți lipsa cărnii în acest preparat. Prin caramelizarea cepei, morcovilor, vinetelor și a pastei de tomate, sosul devine bogat și aromat profund. Este o rețetă ușor de preparat și delicioasă pentru o cină vegetariană.
Ingrediente pentru 4 porții
- 150 gr linte maro, înmuiată peste noapte în apă rece
- 100 gr de morcovi
- 100 gr de ciuperci
- 100 gr de vinete
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 2 lingurițe zahăr
- 300 gr de pastă de tomate
- 500 gr de cartofi
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 100 ml de lapte
- 75 gr unt
- 100 gr de parmezan ras
- 2 lingurițe oregano uscat
- sare, piper proaspăt măcinat, nucșoară
Mod de preparare
- Preîncălzeşte cuptorul la 200°C.
- Taie în bucăți mari ceapa și usturoiul.
- Într-o tigaie călește în ulei ~1 minut, adaugă zahărul și mai călește încă 1 minut să se caramelizeze.
- Adaugă pasta de tomate și condimentează generos cu sare, piper și oregano.
- Taie legumele în bucăți de ~1.5 cm și adaugă-le în tigaie, adaugă și lintea scursă bine.
- Dă totul într-un clocot și apoi împarte amestecul în patru vase cocotte. Introdu vasele acoperite în cuptorul preîncălzit și lasă-le la gătit timp de ~40 de minute.
- Între timp, curăţă cartofii de coajă, taie-i în bucăți mari și fierbe-i în apă clocotită cu puțină sare. Scoate cartofii, lasă-i puțin să se răcorească și pasează-i într-un castron.
- Pune laptele la fiert și asezonează-l cu sare, piper și nucșoară. Când acesta s-a fiert adaugă-l la cartofi împreună cu untul și 1/3 din cantitatea de parmesan.
- Scoate vasele cocotte din cuptor, acoperă compoziția generos cu piure și cu parmezanul rămas.
- Reintrodu vasele la cuptor și lasă-le până se rumenesc ușor.
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: