Dovezi ale folosirii focului de către Homo Erectus, unul din strămoșii noștri, datează de circa 1 milion de ani. Cam de atunci ne adunăm în jurul lui, pentru a prelucra unelte folosite la vânătoare, pentru prepararea hranei, și în mod cert, pentru a împărtăși, în siguranța și în confortul oferit de flacările potocalii, povești despre aventurile traiului în Epoca de Piatra.
Grătarul din ziua de azi, în jurul căruia ne adunăm cu prietenii și familia, reproduce destul de fidel nevoia ancestrală de a socializa în preajma focului și a hranei. Pe atunci, necesitate, azi doar o opțiune pe care o accesăm de obicei în ocazii festive, marea diferență dintre epoci este făcută de ustensilele pe care le folosim. Vegan, vegetarian, ori gurmand fară restricții, indiferent ce pui pe grătar, rezultatul va fi un succes total daca folosești ustensilele potrivite.
Mai jos găseşți propunerile KitchenShop pentru iubitorii de grătar, cu ustensile de la cele de bază, până la cele mai sofisticate.
O paleta de grătar bună ar trebui să fie generoasă ca mărime, dar subţire, și în acelaşi timp destul de rigidă, astfel încât să îţi permită alunecarea uşoară sub preparat şi ridicarea acesteia în siguranță. Mânerul lung este menit să țină mâinile departe de văpaia cărbunilor. Paletele sunt foarte bine adaptate preparării fileurilor de peşte şi altor alimente delicate care necesită o răsturnare rapidă.
Cleştii reprezintă instrumentul ideal pentru grătar și pot fi folosiţi la prepararea oricăror alimente - de la fripturi groase şi hamburgeri până la fire subţiri de sparanghel. Spre deosebire de o furculiţă care va străpunge preparatele şi va lăsa sucurile aromate să scape, cleştele te va ajuta să menţii forma şi sucul preparatului.
Pentru carne gătita că la carte, folosește un termometru cu care să verifici temperatura internă a preparatelor şi care îţi va spune cu precizie când friptura e numai bună de consumat, în funcție de preferințele tale.
Băiţuirea este o modalitate clasică de a adăuga o aromă suplimentară preparatelor la grătar şi de a le menţine suculente. Cele mai bune pensule sunt făcute din fibre naturale, ideale pentru a întinde sosuri și a glazura carnea, peștele, pentru uns tăvi sau diverse aluaturi și fripturi.
De fiecare dată când te apuci de grătar, “arde-l” timp de 10 până la 15 minute pentru a elimina resturile rămase de la ultimul barbecue, uşurând astfel curăţarea. Apoi freacă grătarul cu o perie de grătar astfel încât acesta să fie neted şi fără resturi.
Frigăruile sunt preparatele la grătar cele mai adaptabile, uşor de personalizat şi îţi permit amestecarea ingredientelor şi aromelor exact aşa cum doreşți. Ţepuşele din lemn sunt cele mai ieftine şi sunt disponibile în aproape orice magazin, însă din păcate sunt de unică folosinţă. Dacă faceţi grătar frecvent, investiţi într-un set de ţepuşe de metal, care pot fi refolosite și vin într-o varietate de forme şi dimensiuni.
Fiecare maestru al BBQ-ului va avea propria lui selecţie de instrumente pe care le consideră cele mai potrivite pentru un grătar de succes. Ce-ar fi dacă le-ai avea pe toate la îndemână, într-o cutie pentru păstrare şi transport!?
Dezlănţuie-ţi creativitatea în fata grătarului fără să te îngrijorezi că pe haine vor ramâne urmele ingredientelor speciale pe care le folosești! Şorţul de bucătar, care vine de cele mai multe ori şi cu un buzunar încăpător în partea din faţă, în care poți avea la îndemăna orice îţi trece prin minte, îţi oferă pe lângă protecţie, şi libertate de mişcare.
Piperul este un condiment care nu poate lipsi daca ne gândim la grătar, iar când este proaspăt măcinat, aroma sa este mult mai puternică . Daca iți dorești o carne cu crustă ușor amăruie, condimentează preparatul înainte. Daca iți place să simți notele florale, citrice, lemnoase ale piperului, iți recomandăm să râșnești piperul imediat ce friptura este gata. Hai să vorbim un pic despre râșnită!
Design clasic, dimensiune care face utilizarea acesteia o plăcere, cu o robustețe garantată de o experiență inegalabilă în domeniu, râșnita Peugeot nu poate lipsi din panoplia nici unui Maestru Gratarist serios! Asta e valabil pentru orice râșnită Peugeot, însă acum iți propunem declinarea ei modernă. Prin ingeniosul sistem concentric, poți să iluminezi cu precizie preparatul de pe grătar atunci când adaugi piperul proaspăt măcinat! “Lanterna” se activează automat atunci când râșnița este înclinată la un anumit unghi, astfel te poți concentra fară griji asupra desăvârșirii capodoperei de pe grătar.
Opinel nu are nevoie de o prezentare specială. Este o marcă emblematică pentru cuțitele pliabile, și chiar pentru Franța, designul și ergonomia cuțitelor fiind recunoscute de milioane de utilizatori, de-a lungul celor peste 130 de ani de existenta a companiei. Fierăstrăul pliabil este o recomandare adresată tuturor celor care apreciază un grătar în aer liber, în mijlocul naturii, la un picnic. Lama zimțată din otel carbon în lungime de 12 cm poate tăia ramuri de până la 8 cm grosime. Cu o astfel de dotare ești relaxat în privință procurării combustibilului pentru grătar!
E bine să fii pregătit din toate punctele de vedere atunci când programezi evenimentul din jurul grătarului. Vântul poate fi o problemă dacă vrei să aprinzi lemnele de sub cărbuni fară bătaie de cap. Aprinzătorul antivânt de la Zokura este gândit și pentru aceste condiții. E destul de lung pentru a fi strecurat în siguranță în locul ideal inițierii combustiei și dispune de protecție a flacării în momentul aprinderii.
Cei care preferă legumele la grătar stiu cât de importanta este felierea acestora. Taie pe lung dovleceii și vinetele, în felii egale, pentru un gust uniform. Mandolina de la Oxo taie cu ușurință chiar și fructele și legumele mai moi, precum roșiile, și are 3 ajustări ale grosimii feliilor. Nu poți da greș cu madolina Oxo!
În foarte multe ocazii activitățile din jurul grătarului încep după amiaza și se termină după lăsarea serii. Lumina la “locul de muncă” este foarte importantă, deoarece controlul proceselor asociate preparării la grătar necesită vizibilitate perfectă. Sigur, poți improviza ceva, dar mai sigur și mai eficient este să folosești o ustensilă dedicată, precum lanterna Zokura, construită din aluminiu, și care are două direcții și intensități ale fluxului luminos.
Spuneam că încă din Epoca de Piatră strămoșii noștri se adunau în jurul focului și a mâncării, lucru pe care îl facem și azi, când ne invităm simplu “- Hai la un grătar!”
Esența a rămas aceeași, au evoluat însa ustensilele. Bucură-te de conversația și compania celor dragi, fară să iți mai faci griji pentru reușită preparatului de pe grilajul fumegând, pretextul clasic pentru socializare și voie bună!
Alte produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: