Unele dintre alimentele noastre preferate sunt dulci. Altele poate sunt sărate sau acre. Iar altele sunt... toate cele de mai sus? Cum e posibil așa ceva?
Simplu – meet murături.
De obicei, primul gând este îndreptat asupra clasicilor castraveți sau a conopidei. Totuși, ne putem bucura de mult mai multe legume sau chiar fructe murate, unele la care nici nu te-ai fi gândit. De exemplu, te-ai gândit vreodată la un avocado murat sau dovleac murat?
Te invităm să descoperi noi gusturi iarna asta (dacă rezistă până atunci 😊, cu sugestiile noastre din acest articol
17 alimente care au un gust minunat murate
1. Căpșunile
Fie că le congelezi, deshidratezi sau pregătești un gem din căpșuni, de obicei rezultatul este destul de dulce. Ce opțiune ai dacă nu ești amator de dulciuri?
Din fericire, dacă din aproape orice fruct poți face gem, poți de asemenea să le pui și la murat, lucru valabil și pentru căpșuni. Amestecă într-o cratiță apă cu oțet balsamic alb, sare și zahăr (de ex: ~150ml apă cu 350ml oțet, 2 lingurițe de sare, 4 lingurițe de zahăr, dar variază în funcție de gusturi) și lasă-le pe foc până se dizolvă sarea și zahărul, nu este nevoie să le fiebi. Toarnă lichidul peste căpșuni și păstrează-le de la 4-5 zile, la aproximativ o lună.
Poți folosi căpșunile murate în salate, în sandvișuri sau chiar în băuturi efervescente. De exemplu, amestecă bucățile de căpșuni murate cu câteva frunze de mentă și cuburi de gheață. Umple restul paharului cu sifon proaspăt. Iar dacă vrei să mai adaugi și un pic de gin sau tequila, nu se supără nimeni. 😊
2. Avocado
Avocado murat poate părea o alegere îndrăzneață. Totuși, dacă ai cumpărat un avocado tare și necopt din supermarket, această metodă poate fi o opțiune excelentă pentru tine. Această gustare face o felie de avocado necoaptă mai moale și mai gustoasă. La fel ca în cazul multor murături, gustul poate eclipsa aroma fructului în sine, dar în acest caz este un lucru bun.
Deși nu poți face clasicul guacamole, avocado murat poate fi folosit ca topping pentru tacos, în salate sau chiar în supe.
3. Pepenele roșu/galben, chiar și coaja de pepene
Pepenele murat este un clasic în Rusia, Ucraina sau Georgia. În mod obișnuit, rușii adaugă usturoi, dafin și mărar în saramură, pentru ca pepenele să aibă un gust sărat.
Poți adăuga, de asemenea, murături din pepene verde la salate sau în wraps.
Rețete pe care să le încerci:
👍 Sfat: Data viitoare când tai un pepene, păstrează coaja. Culmea, coaja pe care toți o aruncăm în coșul de gunoi e o mică avere. Murăturile din coji de pepene pot fi servite drept aperitiv la un picnic sau pur și simplu ca o gustare delicioasă.
4. Sfecla
Cu cât o lași mai mult la murat, cu atât sfecla are un gust mai bun, așa că merită să ai răbdare! Sfecla murată este fantastică în orice, de la salate la piureuri, supe sau ca o gustare rapidă.
Cum să alegi sfecla potrivită:
- Alege sfecla fermă și netedă. Dacă sfecla este moale, înseamnă că nu este proaspătă.
- Optează pentru sfecla mai mică – aceasta este, de obicei, mai dulce.
- Dacă rădăcina sfeclei are perișori, atunci aceasta este veche.
Rețete pe care să le încerci:
5. Ceapa roșie
Ceapa, fie că este crudă sau gătită, este un aliment sănătos cu multe beneficii. Dintre toate soiurile de ceapă, cea roșie este considerată cea mai bună alegere pentru murat.
Poți folosi și ceapa albă dacă o preferi pe aceasta. Cu toate acestea, ceapa roșie tinde să fie mai „cărnoasă” și să absoarbă mai ușor aromele saramurii, deci și mai delicioasă.
Rețetă de încercat: Ceapă roșie murată în oțet
6. Sparanghel
Deliciosul sparanghel de primăvară poate fi utilizat în salate, risotto sau simplu, la grătar, cu puțină sare de mare și stropit cu zeamă de lămâie.
Bucură-te de sparanghel în orice sezon și murează-l pentru un gust deosebit. Sarea adăugată ajută sparanghelul să-și mențină textura fermă, iar oțetul păstrează prospețimea sparanghelului.
Rețetă de încercat: Sparanghel murat
7. Mango
Aceste murături dulci sunt o gustare delicioasă sau un aperitiv pe cont propriu. Le poți mânca alături de carnea preferată la grătar sau lângă fructe de mare.
Acesta adaugă un extra crunch sandvișurilor și oferă un contrast delicios preparatelor picante, cum ar fi curry picant sau adobo.
Fun fact: în Orientul Mijlociu (și nu numai) există un condiment numit amba, care în esență este mango murat. Sosul este folosit ca topping pentru falafel și alte feluri de mâncare mediteraneene. Dacă ajungi printr-un magazin de condimente orientale, încearcă-l. 😊
8. Vinete
În tradiția marocană, vinetele sunt murate pentru o viață prelungită. Vinetele sunt tăiate, iar tulpina este păstrată. Acestea se fierb în apă cu sare și se adaugă cuișoare, usturoi și semințe întregi de coriandru, până se fac moi.
Se pun într-un borcan și se păstrează în saramură la frigider, până când sunt gata de servit.
👍 Sfat: Înainte de servire, poți să le adaugi puțin ulei de măsline și coriandru sau pătrunjel proaspăt, pentru un gust și mai bun.
9. Usturoi
Usturoiul crud poate fi mult prea mult pentru unii dintre noi. Astfel, dacă îți dorești o alternativă, îl poți mura pentru a reduce iuțeala acestuia. Oțetul reușește de asemenea să îi prelungească valabilitatea, cât și să îi echilibreze aroma.
Cum îl poți folosi:
- Ca aperitiv, servit alături de alte alimente precum măsline, murături, brânză etc.
- Întreg sau feliat, în salate
- Tocat, amestecat cu ulei de măsline și mâncat alături de legume sau carne la grătar
- Tocat și adăugat la o vinegretă
- Făcut piure și amestecat cu unt, pentru o pastă care abia așteaptă să fie întinsă pe pâine prăjită
- Făcut piure și amestecat în hummus sau alte creme
Rețetă pe care să o încerci: Usturoi murat
10. Ridichi
Poți mura ridichile întregi sau le poți tăia felii subțiri. Dacă vrei să le murezi întregi, alege ridichile mai mici – se vor mura mai repede.
Sugestii de servire:
- Ca topping de taco sau nachos, pentru o gustare picantă și crocantă.
- În salate, alături de legumele preferate sau carne.
- Ca o gustare simplă. Ridichile întregi murate sunt o gustare ușoară, delicioase cu un pic de hummus și o mână de nuci sau semințe.
Rețetă pe care să o încerci: Ridichi watermelon murate by KitchenAid
11. Dovleac
Dovlecii sunt foarte ușor de murat și poți utiliza chiar și coaja! Sunt perfecți pentru mesele de sărbători, iar condimentarea dovleacului murat se face cu scorțișoară și cuișoare.
👍 Sfat: Alege dovleci fără pete, ce sunt fermi la atingere. Dovleci pot fi depozitați într-un loc răcoros până la două luni. Dacă folosești dovleci pentru pâine, supă, plăcintă sau alte rețete, nu aruncați semințele. Le poți coace pentru a obține o gustare sănătoasă, crocantă.
12. Lămâi
Parfumate și puternic aromate, lămâile murate merită așteptate! Le poți folosi în piureul de cartofi, servit alături de pește sau amestecat în orez pentru curry.
Dacă nu îți sunt familiare, lămâile murate sunt un element esențial în bucătăria marocană. În esență, acestea sunt lămâi ce au fost murate în sare și suc de lămâie timp de câteva săptămâni. Odată conservate, pulpa lămâii, coaja cât și zeama de lămâie pot fi folosite pentru a adăuga unicitate și aromă rețetei tale.
Rețetă pe care să o încerci: Lămâi murate
13. Ciuperci
Ciupercile conțin vitamina B, scad nivelul colesterolului rău și îmbunătățește circulația sanguină. Ciupercile murate au proprietăți nutriționale similare, plus că sunt bogate în probiotice benefice.
Ciupercile murate funcționează bine pe post de gustare sau aperitiv, servite cu măsline, brânză și o baghetă. De asemenea, fac o garnitură gustoasă pentru carne.
Rețetă pe care să o încerci: Mix de ciuperci murate în oțet cu miere
14. Prune
În Japonia termenul umeboshi înseamnă prună acră. În trecut aceasta a fost folosită în scop medicinal (legenda spune că războinicii samurai le consumau înainte de a pleca în luptă pentru o forță suplimentară). Astăzi, sunt recunoscute drept un remediu excelent pentru mahmureală.
Ce gust are umeboshi? Cu de trei ori mai mult acid citric decât lămâile, umeboshi oferă o aromă super-acră, ce este sporită de conținutul de sare. Conținutul de sare este ridicat pentru a face posibilă conservarea produsului. Dacă nu este suficient de sărat, fructul poate putrezi sau mucegăi.
Aroma fiind atât de pronunțată, prunele umeboshi sunt de obicei combinate cu ingrediente ușoare, în special alături de orez.
Rețetă pe care să o încerci: Prune marinate cu usturoi
15. Struguri
Acești struguri se potrivesc de minune alături de brânză – îi puteți pune deasupra unei ricotta coapte – și aduce extra savoare salatelor sau preparatelor din carne.
👍 Sfat: Crestează puțin boabele de strugure – asta va permite pătrunderea saramurii în struguri, pentru a fi mai aromați.
Rețetă pe care să o încerci: Struguri murați
16. Zucchini
Sănătos și delicios, zucchini este bine venit în orice anotimp. Fie că este crud, la grătar sau umplut, dovlecelul este o legumă versatilă, ce se potrivește de minune cu multe alte alimente.
Dacă îți plac, experiementează și cu zucchini murați, pentru un gust și mai special, perfect pentru o gustare răpidă și sănătoasă. Îi poți adăuga chiar și în sandvișuri, burgeri sau salate.
Rețetă pe care să o încerci: Zucchini murați în oțet cu miere
17.Ouă
Delicioase la micul dejun, esențiale în frittata și o mulțime de alte preparate, ouăle sunt un deliciu și dacă le murezi.
Se potrivesc de minune în salate, în aperitive sau alături de o friptură suculentă.
Rețetă pe care să o încerci: Ouă murate
Sfaturi utile pentru murături delicioase
După cum vezi, ai o mulțime de opțiuni de fructe și legume, pe care le poți mura. Rămâne să experimentezi tu și să vezi ce alimente îți plac cel mai mult.
Indiferent de ce alegi, iată câteva sfaturi care îți pot fi de folos:
- Asigură-te că legumele sunt proaspete atunci când le alegi și că nu au semne de lovire. Selectează întotdeauna produsele ajunse la gradul ideal de maturare și asigură-te că sunt relativ uniforme ca formă și dimensiune.
- Spală și curăță legumele foarte bine înainte de a le mura.
- Sterilizează în prealabil borcanele goale. (am scris și aici despre sterilizare)
- Asigură-te că tot spațiul de lucru este foarte curat și inclusiv ustensilele sunt sterilizate.
- Asigură-te întotdeauna că alimentele sunt complet scufundate în saramură.
- Pune etichete borcanelor cu murături și notează data murării, pentru a le ține evidența.
- Nu modifica niciodată proporțiile de oțet sau apă într-o rețetă și nu folosi un oțet cu aciditate necunoscută.
- Condimentele sunt importante pentru aromatizarea saramuri. Folosește condimente proaspete, întregi, pentru cea mai bună aromă.
Suntem curioși ce rețete noi vei încerca din lista propusă, așa că dacă publici ceva pe social media, nu uita să ne tai și nouă un @KitchenShop sau să folosești #kitchenshopromania.
Alte produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: