• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Cele mai underrated fructe și legume pe care le găsești în piață și ce poți face cu ele

Cele mai underrated fructe și legume pe care le găsești în piață și ce poți face cu ele

Fructele și legumele sunt produse sezoniere, pe cât de incredibil sună în ziua de azi. Globalizarea, încălzirea globală și noua tehnologie, au făcut posibil să avem produse proaspete pe tot parcursul anului.

Consumatorii așteaptă acum roșii proaspete, căpșuni și porumb dulce în fiecare lună a anului. Gustul, însă, nu se poate compara cu fructele și legumele proaspete, crescute la noi. În plus, vara chiar este o idee bună să te plimbi prin piață, acolo găsești cele mai subevaluate legume și fructe pe care ai face bine să le consumi – cel puțin din curiozitate.

1. Varza de Bruxelles

a

Poartă numele istoriei de cultivare a legumelor din Belgia. O parte a familiei de legume crucifere includ conopidă, varză și broccoli. Varza de Bruxelles are un conținut scăzut de calorii și de carbohidrați, dar conține fibre. Este nutritivă și oferă o gamă de vitamine, minerale, antioxidanți, dar și câteva proteine ​​vegetale. Iată încă 3 motive impresionante pentru a le încorpora în rutina obișnuită de alimentație.

• Bogată în antioxidanți

Varza de Bruxelles are proprietăți antioxidante. Mai multe studii din jurnalele de specialitate arată că aproximativ 2 căni de varză de Bruxelles pe zi, reduc daunele formate la nivelul celulelor cu aproape 30%.

• Bogată în fibre

Fibrele din varza de Bruxelles (aproximativ 4 grame pe cană gătită) ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, susțin sănătatea digestivă și sistemul imunitar, dar și producția de serotonină, care duce la o stare de spirit mai bună.

• Bogată în vitamina C

O cană de varză de Bruxelles fiartă, conține peste 150% din minimul zilnic de vitamina C de care ai nevoie.

Cum poți prepara varza de Bruxelles într-un mod gustos

Varza de Bruxelles apare adesea pe cea mai subevaluată listă de legume, iar mulți nici nu știu ce gust are. În mod normal, când este consumată doar fiartă, poate duce la o experiență oarecum neplăcută.

Una dintre cele mai delicioase modalități de a savura varza de Bruxelles este să o gătești la cuptor. Pur și simplu, felii sau sferturi, le stropești cu puțin ulei de măsline extravirgin sau ulei de avocado, sare de mare și piper negru și se gătesc 20-30 de minute la 200⁰C sau până când frunzele exterioare devin aurii și ușor translucide. De asemenea, pot fi rase și adăugate la salate. Folosiți varza de Bruxelles rasă ca pat pentru proteine precum ar fi somonul sau lintea. Sau adăugați-le la omlete, cartofi prăjiți și supe.

Iată și câteva rețete care pot fi încercate cu această legumă minune:

2. Anghinarea

anghinare

Anghinarea este o legumă versatilă. Anghinarea este extrem de bogată în antioxidanți și reprezintă o sursă bună de potasiu și multe alte vitamine și minerale. În plus, au un conținut scăzut de calorii, cu doar 45 de calorii la 1 cană gătită. Iată unele proprietăți ale acesteia:

• Conține proteine

Anghinarea conține multe proteine, iar spre deosebire de alte legume chiar poate înlocui uneori carnea fără probleme.

• Conține fibre

Nu este un secret faptul că fibrele ajută la o digestie sănătoasă, iar anghinarea poate oferi multe alte beneficii pe termen lung, cum ar fi un risc mai scăzut de boli de inimă.

• Ajută la menținerea siluetei

Anghinarea este cu siguranță utilă pentru o dietă echilibrată și sănătoasă. Un pumn de anghinare conține aproximativ 25 de calorii, așa că este ușor de integrat în orice dietă în care se dorește pierderea greutății, fără să îți faci griji de cantiatea consumată. Și atunci, ce nu facem noi pentru siluetă? 😊

Cum poți prepara anghinarea

Anghinarea gătită este delicioasă și poate fi folosită în multe combinații, de la gătită simplu, gratinată sau în aproape orice preparat. Indiferent dacă este înăbușită cu roșii, amestecată în paste cremoase, aruncată într-un bol cu salată sau servită cu miel, aceasta va rămâne la fel de specială prin însuși frumusețea ei din farfurie. 

Noi zicem să îți faci stoc cu ele, imediat cum le prinzi. Rețetele cu anghinare așteaptă.

3. Rubarba

Rubarba

Rubarba, o plantă nu foarte populară în rândul fermierilor din România cu puțin timp în urmă, acum a devenit apreciată și cunoscută. Se găsește cu ușurință în piață și poate fi servită atât ca desert, cât și ca fel principal de mâncare. Uneori este confundată cu un fruct din cauza gustului acru și dulce în același timp.

Uite cele mai importante proprietăți ale rubarbei:

• Scade colesterolul

Tulpinile de rubarbă conțin surse bune de fibre și contribuie la un colesterol sănătos și buna funcționare a sistemului cardiovascular.

• Oferă antioxidanți

Rubarba este o sursă bogată de antioxidanți, în special antocianine, care sunt responsabile de culoarea roșie. Din păcate, combinația cu zahăr o face mai puțin sănătoasă, așa că este recomandat consumul limitat – asta și pentru că este extrem de acră.

Cum se gătește rubarba

Rubarba este consumată în multe moduri. De regulă, aceasta este folosită la gemuri și deserturi, dar conține mult zahăr adăugat în acest caz.

Câteva idei creative includ salata de rubarbă și rubarba sfărâmată. Puteți adăuga, de asemenea, această legumă în fulgii de ovăz de dimineață. Mai multe idei de rețete ar putea fi:

4. Cătina

Cătina

Cătina este un fruct de culoare galben-portocalie, de dimensiune mică – aproximativ cât mărimea unei afine. Aceasta este cunoscută pentru consum mai ales în timpul iernii (ideal amestecate cu miere), deoarece este foarte bogată în vitamina C. În acest sens, boabele de cătină sunt un candidat puternic din punctul de vedere al beneficiilor pentru sănătate și imunitate.

• Ajută la scăderea în greutate

Cătina este cunoscută în rândul medicinei ca factor ce contribuie la pierderea în greutate. Acest lucru se întâmplă prin prevenirea depozitărilor de grăsime în organism. Din fericire, atunci când procentul de grăsime se reduce, scad și riscurile de îmbolnăvire, mai ales cele legate de inimă sau diabet.

• Ajută la buna funcționare a organismului

Cătina are un conținut ridicat de acizi grași Omega (3, 6, 9 și 7), extrem de importanți atât pentru sănătate, cât și pentru reducerea sezației de foame (inhibă grelina, care declanșează senzația de foame). Consumul de Omega contribuie și la buna funcționare a sistemului nervos.

• Bonus: Ajută la calmarea pielii

Atunci când pielea este iritată, cătina este un tratament perfect. Din cauza acizilor grași pe care îi conține, aceasta reduce inflamația sau roșeața de pe suprafața pielii, iar vitamina E ajută la tratarea cicatricilor.

Cum să consumi cătina

Uleiul din fructele de cătină poate fi folosit în diferite amestecuri și preparate făcute în casă. De asemenea, uneori chiar și produsele de îngrijire personală conțin acest ingredient activ pentru a proteja și vindeca pielea.

În ceea ce privește alimentația, cătina este un fruct acidulat, mai ales când este consumată crudă. Deci poate fi adăugată în gemuri, siropuri combinate cu miere de albine, ca supliment concentrat sau sub formă de pastilă, dar și sub formă de suc. Uite aici câteva rețete care să-ți atragă atenția asupra acestui aliment minune:

5. Bame

Bame

Bama este o plantă cu fructe comestibile, care face parte din familia Malvaceelor (familia bumbacului, a arborelui de cacao și a hibiscusului). Chiar dacă la noi, bamele, sunt mai puțin cunoscute, acestea au o mulțime de beneficii pentru organism, fiind o sursă bogată de vitamine si minerale esențiale.

Fructul de bamă este o capsulă verde, păroasă, cu lungime de până la 20 de cm, în interior găsindu-se mai multe semințe. Aspectul bamelor este asemănător cu cel al fasolelor păstăi, gustul similar cu al vinetelor sau sparanghelului. Sunt extrem de populare și regăsite în rețete tradiționale din America de Sud sau Africa.

Care sunt proprietățile bamelor?

Bamele sunt fructe subevaluate la noi, evitate uneori de consumatori, deși ele sunt existente atât în piețe, cât și la raionul de legume și fructe proaspete din magazine. Acestea ar trebui introduse în alimentație adesea, pentru a profita de proprietățile lor minunate precum: bogate în vitaminele A, C, E, B6, K, în calciu, magneziu, potasiu și zinc.

Conțin antioxidanți, betacaroten, luteină și vitamina C. Toate acestea contribuie la menținerea imunității puternice, pielii sănătoase și a vederii. Sunt fructe recomandate pentru viitoarele mămici, deoarece conțin acid folic, un element vital în dezvoltarea sistemului nervos al pruncului.

Cum consumăm bamele?

Se pot consuma florile, adăugate în salate sau ca decor și păstăile tinere, care nu depășesc mai mult de 10 cm lungime. Acestea pot fi tăiate rondele și adăugate spre final în ciorbe, tocănițe, supe, preparate la aburi (întregi sau secționate transversal), adăugate la murături, sau folosite la îngroșarea sosurilor sau a supelor.

Bamele se înmoaie foarte repede, așadar nu necesită un timp foarte lung de preparare. Acestea se asociază foarte des cu sucul de roșii sau diverse sosuri de curry, combinația rezultată fiind foarte delicioasă. Bamele se pot consuma și crude sau făcute ușor pe grătar și servite alături de mujdei de usturoi. Iată câteva rețete extraordinare de încercat:

6. Agrișe

Agrișe

Agrișele sunt frumoase, suculente și acre. Deși agrișele arată precum strugurii, ele sunt mai strâns legate de coacăze. S-ar putea să te întrebi dacă merită să încerci aceste fructe atunci când le zărești strălucirea pe tarabele din piață. Iată câteva dintre beneficiile agrișelor: 

• Reduce riscul bolilor de inimă

Cu 6,5 grame de fibre în 1 cană de agrișe crude, este clar că agrișele sunt o sursă excelentă de fibre sănătoase. Aportul de fibre este puternic asociat cu un risc redus de boli de inimă, în special fibre solubile (de obicei găsite în fructele de pădure). Fibrele, împreună cu potasiul din agrișe, pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare grave.

• Poate îmbunătăți starea de sănătate generală

Agrișele au multiple proprietăți, mai ales datorită mineralelor pe care le conțin și antioxidanților puternici.

• Scade riscul de diabet de tip 2

Când vine vorba de prevenirea diabetului, alegerile alimentare sunt cruciale. Alegerea alimentelor care conțin în mod natural magneziu, cum ar fi agrișele, poate contribui la un control mai bun al glucozei. Agrișele pot fi o alegere alimentară bună datorită cantităților lor de magneziu și potasiu.

Cu toate acestea, dacă aveți diabet zaharat sau pre-diabet, este întotdeauna important să fiți atenți la porțiile de fructe. Combinarea fructelor cu o porție de proteine, cum ar fi câteva nuci, poate încetini viteza cu care crește glicemia.

Cum să consumi agrișele

Din fericire, nu este un fruct greu și complicat de consumat, la fel ca afinele. Acestea pot fi consumate crude, adăugate în fulgii de ovăz, în produse de patiserie sau alte rețete dulci. Desigur, indicat ar fi să profiți de proprietățile agrișelor fără să adaugi zahăr în ele, dar poți să faci un sirop gustos de agrișe oricând. Uite aici câteva rețete ajutătoare:

Piața este un segment foarte atrăgător, mai ales că există perioade extrem de bogate pentru produse. Chiar dacă vezi legume și fructe neobișnuite, pe care nu le consumi de obicei, e bine să încerci ceva nou, în special în farfurie. Poți întreba chiar vânzătorii cum să le gătești, cine știe peste ce rețete deosebite dai. 😊

Produsele din piață se schimbă frecvent, însă ce apare rar este clar de sezon și nu extrem de popular, așa că experimentează produse și preparate noi. Tu ce fructe și legume ai descoperit recent?

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: