Din comoditate sau din lipsă de timp evităm să ne pregătim acasă aluatul foietaj. Prepararea acestui tip de aluat necesită răbdare şi puţin efort, dar rezultatul este sigur şi delicios de te lingi pe degete. Straturile generoase pline de unt ale aluatului sunt exact ceea ce îi oferă savoarea, frăgezimea şi forma finală specifică.
Ingrediente:
- 3 căni făină
- 1 ½ linguriţe zahăr
- 1 ½ linguriţe sare
- 24 linguri de unt nesărat, rece, tăiat cubuleţe
- ½ ceaşcă apă cu gheaţă
- 2 linguriţe suc de lămâie
Mod de preparare:
Pas 1: Pentru a face acest tip de aluat, adaugă făina, zahărul şi sarea în vasul unui robot de bucătărie dotat cu lama metalică. Porneşte funcţia Puls şi amestecă ingredientele.
Pas 2: Adaugă în robot aproximativ un sfert din cuburile de unt şi amestecă câteva secunde până când untul este mărunţit în bucăţi de dimensiuni mici. Se adaugă untul rămas şi se mai amestecă câteva secunde. Transferă amestecul într-un bol de dimensiuni medii.
Pas 3: Combină apa cu gheaţă şi sucul de lămâie într-un bol mic. Se adaugă jumătate din lichidul rezultat în amestecul de făină şi unt şi se amestecă prin apăsarea ingredientelor în bol până se leagă uşor. Continuă să adaugi lichid, câte o lingură pe rând, până când îl termini.
Pas 4: Varsă aluatul pe o suprafaţă de lucru. Aluatul va fi uscat şi va avea o formă dezordonată, nelegată, în acest moment.
Pas 5: Continuă cu tehnica amestecării prin apăsarea aluatului pe suprafaţa de lucru până aluatul începe să se lege. Cu un cuţit de patiserie taie în bucăţi mici aluatul.
Pas 6: Repetă pasul 5 încă odată, dar de dată aceasta după ce se obţine un aluat legat adună-l într-o formă de dreptunghi, înfăşoară-l în plastic şi dă-l la frigider timp de 1 oră.
Pas 7: Aşează aluatul pe o bucată mare de hârtie de pergament şi întinde-l cu un făcăleţ într-un dreptunghi de ~ 1cm grosime.
Pas 8: Împătureşte aluatul în trei pe lungime.
Pas 9: Pornind de la capătul mai îngust, roteşte uşor aluatul într-un melc. Apoi turteşte melcul de aluat până capătă din nou o formă dreptunghiulară.
Pas 10: Repetă întregul proces de întindere cu făcăleţul şi rulare în formă de melc (pasii 7-9) încă de 2 ori după care întinde aluatul din nou într-un dreptunghi. (Dacă în orice moment al procesului de întindere şi rulare aluatul devine prea lipicios sau dificil de lucrat, transferă-l pe o foaie de copt, acoperă-l cu folie de plastic şi răceşte-l în frigider până devine ferm.) Îndoaie dreptunghiul obţinut din nou în trei.
Pas 11: Înfăşoară-l în plastic şi ţine-l la frigider cel puţin o zi înainte de utilizare. Nu îl scoate de la rece până când nu este gata de utilizare. Poate fi şi congelat până la 2 luni.
Vezi reţetele în care poţi să utilizezi aluat pufos:
Tartă Tatin cu pere -- Tartă Tatin cu mere -- Trandafiri din mere -- Plăcintă cu mere
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: