Un cârnat cu carne de mânzat, fin texturat cu lămâie și pătrunjel, cârnații Weisswurst, se găsesc pe tot teritoriul Bavariei. Din punct de vedere istoric, au ajuns să fie cunoscuţi ca o gustare de mic dejun târziu majoritatea bavarezilor mâncându-i înainte de prânz.
Ingrediente:
- 800 gr spată de porc
- 800 gr spată de mânzat
- 700 gr grăsime de porc
- 3/4 cană lapte praf
- 1/4 cană sare
- 1 linguriţă de praf de ceapă
- 2 lingurițe de piper, proaspăt măcinat
- 1/2 linguriță de nucşoară
- 1/2 linguriță de ghimbir măcinat
- 4 lingurițe de zeamă proaspătă de lămâie
- 1/3 ceaşcă de patrunjel verde proaspăt tocat
- 3/4 ceaşcă de gheață zdrobită
- ~3 metri de membrane de porc
Mod de preparare:
Pas 1: Dacă membranele au fost ambalate în sare, clăteşte-le bine. Se pun într-un castron de apă caldă şi se înmoaie timp de 30 de minute. Aruncă apă. Clăteşte interiorul membranelor cu apă şi înmoaie-le în apă caldă cel puţin 30 de minute. Între timp pregăteşte umplutura
Pas 2: Pune o tavă, un bol de amestecare mare, vasul mixerului şi accesoriile de tocat carne şi umplut cârnaţi în frigider cel puţin 30 de minute.
Pas 3: Taie carnea de viţel, carnea de porc şi grăsimea de porc în bucăţi de ~2cm şi amestecă-le pentru a le uniformiza. Aşează-le într-un singur strat pe tavă răcită şi bagă-le la frigider aproximativ 45 minute până la 1 ora.
Pas 4: Ataşează accesoriul pentru tocat carne la mixer. Cu mixerul la viteză medie toacă carnea. Dupa ce ai tocat toată carnea aşează-o într-un strat uniform în tava, presar-o cu condimente şi bag-o la frigider pentru încă 30 minute.
Pas 5: Verifică amestecul de carne dacă este condimentat corespunzător, formând o chiftea mică şi subţire. Prăjeşte-o până când centrul nu mai este crud. Gustă chifteaua, dar ai în vedere că aroma se va dezvolta pe măsură ce cârnaţii se îmbătrânesc; adaugă condimente suplimentare la compozitie după cum doreşti.
Pas 6: Ataşează tubul de umplere dorit la mixer, porneşte mixerul la viteză mică şi adaugă suficientă umplutură pentru cârnaţi până când poţi vedea că acesta începe să iasă prin tubul de umplere. Opreşte mixerul.
Pas 7: Umezeşte tubul de umplere cu apă, apoi scoate uşor membranele din lichidul în care sunt păstrate, fără să le scurgi.
Pas 8: Caută capătul membranei şi cu grijă introdu-l complet pe partea exterioară a tubului de umplere prin împingere. Dacă membrana este foarte lungă şi nu mai încape pe tub tai-o lăsând ~2cm în plus.
Pas 9: Scurge cu grijă cei 2cm de membrană pe care ai lăsat-o la capătul tubului şi cu grijă fă-i nod sau leag-o bine cu sfoară pentru gătit.
Pas 10: Cu mixerul la viteză medie, ţine de capătul legat al membranei şi începe umplerea ţinând membrana şi capătul tubului de umplere într-o mână. Ai grijă ca membrana să nu fie umplută foarte tare pentru că poate plesni. Aşează membrana umplută pe o tavă, în formă circulară dinspre centru înspre exterior.
Pas 11: Când ajungi la capătul membranei de pe tub, lasă ~2 cm de membrană şi leagă capătul într-un nod. Repetă paşii 9-12 până epuizezi toată umplutura de cârnaţi. (Ar trebui să ai acum unul sau mai multe şiruri de cârnaţi, înfăşurate).
Pas 12: Rulează uşor mâna pe lungimea cârnaţilor pentru a te asigura că umplutura este distribuită uniform.
Pas 13: Aceşti cârnaţi de regulă au ~10cm lungime. Că să formezi cârnaţi de dimensiunea potrivită ţine de capătul şirului sau de ultimul capăt de cârnat format, roteşte uşor de 3-4 ori în aceeaşi direcţie. Continuă până când tot şirul este porţionat.
Pas 14: Taie cârnaţii la articulaţiile răsucite şi înţeapă bulele de aer formate la umplere cu o scobitoare.
Pas 15: Aşează cârnaţii într-un singur strat într-un container etanş şi ţine-i în frigider cel puţin două până la trei ore înainte de gătire. Utilizează cârnaţi proaspeţi refrigeraţi în 3 zile sau îngheaţă cârnaţii înveliţi individual în plastic timp de 2 până la 3 luni.
Cârnaţii pot fi prăjiţi la 230°C timp de 15-20 de minute sau prăjiţi la foc mediu, timp de 20 până la 25 de minute.
Pentru a fierbe Weisswurst, umple o tigaie aproximativ până la jumătate cu apă și încălzeşte până când apa ajunge la 75°C. Adăugă cârnații și fierbe ușor aproximativ 20-25 de minute, până când temperatura lor internă ajunge la 70°C pe un termometru de citit instant. (Nu lăsa apa să fiarbă, deoarece se pot sparge mebranele).
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: