Mâncarea are gust mai bun atunci când arată bine în farfurie. Nu e o vorbă goală, ci un fapt confirmat de numeroase studii și sondaje, dar și de bucătărese de familie din toate timpurile (vezi eterna frunză de salată de sub friptură sau moțul de pătrunjel de pe salata de boeuf).
Nu putem fi toți niște Picasso ai lumii culinare. Însă câteva mici eforturi pot face diferența între o farfurie obișnuită și una care trebuie fotografiată negreșit înainte de a fi savurată.
Așa că ia-ți penseta pentru decorare, cele mai frumoase farfurii de servire și sticluța cu reducție de oțet balsamic. A venit timpul să faci mâncarea nu doar gustoasă, ci și memorabilă pentru oricine o gustă din priviri.
Ce înseamnă plating?
Plating-ul este practica aranjării și decorării mâncărurilor pe o farfurie, cu scopul de a le spori farmecul vizual. Farfuria trebuie să arate în primul rând apetisant, să fie curată, ordonată și să scoată în evidență culorile, textura și ingredientele preparatului. Sună complicat?
Obiceiul plating-ului nu e de ieri, de azi, ci își are originea la curtea regală franceză a anilor 1600, când Ludovic al XIV-lea i-a instruit pe bucătari să-i prezinte mâncarea în cel mai elegant mod posibil.
Chapeau bas, monsieur!
Deși are origini franțuzești, termenul “plating” (citim “pleiting”) este englezesc și vine de la cuvântul “plate” care înseamnă “farfurie”. Așa că cel mai bine ar fi să eviți formulările pleonastice de genul “plating de farfurie”, “plating-ul unei farfurii”.
Principiile de bază ale platingului
Platingul este o expresie a creativității, așa că nu putem vorbi prea mult despre reguli de plating. Cu toate acestea, există câteva principii de bun gust în aranjarea și decorarea farfuriilor.
- 1. Menține un echilibru vizual: evită supraaglomerarea farfuriei pe o parte, lăsând cealaltă parte goală.
- 2. Mâncarea nu atinge niciodată marginea / borul farfuriei.
- 3. Folosește numere impare atunci când aranjezi elementele pe farfurie, fie că vorbim de felii de carne, fructe sau legume. Dacă ai o mandolină, folosește-o pentru a felia alimentele în mod uniform și aspectuos. Iată și alte 10 lucruri pe care le poți face cu o mandolină.
- 4. Pune accentul pe ingredientul principal: acesta trebuie poziționat proeminent și nu trebuie să fie copleșit de garnituri sau decorațiuni comestibile.
- 5. Tot ce se pune pe farfurie trebuie să fie comestibil. Nu se folosesc frunze din plastic, bile, nisip, pietricele sau orice alte obiecte. Excepție fac părțile componente ale unei mâncăruri (cochilii, sâmburi, etc) sau anumite accesorii care sunt necesare pentru a menține forma mâncării, precum țepușe și bețe de frigărui sau burgeri.
Tehnici de aranjare a elementelor pe farfurie
Până să ajungi să montezi florile comestibile și să pictezi farfuria cu sos, e important să aranjezi alimentele astfel încât să se completeze sau să se evidențieze reciproc. Iată câteva modalități prin care poți face asta.
- 1. Regula treimilor: împarte farfuria în 3 secțiuni imaginare, câte una pentru proteină (de ex. friptura), carbohidrați și legume. Ce e interesant la această tehnică este că blochează impulsul de a pune carnea/alimentul principal în mijlocul farfuriei.
- 2. Simetrie sau asimetrie: în funcție de mâncarea servită și de propriile preferințe, optează pentru o prezentare simetrică, care poate fi foarte plăcută pentru ochi, sau una asimetrică, care este mai dinamică și modernă.
- 3. Separă carnea de garnitură: nu este întotdeauna cea mai bună idee să servești pulpa de pui pe un pat de piure sau orez. Pune cele două alimente una lângă alta sau suprapune-le doar parțial.
- 4. Nu ignora importanța spațiilor goale: în loc să acoperi întreaga suprafață a farfuriei cu mâncare, folosește-te de spațiile goale pentru a pune în evidență preparatul și a crea un aspect mai aerisit, mai plăcut.
- 5. Pune unul lângă altul alimentele în culori puternice: vei obține un efect wow care-ți lasă gura apă. Sfecla roșie, pudra de matcha, afinele, sosurile de fructe, zahărul pudră, ridichea roz, boabele de edamame sunt doar câteva ingrediente care adaugă culori vibrante farfuriei.
Stiluri de plating din care să te inspiri
În funcție de mâncarea pe care o servești, poți încerca stilurile de plating de mai jos. Utilizează câteva ustensile pentru aranjare platou care te ajută să modelezi alimentele pe farfurie și să le decorezi cu precizie.
Plating vertical în straturi multiple
Poți obține un efect impresionant cu ajutorul mâncărurilor supraetajate sau aranjate în formă de turn. Câteva exemple:
- Felii supraetajate de roșii, dovlecei, vinete la grill, deasupra cărora așezi o bilă de mozzarella de bivoliță și puțină cremă de oțet balsamic.
- Cotlete de miel aranjate în poziție verticală, cu osul în partea de sus.
- Felii rotunde sau pătrate de mămăligă, așezate una peste alta, pe post de garnitură la o friptură sau o tocăniță delicioasă.
Plating cu înălțimi diverse
Este un stil potrivit pentru farfuriile cu mai multe elemente. Adaugă profunzime și dinamism preparatului. Câteva exemple:
- Pune la baza unor ingrediente câte un cracker sau o felie subțire de pâine prăjită pentru a le înălța ușor.
- Așează spumele sau mousse-urile peste sau lângă alte ingrediente pentru a crea înălțimi diferite.
Plating în forme geometrice
Acest stil utilizează forme, linii dregepte și simetrie pentru a crea o mâncare cu estetică distinsă. Câteva exemple:
- Aliniază legumele, feliile sau sosurile în linii drepte sau paralele.
- Modelează garnitura de orez cu ajutorul unei forme pătrate de inox.
- Folosește forme triunghiulare sau formă de decorare piramidală.
Plating multicolor
Nu există limite în ceea ce privește combinațiile cromatice de pe o farfurie, de la legume și fructe crude până la piureuri în nuanțe puternice: ardei gras, sfeclă, morcovi, fructe de pădure, ceapă roșie, ierburi aromatice.
Dacă vrei să eviți tradiționalele frunze de pătrunjel în platingul multicolor, le poți înlocui cu variante mai creative, precum microplante, coajă de citrice dată pe răzătoare sau panseluțe comestibile pe care le poți recolta singur cu ajutorul unei jardiniere electrice.
Platingul landscape sau plating peisaj
Deși nu este considerat un stil de plating elegant, poate fi o schimbare haioasă în rutina de servire a mesei, cu un efect wow pentru copii.
- Folosește verdețuri, germeni sau microplante pentru a adăuga realism peisajului și detalii creative (iarbă, tufișuri, copaci).
- Folosește verdețuri, germeni sau microplante pentru a adăuga realism peisajului și detalii creative (iarbă, tufișuri, copaci).
- Nucile măcinate sau pesmetul pot reprezenta nisip, pământ sau alte elemente texturate. Aspectul de nisip fin poate fi obținut și cu piure de conopidă sau cu un risotto cremos. Află cum să prepari un risotto perfect!
Nu e o noutate că platingul are numeroase avantaje, însă chiar și cele mai aspectuoase farfurii nu pot salva o mâncare cu gust fad sau neplăcut. Așa că încearcă întotdeauna să găsești un echilibru între gust și aspect și vei reuși să creezi preparate excepționale chiar la tine în bucătărie.
Alte produse recomandate:
Platou servire aperitive, inima, ardezie, 25 cm, "Artesa" - Kitchen Craft
Cod: ARTHRT
Alte articole care te-ar putea interesa: