Se întâmplă de multe ori în bucătărie ca ingredientul secret al unui preparat să nu fie un ingredient, ci o ustensilă. Tăvile și formele de copt bine alese contribuie la succesul rețetelor culinare, fie că dau o formă spectaculoasă checului (precum tava de copt guguluf Zokura), fie că asigură o suprafață crocantă fursecurilor.
Dar nu toate tăvile sunt potrivite pentru toate preparatele tale. Te-ai întrebat vreodată de ce nu coacem cozonacii în forme de copt din sticlă? Vei găsi răspunsul în articolul nostru, alături de alte informații interesante despre cele mai bune tăvi pentru cuptor.
Așa că pune cuptorul la preîncălzit și pregătește-te să faci preparate perfect rumenite în cele mai bune tăvi și forme de copt pentru tine și bucătăria ta.
Importanța alegerii tăvilor potrivite pentru copt
Imaginează-ți că ai petrecut ore întregi amestecând, măsurând și visând la un tort delicios, doar ca să-l găsești lipit de tava de copt sau crud la interior. Coșmarul oricărui patiser amator sau profesionist!
Materialele din care este fabricată tava de copt dictează modul în care este distribuită căldura, timpul de gătire, dacă alimentele rămân lipite sau nu, dar și cât de ușor se curăță.
Tipuri de tăvi de copt în funcție de materiale
Unele tăvi pentru cuptor sunt mai compatibile cu o budincă de dovlecei, decât cu o plăcintă cu mere. Iată un ghid util pentru a te ajuta să alegi cele mai bune tăvi de copt în funcție de rețetele și de obiceiurile tale de gătit.
Tăvi de copt din aluminiu
Aluminiul este excelent pentru rețetele care necesită temperaturi constante, cum ar fi prăjiturile, blatul de tort sau biscuiții. Are proprietăți termice excelente și asigură astfel o coacere reușită a aluaturilor.
PRO
- Se încălzesc rapid și conduc excelent căldura
- Greutate mică, ușor de manevrat
- Potrivite și pentru fripturi și legume la cuptor
De luat în considerare:
- Se pot îndoi la căldură excesivă sau sub greutate prea mare, dacă au baza subțire
- Nu sunt întotdeauna antiaderente – necesită unse cu unt sau ulei sau tapetate cu hârtie de copt
- Se pot ciobi și deteriora mai ușor decât tăvile de copt din oțel
Tăvi de copt din oțel
Tăvile de copt din oțel sunt considerate de unii drept cele mai bune tăvi de cozonac, alături de cele din ceramică.
Sunt destul de populare în bucătăriile casnice, fiind accesibile, și se folosesc adesea pentru brioșe, pentru gogoși și savarine, dar și pentru plăcinte și tarte.
PRO
- Sunt durabile și rezistente
- Asigură o încălzire uniformă și pot oferi o crustă mai crocantă datorită capacității lor de a reține căldura
De luat în considerare:
- Pot rugini dacă nu sunt îngrijite corespunzător și uscate temeinic după fiecare spălare
- Se încălzesc mai lent în comparație cu aluminiul, ceea ce poate duce la timpi de coacere mai lungi sau la rezultate inegale dacă nu sunt preîncălzite corect.
Tăvi de copt din silicon
În ultimii ani, formele și tăvile de silicon pentru cuptor și-au câștigat o binemeritată notorietate în multe bucătării casnice. Sunt extraordinar de flexibile și rezistente, sunt distractive și colorate.
Dar, așa simpatice cum sunt, ascund un secret important: performanțele de coacere sunt inferioare ustensilelor metalice sau ceramice.
Siliconul alimentar se folosește cel mai des la tăvi și forme pentru brioșe, pentru checuri, quiche-uri fără aluat, gogoși la cuptor.
PRO
- Au suprafață antiaderentă naturală și nu necesită ungere cu ulei sau unt
- Ușoare și flexibile, foarte simplu de manevrat
- Siliconul este durabil și rezistent la temperaturi mari (chiar și până la 220°C)
- Poate fi curățat cu ușurință sau spălat la mașina de vase
De luat în considerare:
- Nu conduc și nu rețin căldura la fel de bine ca tăvile de copt metalice, ceea ce poate duce la un timp de coacere mai lung și rezultate neuniforme (mai ales în cazul aluaturilor dense, precum cel dospit)
- Nu asigură alimentelor un exterior crocant sau foarte bine rumenit
- Unele forme de copt din silicon pot reține mirosurile de la alimente sau detergenți, deși acest lucru este mai puțin probabil la siliconul de înaltă calitate
Tăvi de copt din sticlă
Tăvile de copt din sticlă sunt potrivite în general pentru deserturile pe bază de fructe, precum crumble sau deserturi cu citrice, dar și pentru budinci dulci sau sărate și preparate gratinate.
Nu coacem blaturi, pâine sau cozonac într-o formă de copt din sticlă pentru că este un material care conduce mai ineficient căldura, deci nu are abilitățile necesare să ofere o coacere uniformă până în centrul unui aluat dens.
PRO
- Pot coace uniform preparatele
- Nu interacționează cu alimentele acide și nu alterează în vreun fel gustul mâncărurilor
- Sunt aspectuoase și arată bine pe masă
De luat în considerare:
- Conductivitate termică redusă: încălzirea unui vas de copt de sticlă durează mai mult decât la tăvile metalice, ceea ce înseamnă că va trebui să mărești timpul de coacere
- Din cauza faptului că necesită mai mult timp ca să se încingă, există riscul ca exteriorul alimentelor să se ardă înainte ca interiorul să fie complet copt. E nevoie deci să jonglezi cu temperatura și timpii de coacere
Tăvi de copt din ceramică
Formele de copt din ceramică oferă rezultate grozave și sunt, probabil, cele mai frumoase vase de copt dintr-o bucătărie. Așadar sunt ideale și pentru a servi mâncarea la masă.
Se descurcă perfect la coacerea și servirea tartelor dulci sau sărate, a lasagnei, a budincilor sau a preparatelor gratinate (chiar și cele servite în porții mici, în ramekins și alte seturi de servire individuală din ceramică).
Recomandăm cu tărie ceramică și pentru pâine și cozonac. În urma numeroaselor teste cu rezultate perfecte, îndrăznim să numim vasele din ceramică franțuzească drept cele mai bune tăvi pentru cozonac.
PRO
- Distribuie căldura în mod uniform
- Ceramica reține foarte bine căldura, deci menține produsele coapte calde mai mult timp după ce ies din cuptor
- La fel ca sticla, nu reacționează cu alimentele și nu le modifică aroma
- Produsele din ceramică franțuzească Emile Henry au suprafață naturală antiaderentă
- Sunt durabile și pot rezista ani de zile dacă sunt manevrate corespunzător. În cazul vaselor pentru cuptor Emile Henry, te bucuri de o rezistență de excepție: vasele pot fi transferate din frigider sau congelator direct în cuptor, poți tăia cu cuțitul pe ele fără a lăsa zgârieturi
De luat în considerare:
- Sunt în general mai grele decât alte vase de copt
- Se încălzesc mai lent decât materialele metalice, dar mai rapid decât vasele din sticlă
Utilizări recomandate pentru diferite tipuri de tăvi
Specialiștii KitchenShop recomandă cele mai bune tăvi de copt pentru diverse preparate.
Cele mai bune tăvi pentru prăjituri
Folosește forme și tăvi pentru prăjituri din aluminiu sau oțel la următoarele preparate:
- Blat de tort și brioșe
- Prăjituri cu aluat fraged
- Biscuiți și fursecuri
- Checuri și cozonaci, prăjitură guguluf (bundt cake)
Formele de copt din sticlă sunt ideale pentru:
- Budincă la cuptor
- Prăjituri crumble
- Fructe coapte
Folosește formele din silicon pentru:
- Brioșe
- Blaturi pufoase
- Madlene, canelle
- Chec guguluf
Cele mai bune tăvi pentru pâine și cozonac
Coace cu încredere aluaturile dospite în vase de copt din ceramică, sau folosește vase din oțel carbon sau aluminiu.
Cele mai bune tăvi pentru pizza
Pentru o crustă de pizza delicioasă, folosește tăvi de pizza din ceramică sau din oțel. Tăvile cu găuri sau cu formă grill sunt potrivite pentru cei care preferă blatul mai crocant, pentru că asigură o circulare mai bună a aerului fierbinte.
Sigur că nu uităm nici de pietrele de pizza, precum această tavă din cordierit. Necesită preîncălzire.
La ce să fii atent atunci când cumperi o tavă de copt?
E important să alegi o tavă robustă, dar nu atât de grea încât să fie dificil de manevrat pentru tine.
Dacă vrei să vezi și să atingi produsul de care ești interesat(ă) înainte să-l cumperi, folosește funcția „Rezervă în magazin” de pe pagina produsului. Apoi vino în magazinul KitchenShop selectat și decide acolo dacă faci sau nu achiziția.
Tăvile de copt pot fi acoperite cu un înveliș antiaderent. Acest lucru este de obicei util, dar înseamnă, de asemenea, că nu ar trebui să tai alimentele direct în tavă, pentru a nu zgâria acest strat.
În cazul tăvilor fără înveliș antiadeziv, poți folosi hârtie de copt sau foi de copt din silicon care sunt reutilizabile, ușor de curățat și contribuie la coacerea perfectă a biscuiților și plăcintelor.
Așa că data viitoare când vrei să faci ceva bun la cuptor, nu pune mâna pe prima tavă pe care o vezi în dulap. Gândește-te la ce anume prepari și care sunt aspectele cele mai importante ale rețetei.
Ai nevoie de căldura uniformă pe care o garantează aluminiul, de formele de silicon care nu necesită tapetare cu unt sau de performanța constantă a ceramicii? Oricare ar fi alegerea ta, experimentează cu ustensile de bucătărie la fel de diverse și interesante precum creațiile tale culinare.
Alte produse recomandate:
Forma de copt rotunda detasabila, otel carbon, 26cm, "Asimetria" - Pyrex
Cod: AS26DT0
Alte articole care te-ar putea interesa: