Cine a avut norocul să mănânce “cel mai bun steak de vită din viața lui”, probabil că 1) nu-l va uita niciodată și 2) îl va compara mereu cu toate steakurile viitoare și probabil că niciunul nu va mai devansa campionul. Dar știi de ce, nu?
Pentru că gustul nu e o știință exactă. Ba din contră, e influențat de stări și emoții create din te miri ce: atmosfera din jur, compania de la masă, modul de prezentare, locul în care iei masa, vremea – tot contextul. Ca să nu mai zicem că, de fiecare dată când povestești prietenilor, se transformă într-o experiență culinară și mai sublimă, și mai incomparabilă. Că doar și repetiția e mama cuiva.
Nu-ți cerem deci să uiți de steakul tău perfect, dar te învățăm cum să-l prepari cu mâinile tale. Sau măcar să nu uiți de câțiva pași esențiali în drumul spre ceea ce poate fi “cel mai bun steak făcut de tine”.
1. Folosește o tigaie de fontă
Cu cât se încinge mai tare, cu atât e mai bine. Tigăile de fontă nu doar se încing mai puternic decât alte tigăi, dar păstrează temperatura un timp mai îndelungat, pe toată suprafața. În alte cuvinte, steak-ul tău are toate șansele să se gătească uniform și corect.
2. Tigaia trebuie să fie fierbinte atunci când pui bucata de carne
Fierbinte e cuvântul magic. Știi că s-a încins regulamentar atunci când începe să scoată fum. Sau poți să o testezi dinainte, turnând un strop de apă în tigaie: dacă sfârâie bine și se formează mici bule, e semn că poți aduce în scenă personajul principal, carnea.
3. Bucata de carne trebuie să fie la temperatura camerei atunci când o pui în tigaie
15-20 de minute, în funcție de cât e de cald, e timpul de ședere al steak-ului la temperatura camerei înainte să fie supus tratamentului termic. Ca să-l “îmblânzim” puțin și să ne asigurăm că se va găti uniform. Și dacă tot stă degeaba și tu vrei să scoți ce-i mai bun din el, poți să-l asezonezi cu puțină sare Maldon și piper proaspăt râșnit. Apoi fie îl pictezi cu puțin ulei de măsline, fie torni câteva picături direct în tigaie. E un pas important. De ce? Afli la punctul 5.
4. Întoarce steak-ul la fiecare minut
Cu un clește de bucătărie, neapărat! Furculița nu are căuta în această poveste decât atunci când steak-ul e servit, la masă. Nu înțepa și nu tăia carnea sub nicio formă, ba dimpotrivă: rumenește-o bine pe toate părțile (chiar și pe margini) ca să creezi un sigiliu care să împiedice scurgerea sucurilor gustoase din carne.
5. Spre final, oferă-i steak-ului o baie în unt
Adaugă în tigaie o bucată de unt și când se topește intră și tu puțin în joc: ia tigaia într-o mână, o lingură în cealaltă, și îneacă steak-ul într-o baie de unt topit. Aici intervine uleiul de măsline de mai devreme, care are rolul esențial de a împiedica arderea rapidă a untului.
6. Verifică temperatura steak-ului cu un termometru special
Cum e acesta. E cea mai simplă metodă ca să obții un steak așa cum îl vrei: rare, medium, well done. Ține cont că steak-ul va continua să se gătească și după ce îl iei din tigaie, mai ales dacă îl învelești într-o folie de aluminiu, ca să-l menții cald în timp ce se așază toate sucurile gustoase la locul lor.
7. Lasă steak-ul să se odihnească înainte de a-l servi
Cel mai important capitol al acestei povești culinare este chiar ultimul. Și cel în care tu nu ai nimic de făcut decât să lași carnea în pace, să-și facă siesta vreo 10 minute și să-ți pregătească un rezultat desăvârșit. Că trebuie să fie și răbdarea ta răsplătită cumva.
Alte produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: