Cartofi cremoşi, şuncă de curcan şi brânză cheddar- toate amestecate şi lăsate o vreme la cuptor. Cam atât ţine de tine să faci, pentru a desena un mare zâmbet pe chipurile invitaţilor la masă.
Timp de pregătire: 15 minute
Timp de gătire: 45 minute
Timp total: 60 minute
Ingrediente pentru 16 porţii:
- 8 cartofi medii, decojiti şi tăiaţi în cubuleţe de câte 2 cm
- 1 cană de lapte cu grăsime 2%
- 1/2 cană de smântână slabă
- 1 linguriţă de sare
- 1/2 linguriţă de piper negru măcinat
- 2 căni separate (230 g) cu brânză cheddar (cu 2% grăsime), mărunţită
- 6 felii de şuncă de curcan, tăiate bucăţele şi prăjite
- ceapă verde, tăiată (opţional)
Mod de preparare
Pas 1 - Aşezi cartofii într-o cratiţă mare, îi acoperi cu apă şi îi fierbi la foc mediu cam 15-20 de minute, până devin moi, apoi îi scurgi bine de apă.
Pas 2 - Preîncălzeşti cuptorul la 180°C. Tapezi o tavă cu ulei sau cu unt.
Pas 3 - Aşezi din nou cartofii în cratiţă, torni peste ei laptele, smântâna, sarea şi piperul. Cu ajutorul unui mixer pasezi şi omogenizezi ingredientele. În această compoziţie răstorni o cană şi jumătate de brânză şi jumătate din cantitatea de şuncă de curcan, pe care le amesteci cu o lingură. Ce ai obţinut aşezi în tavă.
Pas 4 - Împingi tava în cuptor şi o laşi acolo 20-25 de minute. După acest interval, scoţi tava să ia o gură de aer şi presari deasupra ei restul de brânză păstrat, şunca de curcan şi ceapa verde. I-a ajuns momentul de respiro, aşa că o mai pui în cuptor cam 3 minute, până se topeşte brânza.
Sfat:
Poţi pregăti tot înainte şi laşi tava bine sigilată cu o folie sau recipientul etanşat la congelator, până când te hotărăşti să chemi musafiri în vizită. Când te-ai decis să coci budinca, aşezi tava acoperită cu o folie în cuptorul preîncălzit la 180°C şi o laşi acolo 40-45 de minute. Apoi, iei folia de pe tavă, presari brânza, şunca de curcan şi ceapa verde şi laşi tot la cuptor încă 3 minute. Aşa cum am stabilit mai sus. :)
Să ai poftă şi veselie la masă!
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: