O cină uşoară şi foarte gustoasă, dar un aperitiv rafinat înainte de un fel principal cu peşte- calamarul călătoreşte prin toate bucătăriile din lume sub diferite forme şi gusturi. Îţi propunem o reţetă clasică de calamar, servit cu sos tartar şi salată, pe care o poţi pregăti în doi timpi şi trei mişcări oricând te caută o poftă.
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente pentru 4 porţii:
- ulei vegetal, pentru prăjire
- 75 g făină albă
- 1 linguriţă sare
- 2,5 g piper alb, proaspăt măcinat
- 600 g calamar, curăţat
- 1 ou, bătut lejer
- 1 lingură apă
- 210 g pesmet panko (japonez)
- 120 g frunze salată
- 1 lămâie, tăiată în 8 felii
Pentru sosul tartar:
- 300g maioneză de bună calitate
- 2 linguriţe muştar Dijon
- 50 g capere, spălate, scurse şi tocate mărunt
- 50 g castraveciori muraţi, tocaţi mărunt
- 2 linguri mărar proaspăt, tocat mărunt
Cum se face:
Pasul 1: Torni uleiul într-o tigaie mai adâncă (o umpli până la jumătate) şi îl încălzeşti la foc mic, până ajunge aproximativ la 190˚C.
Pasul 2: Amesteci făina, sarea şi piperul într-un bol. În altul, amesteci oul cu apa, până obţii un sos omogen.
Pasul 3: Feliezi calamarul în inele de 5 mm grosime. Iei câte 6 inele, le treci prin amestecul de făină, le scufunzi în sosul pe bază de ou şi la final, în pesmetul panko.
Pasul 4: Pui la prăjit calamarul, în etape de câte 6 bucăţi. Le laşi în tigaie până se rumenesc bine şi prind o culoare maro-aurie. Grijă mare ca uleiul să fie la temperatura potrivită – dacă este prea rece, calamarul va deveni uleios, dacă este prea cald, se va arde la suprafaţă înainte de a se găti la interior. După prăjire, pui bucăţile de calamar pe prosoape din hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei.
Pasul 5: Pregăteşti sosul Tartar: combini toate ingredientele într-un bol de mărime medie.
Pasul 6: Serveşti calamarul împreună cu sosul preparat şi salată verde.
Să ai poftă!
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: