Cartofii Hasselback, cunoscuţi şi sub denumirea de cartofi “acordeon”, sunt cartofi la cuptor, aurii, crocanţi şi aromaţi, cu usturoi şi rozmarin! Sunt perfecţi atât pe post de garnitură, dar merg serviţi şi simpli. Farmecul lor constă în modul în care sunt tăiaţi: fâşii subţiri-subţiri, care la cuptor se desfac ca un acordeon.
Ingrediente pentru 4 porţii:
- 4 cartofi medii, lunguieţi, cam de aceeaşi dimensiune;
- 2 linguri de suc de lămâie;
- 2 linguri de ulei de măsline extra virgin;
- 2 linguri de unt;
- 10 căţei de usturoi, necurăţaţi;
- 100 g caşcaval ras;
- 12 linguri de cremă de brânză;
- 2 linguri de pătrunjel proaspăt, tocat;
- câteva fire de rozmarin proaspăt;
- piper negru, proaspăt macinat;
- sare.
Timp:
- Timp de preparare: 1 oră + înmuiere
Cum se face:
Pasul 1: Se feliază fiecare cartof pe vertical, la intervale de aproximativ 5 mm, dar nu de tot, ci doar până la 5 mm de partea de jos.
Pasul 2: Se lasă la înmuiat 1 oră, în apă rece, cu cuburi de gheaţă şi puţin suc de lămâie, ca sa elimine cât mai mult din amidon, iar “foile” să se desfacă frumos. Se încinge cuptorul la gradaţia medie (~200°C).
Pasul 3: Se căptuşeşte o tavă de copt cu hârtie pergament. Se aşază cartofii pe tavă. Se stropesc cu ulei de măsline, se sărează bine, se piperează şi se punctează cu bucăţele de unt. Se aşază printre ei bucăţele de rozmarin şi căţeii de usturoi.
Pasul 4: Se acoperă cu folie de aluminiu şi se pune tava în cuptorul încins. Se coc cartofii 30-40 de minute, sau până devin moi. În acest timp se întorc măcar o dată. Se înlătură folia şi se lasă cartofii la rumenit 5-6 minute, cu partea tăiată în sus.
Pasul 5: Între timp se prepară un sos, amestecând o cremă de brânză cu sare, piper şi o parte din pătrunjelul tocat.
Pasul 6: Se servesc cartofii fierbinţi, stropiţi cu unt topit din tavă, presăraţi cu caşcaval şi pătrunjel tocat, alături de sosul de brânză.
Îți urăm poftă bună!
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: