Este o reţetă simplă, care nu necesită multe ingrediente, însă e nevoie de multă răbdare şi dedicare. Secretul ei constă în vasul folosit - să fie rotund, pentru o formă frumoasă de prezentare şi în tăierea foarte subţire a cartofilor. Reteta este de origine franceză, pentru că „Pommes Anna” vine de la numele unei femei nobile de pe vremea lui Napoleon al lll-lea.
Ingrediente pentru 4 porţii:
- 6 cartofi mari;
- sare, piper, cimbru uscat;
- 3/4 pachet unt.
Timp:
- Timp de preparare: 1 oră şi 20 min
Cum se face:
Pasul 1: Cartofii se taie felii ca pentru chipsuri, cât se poate de subţiri. Se topeşte untul.
Pasul 2: Se tapetează, pe lateral, cu hârtie de copt o tavă rotundă, cu margine detaşabilă. Se unge hârtia de copt cu unt, din belşug, şi se toarnă câteva linguri şi pe fundul tăvii.
Pasul 3: Se aşază un strat din feliile de cartofi ca la tartele cu mere, în cerc, să arate frumos plăcinta. Se ung cartofii cu unt şi apoi se presară din plin sare, piper şi cimbru. Şi orice alt condiment, după preferinţe.
Pasul 4: Se continuă tot aşa: un strat de cartofi, uns cu unt şi apoi condimentare, până se termină toţi cartofii. Ultimul strat se dă doar cu sare.
Pasul 5: Peste ultimul strat condimentat al placintei se aşază apăsat o bucată de hârtie de copt umezită, să sigileze bine plăcinta.
Pasul 6: Se dă la cuptor la 200°C cam 45-50 minute. După această perioadă, se înlătură hârtia de copt şi se mai lasă în cuptor 10 minute, să se rumenească puţin.
Pasul 7: Se scoate din cuptor, se răstoarnă pe un platou şi se serveşte după un moment de contemplare. ;)
Îți urăm poftă bună!
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: