Ca orice preparat de înaltă clasă, aceste clătite cu nume alintat de franțuzoaică au origini disputate, în jurul lor circulând multe povești, unele cu prinți și curtezane, altele cu maeștri chefi parizieni sau actrițe din Belle Epoque. Un lucru însă este incontenstabil: clătitele Suzette sunt un desert nobil și foarte ușor de pregătit pentru a impresiona chiar și cele mai pretențioase gusturi.
Ingrediente
1. Pentru clătite
- 110 gr făină
- 2 ouă mari
- 200 ml lapte amestecat cu 75 ml apă
- coaja de la o portocală
- 1 lingură zahăr
- 50 gr unt topit
- un vârf de cuțit de sare
2. Pentru sirop
- 200 ml suc de portocale (de la 3-4 portocale măricele)
- coaja de la o portocală
- coaja și sucul unei lămâi
- coaja de la o portocală
- 1 lingură zahăr
- 4 linguri lichior Grand Marnier, Cointreau sau Brandy
- 50 gr unt
Mod de preparare
- Cerne făina într-un castron încăpător. Încorporează cele două ouă, toarnă laptele amestecând întruna, apoi completează cu zahărul și coaja de portocală și continuă să amesteci până obții o compoziție uniformă. Adaugă și 2 linguri de unt topit și păstrează restul pentru a unge tigaia înainte de fiecare clătită.
- Încinge tigaia pentru clătite și unge-o cu unt cu ajutorul unei pensule. Toarnă cu polonicul atât cât este nevoie pentru a obține o clătită subțire și delicată. Rumenește-o pe ambele părți și procedează la fel cu întreaga compoziție.
- Pentru siropul aromat, amestecă toate ingredientele cu excepția untului. Topește untul într-o tigaie, la foc mic, și toarnă sosul lăsându-l să se încălzească lent.
- Adaugă clătitele împăturite de 2 ori (sub forma unui triunghi) și lasă-le câteva minute să absoarbă din siropul de portocale. În mod tradițional, crepes Suzette se flambează înainte de servire cu puțin coniac sau lichior de portocale, dar vor fi deosebit de savuroase chiar dacă sari acest pas.
- Se servesc imediat pe farfurii ușor încălzite și decorate cu coji de portocală.
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: