Cafeaua nu mai înseamnă de mult doar o metodă de a ține la distanță somnul sau de a ne energiza dimineața. Pentru iubitorii acestei băuturi, momentul cafelei este unul special, indiferent că are loc acasă în pijamale, la o oră la care mulți dorm, sau într-un context social, alături de prieteni sau colegi.
Și noi, la KitchenShop, iubim cafeaua, de aceea ne face o deosebită plăcere ca astăzi să îți povestim despre cum alegem un aparat de cafea potrivit pentru bucătăria și nevoile fiecăruia.
Tipuri de aparate de cafea
Înainte de toate, ne dorim să facem o clarificare a unui subiect care ne macină ca pe boabele de cafea: espresso sau expresso?
Cafeaua italiană se numește caffè espresso care se traduce prin “cafea presată”. Pentru că este foarte asemănător cu cuvântul „express” și aduce promisiunea unei cafele preparate rapid, oamenii au început să folosească astfel cuvântul “expresso” pentru a denumi cafeaua. Francezii chiar preferă acest termen, în timp ce americanii consideră doar versiunea originală italiană a fi corectă.
Nu există așadar nicio lege care să te oblige să pronunți într-un fel sau altul, însă, dacă ar fi să-ți facem o recomandare, am alege varianta care se regăsește și în DEX: espresso.
Iată așadar cele mai comune tipuri de cafetiere și espressoare electrice!
Espressor manual
Potrivit pentru adevărații iubitori ai cafelei și pentru cei care iubesc cafeaua neagră. Îți oferă control total asupra preparării, deci trebuie să-ți facă plăcere să participi la acest proces. Tu pui cafeaua în filtrul metalic, tu o presezi prin tragerea mânerului. Apa fierbinte este forțată prin cafeaua fin măcinată, creând o doză bogată de espresso. Pentru a prepara cappuccino și cafe latte, ai nevoie de un aparat de spumare a laptelui sau de un espressor cu aparat încorporat.
Espressor automat
Acest aparat de cafea știe să facă totul pentru tine, mai puțin să cumpere cafeaua. Stabilește cantitatea, râșnește boabele, presează și extrage cafeaua cu o simplă apăsare de buton, fără alte intervenții din partea ta. Prepararea este rapidă și confortabilă. Pentru băutorii de cappuccino și alte cafele cremoase, cel mai bun espressor automat este cel care are încorporat aparat de spumare a laptelui.
Espressor semiautomat
Este destul de asemănător cu espressorul automat. Dar, spre deosebire de acesta, espressorul semi-automat nu face chiar totul pentru tine. Încă mai trebuie să macini cafeaua, să încarci filtrul și să presezi. Restul e la o apăsare de buton distanță.
Espressor super-automat
Această mașină de făcut cafea all-inclusive îți oferă 100% confort. Știe să facă tot, de la măcinarea cafelei, la spumarea laptelui. Dar asta nu înseamnă că este cea mai bună opțiune. Marele dezavantaj este că îți oferă opțiuni limitate de personalizare a băuturii. Asta înseamnă că nu prea poți selecta gradul de măcinare, tăria cafelei, nici măcar cremozitatea spumei de lapte. Poți compensa cu o râșniță electrică de cafea și aparate de spumare a laptelui.
Aparat cafea automat cu picurare
Cafetiera cu filtre de hârtie și cu sistem de picurare este un aparat clasic în bucătăriile românești. Potrivită pentru a face cantități mai mari de cafea, fără tehnici avansate, fără bătăi de cap. Apa fierbinte trece prin cafeaua măcinată și se scurge în cană, filtrând în același timp zațul. Simplu și aromat.
Cum să alegi cel mai bun aparat de cafea potrivit pentru tine?
Dacă nu știi ce espressor de cafea să cumperi, îți explicăm mai jos ce înseamnă detaliile pe care le găsești în pagina de produs sau chiar în denumirea produsului.
Puterea şi presiunea aparatului de cafea
Vei vedea că toate aparatele de cafea de la KitchenShop au menționată puterea (W) direct în denumirea produsului. Caută aparate cu cel puțin 1000 de wați pentru încălzire eficientă și preparare rapidă. O putere mai mare înseamnă adesea o performanță mai bună, în special pentru espressor.
În ceea ce privește presiunea, espressorul ideal trebuie să-ți ofere cel puțin 9 bari pentru a extrage cafele bogate și aromate. O presiune mai mare poate îmbunătăți calitatea infuziei.
Capacitatea
Ia considerare dimensiunea rezervorului de apă, mai ales dacă îți place să-ți inviți prietenii la cafea sau intenționezi să prepari mai multe cești deodată. Unele espressoare și cafetiere au opțiuni pentru a prepara două cești de cafea odată.
Dotările și funcțiile
Chiar dacă nu ești fan latte machiatto sau cappuccino, nu ar strica să alegi un aparat de cafea cu tehnologie de spumare a laptelui, pentru momentele în care ai oaspeți. Cunoscătorii și cei care apreciază nuanțele aromei de cafea au nevoie de un espressor care permite reglarea granulației cafelei, temperatura apei și timpul de preparare, pentru o experiență personalizată.
Aspectul și dimensiunile
În general, aparatele de cafea sunt foarte frumoase și reușesc să sporească farmecul oricărei bucătării. Espressorul manual are un vibe mai retro, pe care noi îl atribuim mânerului filtrului. Spre deosebire de alte electrocasnice, espressoarele sunt disponibile în mai multe culori, dincolo de clasicul negru și griul inoxului, lucru care adaugă un suflu fresh și o notă de personalitate bucătăriei tale.
Bugetul
Ca orice alt electrocasnic, și aparatele de cafea variază de la prețuri accesibile de 3-4 sute de lei (aparatele compacte cu capsule de cafea) până la prețuri ridicate de câteva mii de lei. În cazul producătorilor renumiți, precum KitchenAid sau DeLonghi, prețul mai mare reflectă durabilitatea sporită și caracteristicile inovatoare ale aparatelor. Dacă îți dorești o cafea excepțională și cu opțiuni multiple de personalizare, investiția se va dovedi inspirată.
Cum să întreții corect un aparat de cafea?
Fiecare aparat de cafea vine cu propriile instrucțiuni de curățare și întreținere. Cu toate acestea, există câteva mici lucruri pe care le poți face pentru a asigura funcționarea corectă și igienică a espressorului, în fiecare zi.
După fiecare utilizare, șterge cu o lavetă umedă difuzorul de cafea și cel de lapte, pentru a îndepărta uleiurile și reziduurile. În cazul espressoarelor manuale, aruncă zațul de cafea și clătește coșul, pentru a preveni înfundarea.
Detartrează aparatul la fiecare 1-3 luni, conform indicațiilor din manualul de utilizare. Perioada variază în funcție de cât de des utilizezi espressorul și de duritatea apei. Pentru a obține o apă optimă și mai puțin dură, folosește filtre de apă BRITA, concepute pentru a preveni depunerile de calcar.
Sfaturi pentru o cafea perfectă și pentru un aparat de cafea longeviv
- Nu uita că niciun aparat nu poate face minuni cu o cafea mediocră, așa că alege întotdeauna cea mai bună cafea boabe pentru espressor.
- Dacă aparatul tău de cafea nu are râșniță inclusă, nu înseamnă că trebuie să te mulțumești cu cafea premăcinată. Cumpără boabe de cafea și macină-le singur la o râșniță electrică de cafea, pentru a putea obține granulația corectă în funcție de băutura dorită (grosieră pentru presa franceză, fină pentru espresso etc).
- Preîncălzește ceștile de cafea clătindu-le cu apă fierbinte pentru a preveni răcirea prea rapidă a espresso-ului.
- Folosește apă filtrată. Mineralele din apa de la robinet pot afecta negativ gustul și aspectul cafelei și pot duce la depuneri de calcar pe aparate.
- E un experiment interesant să încerci boabe de cafea din regiuni diferite ca să sesizezi diferențele de aromă. De exemplu, în cafeaua provenită din Africa se pot simți note fructate, pe când boabele din America Latină au arome subtile de nuci sau ciocolată.
- Nu lăsa aparatul pornit pentru perioade lungi pentru a preveni supraîncălzirea, lucru care duce la uzarea elementelor de încălzire și a componentelor electrice.
- Investește în durabilitate: optează pentru aparate bine construite, de înaltă calitate, cu componente robuste, în locul modelelor mai ieftine din plastic.
- Alege branduri de renume cunoscute pentru longevitate, calitate și piese de schimb ușor accesibile.
Sperăm că te-am ajutat să faci puțină lumină în acest vast univers al aparatelor de cafea. Nu-ți rămâne decât să decizi care este electrocasnicul tău de nădejde care îți va face viața mai frumoasă multe dimineți de acum încolo. La KitchenShop te așteaptă o selecție atentă de aparate de cafea manuale și automate, precum și filtre și accesorii create pentru a dezvălui pe deplin potențialul fiecărei boabe de cafea.
Alte produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: