Propaganda împotriva pieptului de pui la grătar continuă. Există încă mulți oameni care consideră acest preparat ca fiind o mâncare fadă, potrivită doar pentru dietele de slăbire și cele medicale. Dar stați! Noi, pasionații de gătit, îi contrazicem cu vehemență și demonstrăm, prin câteva trucuri grozave, că oricine poate găti piept de pui fraged și delicios.
În cele ce urmează, îți arătăm cum să faci piept de pui la grătar suculent, chiar și în sezonul rece, în propria bucătărie, și care sunt cele mai gustoase marinade care frăgezesc pieptul și îl fac bun și aromat.
Cum să alegi carnea de pui proaspătă şi de calitate?
Atunci când alegi carnea de pui din magazin, te bazezi pe doi factori: etichetele care se regăsesc pe ambalajul cărnii de pui, dar și modul în care percep simțurile tale produsul.
În primul rând, verifică termenul de valabilitate și asigură-te că ambalajul nu este rupt sau deteriorat. Alege acele produse etichetate „bio” sau „organic”, „pui crescut liber”, „fără antibiotice”. Aceste certificări sunt verificate cu strictețe, în conformitate cu normele europene, așa că poți avea încredere în informațiile care apar pe ambalaj.
Odată ce ai deschis caserola, verifică aspectul și mirosul bucății de carne: culoarea alb-gălbuie sau roz trebuie să fie uniformă, fără pete, iar carnea nu trebuie să fie lipicioasă. Evită pieptul de pui care ți se pare că are un miros intens sau cu note acide.
Accesorii și ustensile utile pentru a prepara un piept de pui la grătar
Nu trebuie să ai un grătar în curte pentru a prepara un piept de pui delicios. La KitchenShop găsești o mulțime de ustensile care îți asigură succesul și în bucătărie.
Tigaie grill
Tigaia este o opțiune rapidă și convenabilă pentru a face piept de pui la grill. Deși nu îți oferă aceeași aromă de fum precum grătarul cu lemne, poți obține totuși o notă afumată dacă folosești o tigaie bine asezonată, la foc mare. Asta înseamnă că ai nevoie fie de o tigaie din fontă, fie de o tigaie din oțel de calitate, care pot face față temperaturilor înalte.
Grătar electric
Dacă și tu duci dorul grătarului în sezonul rece, grătarul electric va deveni prietenul tău cel mai bun. Acest electrocasnic ingenios aduce experiența BBQ la interior, oferind o căldură constantă pe toată suprafața, deci o gătire uniformă a pieptului de pui. Multe grătare electrice au setări de căldură reglabile, permițând un control precis al gătitului.
Clește de grătar
Nu înțepa pieptul de pui cu furculița pentru a nu-și pierde suculența. În schimb, folosește un clește pentru a întoarce carnea de pe o parte pe alta.
Pensulă pentru marinadă
Folosește o pensulă de silicon pentru a întinde marinada, uleiul sau sosul pe pieptul de pui, înainte de a-l pune pe grill și în timpul gătirii. Acest proces ajută la aromatizarea cărnii și o menține umedă și suculentă în timp ce se gătește.
Două tocătoare de lemn
De ce două și nu unul? Pentru că este periculos să tai pe același tocător de lemn carnea crudă și cea gătită. Recomandarea noastră este să ai un tocător în bucătărie destinat în mod exclusiv bucăților de carne crudă, pe care să nu-l mai folosești la nimic altceva. Așa eviți contaminarea încrucișată și problemele de sănătate care pot apărea.
Mod de preparare piept de pui la grătar
Pe cât de gustos, pe atât de ușor de făcut! Oricine poate face piept de pui fraged la tigaie sau la grill în cinci pași simpli:
- 1. Pregătește carnea de pui – taie pieptul felii (opțional) și usucă-l cu ajutorul unui prosop de hârtie.
- 2. Marinează bucățile de pui într-o caserolă cu capac sau într-o pungă de plastic pentru alimente. Vezi mai jos câteva rețete clasice și inedite de marinade. Lasă carnea la marinat – în frigider - cel puțin o oră, ideal 4-5 ore sau chiar peste noapte.
Truc: Un aparat de vidat scurtează timpul de marinare. Poți folosi caserolele sau pungile vidate, dacă nu vrei să aștepți. - 3. Preîncălzește tigaia grill sau grătarul. Unge ușor suprafața cu puțin ulei pentru a preveni lipirea.
- 4. Pune pe grill bucățile de piept de pui și frige-le câteva minute pe ambele părți. Timpul variază în funcție de grosimea bucăților. Pentru a fi consumat în siguranță, temperatura internă trebuie să atingă 74°C.
- 5. Îndepărtează puiul de pe grătar, acoperă-l cu folie de aluminiu și lasă-l să se odihnească 5 minute înainte de servire.
Mod de preparare:
Marinade delicioase pentru un piept de pui la grătar perfect
Pieptul de pui fript este un campion în materie de calități nutriționale. Dacă ești preocupat de calorii, pieptul de pui la grătar este o alegere excelentă în diete. O cantitate de 100 gr piept de pui la grătar îți oferă:
- Calorii: 165
- Proteine: 31 grame
- Grăsimi: 3,6 grame
- Carbohidrați: 0 grame
Așadar chiar și dacă ești atent(ă) la calorii, pieptul de pui îți permite să folosești o marinadă – fie ea bogată în grăsimi – pentru a adăuga suculență și aromă preparatului. Iată câteva rețete de marinade pentru pieptul de pui la grătar.
● Marinadă clasică cu ierburi și usturoi
Ingrediente :
- 3 linguri de ulei de măsline
- 3 căței de usturoi, tocați mărunt
- 1 lingură rozmarin proaspăt, tocat (poate fi înlocuit cu cimbru)
- 1 lingură suc de lămâie
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Se amestecă toate ingredientele într-un bol. Se marinează puiul timp de cel puțin 30 de minute sau până la 4 ore.
● Marinadă cu miere și muștar Dijon
Ingrediente :
- 2 lingurițe de muștar Dijon
- 1 lingură miere
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură oțet de mere
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Amestecă ingredientele împreună. Marinează puiul timp de 30 de minute până la 2 ore.
● Marinadă mediteraneană cu lămâie și iaurt
Ingrediente :
- 150 g iaurt grecesc
- Sucul de la o lămâie
- 2 linguri de ulei de măsline
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 1 linguriță de oregano uscat
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Combină toate ingredientele și marinează puiul timp de cel puțin 1 oră sau chiar peste noapte.
● Marinadă în stil asiatic cu sos de soia și ghimbir
Ingrediente :
- 100 ml sos de soia
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură de ghimbir proaspăt ras
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 1 lingură de miere (opțional)
Mod de preparare:
Amestecă ingredientele și marinează puiul timp de 30 de minute până la 3 ore.
● Marinadă picantă de Sriracha și lime
Ingrediente :
- 2 linguri sos Sriracha
- Sucul de la un lime
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 linguriță miere
- 1 linguriță pudră de usturoi
Mod de preparare:
Amestecă ingredientele și marinează puiul timp de 30 de minute până la 3 ore.
Secrete pentru un pui fraged și aromat
- Asigură-te că feliile de piept de pui au aproximativ aceeași grosime pe toată suprafața pentru a evita zonele gătite insuficient sau prea mult.
- Dacă îți dorești un piept de pui fraged la tigaie sau la cuptor – și sigur că îți dorești, altfel nu ai fi citit până aici – nu sări peste procesul de marinare, care adaugă savoare, condimentează și frăgezește carnea.
- Există viață și după mujdei. Servește pieptul de pui alături de un sos interesant făcut în casă, precum chimichurri, aioli sau sos de hrean. Citește articolul nostru pentru mai multe idei de sosuri de casă pentru cărnuri la grătar.
- La fel ca orice altă carne, grătarul din piept de pui trebuie să se odihnească timp de câteva minute după gătire, pentru a ajuta sucurile să se redistribuie și să mențină puiul suculent.
- Unge puiul cu marinadă sau sos în timpul gătitului pentru a adăuga aromă și suculență. Sosurile bogate în zahăr – precum sosul BBQ – se pun doar în ultimele minute pentru a evita arderea.
- Nu te grăbi să întorci pieptul de pui pe partea cealaltă. Așteaptă cel puțin 5 minute până ce se formează dungile de grill și carnea se desprinde cu ușurință de grătar.
- Dacă folosești condimente pentru piept de pui la grătar, nu uita să ajustezi cantitatea de sare adăugată.
Așadar este timpul să scoatem pieptul de pui la grătar din lista alimentelor plictisitoare și să experimentăm cu o varietate de marinade și condimente. Urmează trucurile noastre de mai sus și îți vei răsfăța gusturile cu un piept de pui plin de aromă, de fiecare dată.
Alte produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: