• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

De ce să încerci Cold Brew - Cafeaua infuzată la rece

De ce să încerci Cold Brew - Cafeaua infuzată la rece

Nu toate cafelele sunt egale în ochii băutorului de cafea, dar nici băutorii de cafea nu sunt toți la fel. Un barista extrem de pasionat s-ar putea să-ți răstoarne („din greșeală”) zahărul de lângă ceașcă, pe când un băutor de ristretto, adică espresso la shot, și-ar da ochii peste cap la vederea unui frappe cu de toate. Ce bine, deci, că astăzi avem un articol pentru toată lumea. Cafegii extremiști sau amatori de arome dulci și intense, azi despicăm bobul de cafea în patru ca să aflăm de ce trendul COLD BREW prinde atâta teren în cafenelele și bucătăriile de pretutindeni.

Cafeaua infuzată la rece (sau Cold Brew) NU e același lucru cu iced coffee sau frappe. Iced coffee este o cafea fostă fierbinte, actualmente într-o relație cu câteva cuburi de gheață. Spre deosebire de aceasta, cafeaua infuzată la rece are un profil chimic diferit fiindcă nu intră deloc în contact cu apă fierbinte.

CAFEAUA LA RECE, PRIMITĂ CU CĂLDURĂ

De câțiva ani încoace, cafeaua la rece a devenit tot mai populară în jurul lumii, reușind să convertească milioane de fani ai cafelei fierbinți sau cu gheață. Pentru că are arome mai delicate și nu e la fel de amăruie, pentru că e mai prietenoasă cu stomacul și nu provoacă arsuri gastrice sau pentru că rezistă chiar și 2 săptămâni de la preparare.

Beneficiile astea nu-s o găselniță de marketing, cum ar zice scepticii. Boabele de cafea conțin în jur de 1000 de compuși chimici diferiți, inclusiv acid malic (un compus organic acru, care se găsește și în merele verzi) sau Furaneol (un compus aromatic care se găsește și în căpșuni și se folosește în industria parfumului și aromelor). De-aici, acele arome inconfundabile și irezistibile ale licorii noastre cea de toate diminețile.

Ei bine, preparatul cafelei este, de fapt, procesul extracției acestor compuși din boabe în apă. Extracție care depinde de 2 factori mari și lați:

TEMPERATURA și TIMPUL

Temperatura este elementul cheie în prepararea cafelei fierbinți. Timpul nu e o problemă, compușii cafelei fiind eliberați rapid, în doar câteva minute, în apa fierbinte. Problema aici este că temperatura ridicată a apei cauzează degradarea și oxidarea rapidă a acizilor și uleiurilor ascunse în bobul de cafea. Pe scurt, accentuează aciditatea și gustul amar al cafelei.

Timpul este elementul cheie în preparare cafelei cold brew. În lipsa apei fierbinți care forțează procesul de extracție, vom obține un profil aromatic diferit – mai delicat, mai discret, mai dulceag. Asta fiindcă mulți dintre compușii dulci sunt solubili și în apă rece, ceea ce nu putem spune despre acizi și uleiuri. Cafeaua infuzată la rece poate fi „tare” (concentrație mare de cofeină) fără a avea un gust aspru sau amar.

PRIMA CAFEA

De menționat că nu încercăm să vă convingem de nimic, dar cu o cafea bună suntem cu toții datori. În cazul în care decizi să-i dai o șansă cafelei la rece, ține de cont de câteva sfaturi.

Cafeaua trebuie să fie râșnită grunjos! O cafea râșnită fin va cauza o extracție prea eficientă și un gust amar. Plus că va trebui probabil să o filtrezi de 2 ori ca să scapi de toate particulele nedorite de cafea. Ai nevoie de o râșniță eficientă pentru cafea măcinată uniform indiferent de gradul de finețe.

La fel ca la cafeaua tradițională, nu credem că există proporție cafea – apă corectă. Poate că cea mai des întâlnită este 1:3 (o parte cafea, 3 părți apă), dar se folosește și 1:7 sau 1:1, în funcție de preferințele fiecăruia. E drept că, în comparație cu metoda tradițională de preparare, ai nevoie de o cantitate puțin mai mare de cafea.

Fă-ți singur primul cold brew în detrimentul unei experiențe la cafenea. Cu excepția localurilor în care știi cu siguranță că respectul pentru cafea se vede și se simte în fiecare ceașcă și în mâinile fiecărui barista, nu putem garanta pentru cafenelele care pretind că prepară cold brew. Răbdarea este foarte importantă în succesul acestei băuturi și, surprinzător, nu toți cei care lucrează în domeniul restaurantelor o au.

Lasă cafeaua la macerat minim 12 ore. Poate cea mai ușoară și mai confortabilă metodă de a prepara cafea este cu un filtru French Press. Există și aparate speciale pentru cold brew, dar te vei descurca la fel de bine și cu un French Press. Lasă cafeaua în apă timp de până la 24 ore, la temperatură joasă (într-o cameră răcoroasă sau chiar în frigider). Dacă îți dorești un Ice Cold Brew, poți adăuga gheață în paharul tău atunci când îți bei cafeaua. Și mai bine, poți să-ți răcești cafeaua adăugând cuburi de cafea înghețată, preparată anterior și pusă în congelator în tava de cuburi de gheață.

Produse recomandate:

valuePrice lei

valuePrice lei

valuePrice lei

valuePrice lei

valuePrice lei

valuePrice lei

valuePrice lei

valuePrice lei

Alte articole care te-ar putea interesa: