Decantăm sau nu decantăm vinul? Răspunsul este: da. Decantarea poate fi necesară, opțională sau chiar nerecomandată în funcție de caracteristicile fiecărui tip de vin. Expertul în vin lămurește totul în rândurile de mai jos. Citește mai departe și află ce utilitate are decantarea vinului, ce tipuri de vin putem decantata, cât timp durează acest proces și cât de mult contează forma decantorului.
Ce se întâmplă cu vinul prin decantare?
Procesul decantării începe odată cu turnarea vinului din sticla proaspăt deschisă într-un vas din sticlă cu bază largă și gât îngust, numit decantor. Acest proces forțează contactul vinului cu oxigenul, astfel încât aromele băuturii să se dezvăluie întrutotul și să devină mai plăcute. În cazul vinurilor cu mulți ani în sticlă, decantarea permite sedimentelor (particule formate în mod natural la baza sticlei de-a lungul timpului) să rămână pe fundul sticlei și să nu mai ajungă în pahare.
Ce tipuri de vin (nu) decantăm?
Hai să distrugem odată pentru totdeauna mitul conform căruia doar vinurile roșii și cele vechi se decantează. Ba din contră: vinurile roșii extrem de vechi (20-30-40 de ani) nu se decantează, pentru că aromele acestora sunt extrem de fragile și pot fi afectate sau pierdute din cauza unei expuneri brutale la oxigen.
Dacă te întâlnești cu un vin roșu atât de vechi, tratează-l cu înțelegere, tandrețe și răbdare. În fond, este un vin care a petrecut ultimii zeci de ani închis într-o sticlă. Imediat după deschidere, toarnă vinul direct în pahare și așteaptă ca el să se aereze într-un ritm lent.
Iată care sunt vinurile care pot beneficia de pe urma decantării:
- 1. Vinurile roșii, cu mai multe sedimente, ceva mai vechi și cu o nevoie de aerare rapidă.
- 2. Vinurile albe maturate mult timp în sticle.
- 3. Șampania foarte veche.
1. Vinurile roșii
Se decantează
Categoria cea mai potrivită pentru decantare este cea a vinurilor cu o vechime de 2-10 ani, și cele gândite din perioada de vinificare pentru a fi păstrate mulți ani (vinuri premium si super premium, în general cu preț de peste 80-100 de lei), cu arome definite și tanin ridicat. Câteva exemple pot fi: Cabernet Sauvignon, Malbec, Syrah sau vinurile de Rioja (Spania), din Bordeaux (Franta), Medoza (Argentina) și multe altele.
Nu se decantează
Dintre vinurile roșii care nu se decantează in mod normal menționăm Pinot Noir (un soi roșu care oferă vinuri foarte fine și elegante) sau vinurile tinere (1-3 ani), care sunt destinate consumului rapid și nu neapărat învechirii (le găsești în general la prețuri între 20 – 80 lei). Așa cum am explicat mai sus, nici vinurile foarte vechi, de colecție, nu se decantează.
2. Vinurile albe
Se decantează
Vinurile albe maturate timp îndelungat în butoaie de stejar (eventual și în contact cu drojdiile fine) mai ales atunci când aromele provenite din butoi sunt pregnante. Aerarea ajută astfel vinul să se dezvăluie mai mult pentru ca tu să te bucuri mai rapid de complexitatea acestuia. Unele vinuri sunt îmbuteliate fără a fi filtrate, lucru întâlnit mai ales în categoria vinurilor evoluate în sticlă (3-5 ani), caz în care decantarea este recomandată pentru a filtra depunerile de pe fundul sticlei.
Nu se decantează
Vinurile albe fructate și proaspete, precum Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Muscat Ottonel, își pot pierde aromele prin decantare
3. Șampanie vintage
Se decantează
Decantarea vinului spumant este controversată. Majoritatea iubește perlajul (bulele) intens al unui bubbly, de ce ai vrea să-l îmblânzești prin decantare? Dar ideea nu este chiar atât de năstrușnică în cazul șampaniei de colecție. În primul rând, evaporarea dioxidului de carbon prin decantare pune accentul pe gustul vinului, și nu pe efervescența acestuia – un lucru de dorit când vorbim despre un spumant remarcabil. În al doilea rând, este de reținut că șampania se maturează în mod tradițional în contact cu drojdii (de aici și aromele de brioche sau pâine toast). Decantarea va ajuta și aici la păstrarea în sticlă a sedimentelor rezultate din mariajul îndelungat al vinului cu drojdiile.
Nu se decantează
Dacă deschizi o sticlă de Cremant, Cava sau Prosecco, poți lăsa decantorul la locul lui. Acestea pot fi vinuri foarte plăcute, dar nu au complexitatea șampaniei și nu vor beneficia de pe urma decantării.
PRIMUL, vinuri românești în ediție limitată
Dintre vinurile disponibile în acest moment la KitchenShop, cel mai potrivit pentru decantare este Primul Roșu. Cu toate acestea, însăși creatorii acestui vin nu au căzut de acord în privința necesității decantării. Alex Dona este susținător înfocat al decantării, în timp ce Marina Samoilă consideră că vinul se deschide foarte frumos și în pahare. Iată dovada clară că pasiunea și preferințele pentru vin sunt dictate de propriile gusturi și valori, și nu de reguli cu caracter absolut.
Primul Roșu, editia 2020, încântă prin eleganță, taninuri bine șlefuite și suculență. Caracterul vegetal al Cabernet Francului se împletește cu eleganța Feteștii Negre de Minis (caracterizată de note de prune uscate), iar Syrah-ul aduce “sarea și piperul” cupajului prin aromele condimentate ce amintesc de pudră de chilli. Un vin intens, dar rafinat.
În ce decantăm vinul și cât timp durează decantarea?
Decantarea vinului poate dura între 5 minute și 2 ore. De fapt, chiar și simpla acțiune de turnare a vinului din sticlă în decantor asigură oxigenarea vinului în mod instant. Vinurile roșii unde taninurile sunt prezente și foarte bine definite precum Syrah, Cabernt Sauvingon, Malbeb sau vinurile de tipul Chianti, Brunello di Montalcino beneficiază de o decantare mai lungă de până la două ore. Dacă ai oaspeți și vrei să grăbești acest proces, iată câteva trucuri:
- Toarnă vinul o dată sau de două ori dintr-un decantor în altul.
- Agită ușor vinul în decantor, așa cum ai proceda cu vinul dintr-un pahar.
- Folosește un aerator pentru vin.
- Sau pur și simplu deschide și savurează între timp o sticlă de vin alb sau de spumant – timpul va trece mult mai repede.
În ceea ce privește forma decantorului, aceasta contează doar într-o anumită măsură. Diametrul gâtului decantorului determină cât aer intră în recipient, însă și diametrul bolului (cea mai largă parte a decantorului) stabilește cât de mare e suprafața de contact cu aerul. Cu cât suprafața este mai mare, cu atât mai puțin timp va trebui să aștepți pentru decantare.
Nu în ultimul rând, decantorul are și rol estetic. Poți alege unul cu formă clasică, rotunjită sau un design mai modern. Adesea decantoarele fac parte din colecții ample, în care se regăsesc și pahare de vin cu design similar și alte accesorii asortate.
Alte produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: