Dacă ţi-ai propus să te provoci de sărbători şi să dai o notă veselă mesei festive, atunci transformă-ţi bucătăria într-un laborator de creaţie şi decorează tot dulcele!
Este foarte simplu, câtă vreme stăpâneşti tehnica decorării cu grazura Royal Icing şi ştii ce ai nevoie în materie de ustensile: pungă pentru decorat cu duze şi cuttere/ forme pentru biscuiţi şi prăjituri. Apoi, investeşti puţină răbdare şi exersezi să capeţi îndemânare, pentru că imaginaţia oricum nu are limite.
În privinţa materialului de decorat, elementul de bază este pasta de cofetărie Royal Icing, care este foarte uşor de preparat. Are o singură meteahnă: se întăreşte rapid şi te obligă să decorezi cu ea repede, cât este moale şi umedă.
Pentru 1.2 litri de pastă Royal Icing ai nevoie:
- 3 albuşuri de ouă, la temperatura camerei
- 550 g zahăr pudră, cernut
- 3 linguriţe zeamă de lămâie
- 1 vârf de cuţit sare
Cum procedezi:
Baţi albuşurile de ouă în bolul unui mixer electric, la o viteză medie spre mare, până devin spumoase. Adaugi zahărul pudră, zeama de lămâie şi sarea, şi le baţi încă 7-8 minute, până ce compoziţia devine puţin rigidă. Dacă nu vrei să te apuci de decorat imediat, poţi acoperi bolul cu o folie din plastic şi te va aştepta la temperatura camerei până la 6 ore.
Ce ai nevoie pentru decorare:
- Pasta pentru decorare Royal Icing: în boluri separate, o parte de consistenţă normală şi alta subţiată;
- Coloranţi alimentari;
- Punga pentru decorare cu o duză rotundă, îngustă (ideal de 2mm) sau un şpriţ pentru decorare;
- Zahăr colorat, sclipici şi confetti (după preferinţe);
Sfaturi pentru decuparea şi coacerea biscuiţilor
- Pentru a nu risipi şi pentru a obţine numărul maxim de biscuiţi, începe decuparea aluatului de la margine spre centru.
- Dacă ţi-ai propus să coci mai multe serii de biscuiţi/prăjituri în aceeaşi tavă, las-o să se răcească până la temperatura camerei înainte să aşezi în ea următoarea tranşă. Dacă te grăbeşti şi foloseşti tava caldă, aluatul îşi va modifica textura şi nu vei mai avea control asupra rezultatului final. Textura va fi diferită, marginile se vor coace, iar în cuptor se vor arde, în timp ce centrul va încerca să se coacă.
- După ce scoţi tava din cuptor, nu te grăbi să umbli la ea, ci las-o pe un suport de răcire aproximativ 5 minute. Dacă reţeta îţi recomandă să dezlipeşti imediat biscuiţii/prăjiturile cu o spatulă, uită sfatul nostru şi respectă reţeta, pentru că sigur te fereşte de o eventuală lipire a acestora de tavă. Dacă reţeta nu spune nimic, după ce s-au răcit puţin biscuiţii, aşează-i uşor cu o spatulă pe un grătar de răcire, pentru a se răci complet înainte de decorare. Din nou, dacă te grăbeşti, căldura înmagazinată va modifica textura pastei de decorare şi rezultatul final.
Culorarea
Dacă vrei să decorezi în mai multe culori, împarţi pasta pentru decorare de bază în mai multe boluri mici, în funcţie de câte culori vrei să obţii. Apoi adaugi colorantul alimentar, câte puţin, amestecând de fiecare dată cu un tel mic, până obţii culoarea dorită. Şi la intensitatea dorită.
Sfat: pentru a preveni formarea unei cruste deasupra pastei, acoper-o cu o folie de plastic, cât timp nu o foloseşti.
Consistenţa
Înainte ca pasta să umple suprafaţa unei prăjituri/biscuit, trasează o margine subţire cu pasta consistentă, definind zona care urmează să fie umplută. Va juca rolul de “graniţă”, care nu va permite întinderea pastei mai mult decât ai plănuit.
După trasarea acestei margini, subţiezi o parte din pasta consistentă într-un bol separat, adăugând câte o lingură de apă caldă, până se întinde uşor, dar fără să devină apoasă. Când a ajuns la consistenţa ideală, umpli uniform zona anterior delimitată, cu noua pastă.
Umplerea
Pasta subţiată este cel mai bine aplicată cu ajutorul unei pungi pentru decorare, la care este ataşată duza de 2 mm. Pentru a umple eficient zona delimitată anterior, începe de lângă margine şi avansează spre interior, lăsând pasta să curgă, în timp ce controlezi uşor vârful pungii.
Dacă observi formarea unor mici bule de aer pe suprafaţa stratului format de pastă, înseamnă că s-a înglobat prea mult aer în timpul amestecării. Nu este problema: cât timp pasta este umedă, trebuie doar să spargi bulele cu ajutorul unui ac.
Crearea de magie
Cât timp pasta subţiată este încă udă, poţi presăra pe suprafaţa acesteia detalii comestibile: zahăr colorat, sclipici sau confeti. Acestea se vor lipi şi de marginea trasată iniţial, dacă este încă moale, şi poate rămâne exact aşa decorată, dacă nu vrei să o umpli cu pasta subţiată.
Sfat: Pentru a îndepărta excesul de decoraţii de pe biscuiţi, trebuie să aştepţi să se întărească pasta complet pe aceştia şi apoi îi scuturi uşor.
Margini şi linii
Pasta de decorare Royal Icing are consistenţa ideală pentru crearea de margini, linii şi litere, adaptându-se multor idei de decorare. O poţi aplica simplu cu o pungă pentru decorare la care ai ataşat o duză cu vârf subţire, sau poţi folosi cu succes şi un şpriţ, sau o altă ustensilă pentru decorare.
Aşadar, posibilităţile de decorare sunt infinite şi chiar distractive, dacă ai alături ustensilele potrivite, iar masa de Paşte poate arăta cu totul aparte, prin micile detalii de care te-ai ocupat. Totul este să îţi doreşti şi să exersezi!
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: