Pe măsură ce apa potabilă își parcurge drumul până la robinetele noastre, aceasta poate capta anumite impurități care pot afecta calitatea și gustul apei. Chiar și aparatele electrocasnice pot fi deteriorate de apa de la robinet, dacă este o apă dură, bogată în calcar.
Pe lângă aspectul neplăcut, calcarul poate pune probleme destul de costisitoare, dacă este lăsat “netratat”. Iată câteva efecte negative:
- Electrocasnicele vor avea o durată mai scurtă de viață.
- Vei petrece mai mult timp curățând baia, bucătăria și aparatele, și vei consuma mai multe produse de curățenie și decalcifiere.
- Paharele, tacâmurile și alte obiecte de uz casnic pot fi afectate de o peliculă albă inestetică.
- Apa dură poate avea un gust aparte, neplăcut, uneori chiar sărat, și afectează aroma băuturilor fierbinți precum cafeaua și ceaiul.
- Consumul de apă dură poate contribui la o piele deshidratată.
Citește mai departe pentru a afla mai multe despre depunerile de calcar, cum le poți îndepărta și, mai ales, cum le poți preveni!
De ce apar depuneri de calcar pe electrocasnice?
Calcarul este o rocă naturală, formată în mare parte din carbonat de calciu. Calcarul apare atunci când fierbi apă concentrată în carbonat de calciu, numită și apă dură. Carbonatul de calciu există în apa noastră potabilă, dar rămâne dizolvat până în momentul în care apa este încălzită.
Pe măsură ce apa dintr-un ceainic fierbe, unii compuși, cum ar fi dioxidul de carbon, se evaporă. Acest proces modifică solubilitatea carbonatului de calciu, care se acumulează astfel în interiorul fierbătorului, într-o peliculă subțire și albă.
Depunerile de calcar apar deci pe electrocasnicele care funcționează cu apă fierbinte, de aceea nu vei vedea depuneri de calcar pe sticlele obișnuite de apă sau pe robineții la care curge doar apă rece.
Calcarul nu e dăunător sănătății noastre, dar e dăunător aparatelor electrocasnice.
Calcarul este alcătuit din calciu și carbon, două elemente existente în corpul nostru, care nu sunt dăunătoare pentru noi (asta dacă nu luăm în calcul stresul și nervii pe care ni-i creează aspectul inestetic și procedurile periodice de decalcifiere 🙃). Însă pentru aparatele de bucătărie calcarul este inamicul tăcut.
Dacă locuiești într-o regiune cu apă dură, probabil că ai observat depuneri de calcar pe fierbătorul de apă, espressor, fier de călcat, mașina de spălat vase, aparatul pentru prepararea formulei de lapte pentru bebeluși și alte electrocasnice care funcționează cu apă fierbinte.
Cum afectează calcarul aparatele electrocasnice?
Depunerile de calcar pot înfunda aparatele și le micșorează eficiența. În alte cuvinte, un fierbător sau un aparat de făcut cafea trebuie să consume de două ori mai multă putere penru a încălzi apa decât un aparat fără calcar. Mașina de spălat vase devine și ea mai ineficientă.
Mai e necesar să menționăm și aspectul neplăcut? Chiar dacă acumulările de calcar nu au de-a face cu murdăria, cu siguranță lasă impresia lipsei de curățenie și de îngrijire a casei. Cu atât mai mult dacă ai aparate cu pereți transparenți, precum acest elegant fierbător electric din sticlă.
Ce înseamnă duritatea apei?
Duritatea apei este o scală care măsoară concentrația de minerale din apă. Acestea pot ajunge în apă dacă se întâmplă ca apa să curgă prin depozite minerale, precum calcarul. Apa dură are o concentrație mare a acestor minerale.
Dacă folosești un filtru BRITA MAXTRA PRO, e important să știi că acestea nu filtrează sărurile de calciu și magneziu. Ci funcționează prin reducerea durității carbonatului, astfel încât este mai puțin probabil să se dezvolte carbonat de calciu, deci depuneri de calcar.
Cum afli cât de dură este apa din regiunea în care locuiești?
În unele țări există hărți oficiale cu duritatea apei în funcție de zona geografică. În România, încă nu. Ce poți face este să-ți cumperi un kit de testare a durității apei.
Anumite produse de filtrare, precum sistemul de filtrat apa de la robinet BRITA MyPure P1, includ în cutie și o bandă de testare a durității apei.
Dacă te confrunți cu urme de calcar pe vase și electrocasnice, robineți și chiuvete, faianța și cada din baie, înseamnă că apa de la robinet este o apă dură sau foarte dură.
Cum afectează calcarul băuturile tale fierbinți?
Calcarul, la fel ca alte substanțe din apa de la rețeaua publică, precum clorul, poate să afecteze gustul ceaiului și al cafelei.
La prepararea ceaiului sau a cafelei, apa acționează ca un solvent care extrage aromele din boabe sau frunze. Mineralele excesive din apa dură pot interfera cu acest proces de extracție, ceea ce duce la un gust inferior și o aromă mai slabă.
Apa dură poate afecta notele amărui și acide ale ceaiului și cafelei. Acest lucru poate duce la un gust prea aspru sau acru, mascând aromele delicate și lăsând un gust neplăcut.
Filtrează apa pentru a preveni depunerile de calcar
Dacă te confrunți cu depuneri de calcar pe electrocasnice, încearcă să le decalcifiezi folosind o soluție formată 50% apă și 50% oțet (oțetul pentru murături este cel mai eficient în acest caz). Pune amestecul în fierbător și lasă-l să acționeze timp de câteva ore, apoi clătește.
Pentru a îndepărta calcarul de pe robineți și alte corpuri din baie și bucătărie, poți pune amestecul într-o sticlă cu pulverizator. Dacă nu vrei să miroasă a oțet în întreaga încăpere, poți folosi zeamă de lămâie sau o soluție de curățare anticalcar.
Cu toate acestea, când vine vorba de acumulări de calcar, e mai bine să previi decât să repari.
Filtrele de apă BRITA sunt special concepute pentru a ajuta la reducerea durității apei, lăsând însă în apă minerale importante precum calciu și magneziu.
În funcție de duritatea apei din regiunea în care locuiești, poți alege dintre cele două filtre MAXTRA PRO:
Filtru de apă MAXTRA PRO HARD WATER EXPERT
• Specialistul în prevenirea calcarului: ideal pentru regiunile cu apă dură și foarte dură.
• Reduce calcarul cu până la 50% mai eficient decât filtrul MAXTRA PRO PURE PERFORMANCE.
• Prelungește durata de viață a aparatelor electrocasnice, precum fierbătorul și aparatul de cafea.
• Reduce clorul și alți compuși chimici care afectează gustul apei și al băuturilor.
• Reduce impuritățile și metalele grele (de ex.: plumb și cupru) care pot ajunge în apă de pe conducte.
• Filtrează până la 150 l de apă de la robinet.
• Fabricat în Germania din 50% material bioplastic din surse regenerabile, care nu concurează cu producția de alimente.
• 100% reciclabil: îl poți returna în orice magazin KitchenShop, iar noi îl trimitem la fabrica BRITA din Germania pentru reciclare.
Filtru de apă MAXTRA PRO PURE PERFORMANCE
• Filtru universal, ideal pentru regiunile cu apă dură și mai puțin dură.
• Reduce impuritățile și reziduurile anumitor erbicide, pesticide și produse farmaceutice.
• Reduce calcarul, clorul și alți compuși chimici care afectează gustul apei și al băuturilor.
• Reduce impuritățile și metalele grele (de ex.: plumb și cupru) care pot ajunge în apă de pe conducte.
• Filtrează până la 150 l de apă de la robinet.
• Fabricat în Germania din 50% material bioplastic din surse regenerabile, care nu concurează cu producția de alimente.
•100% reciclabil: îl poți returna în orice magazin KitchenShop, iar noi îl trimitem la fabrica BRITA din Germania pentru reciclare.
Ambele filtre sunt compatibile cu toate cănile de filtrare a apei BRITA, precum și cu dozatorul FLOW.
Dacă preferi apa filtrată direct de la robinet, pentru băut și gătit, un sistem de filtrare BRITA îți asigură apă cu un gust excelent de la sursă. Acestea se montează cu ușurință pe robineți sau sub chiuvetă și filtrează sute de litri de apă cu un singur filtru.
Află mai multe despre sistemele de filtrare
Alte produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: