Dacă așteptai un semn pentru a adăuga mai multe verdețuri și crudități în dieta ta, acesta este. Nu există moment mai potrivit pentru un plus de prospețime culinară decât startul primăverii. E timpul să ne dezmorțim gusturile și să îmbrățișăm aromele proaspete și texturile fragede. Dar nu oricum!
Epoca în care mâncatul sănătos era asociat cu un gust anost și diete restrictive a apus. Astăzi putem fi creativi în bucătărie și bucuroși la masă pentru că avem acces la resurse nelimitate precum:
- rețete și trucuri pentru creații culinare delicioase.
- aparate și ustensile care fac prepararea alimentelor și gătitul o joacă de copil.
- vase și accesorii de servire care fac salatele și mâncărurile cât se poate de atractive.
Aceste trei mari ajutoare combinate cu câteva trucuri simple îți vor schimba viața. Iată ce poți face pentru a adopta un stil alimentar mai proaspăt și mai sănătos, fără a renunța la plăcerea gustului!
Curățenia de primăvară - ediția culinară
Lunile martie-mai sunt o perioadă deosebit de ofertantă din punct de vedere culinar. Este sezonul celor mai aromate frunze: urzici, leurdă, lobodă, spanac, ceapă verde. Tot acum apar și ridichile crocante, sparanghelul, cartofii noi, căpșunile și rubarba. Folosește-le cât de des poți, în sandvișuri, în salate și pe post de garnitură pentru mâncărurile tale preferate.
Fă loc în congelator
Acum ai ocazia de a goli sertarele congelatorului de toate alimentele rămase de anul trecut (nu le aruncăm, ci le folosim în mâncăruri) și de a recompleta stocurile cu alimente de sezon.
Dacă îți faci săptămânal stocul de vegetale și verdețuri proaspete, te încurajăm să pui la congelator surplusul pentru a evita risipa alimentară. Congelarea este o metodă optimă de conservare a alimentelor, pentru că păstrează aromele și calitățile nutriționale ale acestora.
Păstrează verdețurile proaspete mai mult timp
Dacă preferi textura fragedă a frunzelor proaspete, depozitează-le în recipiente vidate pentru a le prelungi durata de viață.
Un alt truc la îndemână pentru a păstra frunzele proaspete este să le speli și să le usuci bine cu un uscător de salată. Pune-le apoi într-un borcan curat și acoperă-le cu hârtie de bucătărie. Rolul acestuia este de a absorbi umezeala și de a încetini astfel procesul de degradare.
Păstrează lucrurile (și rețetele) simple
Sezonul rece a fost dedicat rădăcinoaselor și rețetelor complexe, gătite lent. Acum e timpul să pregătim mâncăruri simple, salate gustoase, deserturi rapide și lejere.
Iată, de exemplu, cât de simplu și de irezistibil este acest tortuleț din gofre cu cremă de căpșuni. Pentru gofre coapte exact așa cum îți dorești, mai moi sau mai crocante, mai aurii sau mai rumenite, îți recomandăm acest aparat de gofre Zokura.
Salatele revin în forță
Salatele sunt hrănitoare și simplu de pregătit. Începe cu frunzele: salată verde, leurdă, spanac sau rucola. Nu uita să le usuci bine după spălare cu ajutorul unui uscător de salată. Apa e grozavă, dar nu în salate. Picăturile de apă rămase pe frunze diluează dressingul și aroma ingredientelor.
Peste frunze, adaugă ingredientele pe care le ai la îndemână. O mână de paste, câteva cubulețe de feta sau gorgonzola, proteină de calitate precum ouă sau carne de pasăre, ridichi, castraveți, măsline – orice e posibil.
Dacă dressingul clasic de ulei și oțet te plictisește, joacă-te puțin cu aromele. Încearcă variante mai dulci cu sos de rodii sau de zmeură sau fă-ți propriile vinegrete pe bază de iaurt, muștar, pesto sau tahini.
Chiar și dacă ești singur(ă) la masă, meriți să servești salata într-un mod atractiv. Te costă exact 5 secunde să pui întreaga salată într-un bol din ceramică franțuzească, și să transformi astfel o masă simplă și obișnuită într-o experiență culinară ceva mai specială.
Let’s make salads great again!
Iată câteva idei de rețete:
- Salată mediteraneeană cu paste și măsline
- Salată cu bacon și ouă fierte
- Salată cu piept de pui, muguri de pin și căpșuni
- Bonus: această supă de salată cu mazăre și mentă pentru că e un fel de primăvară în bol.
Tarte și quiche-uri, cele mai versatile preparate
Tartele sunt o idee excelentă pentru această primăvară! Sunt apreciate pentru versatilitatea lor, fiindcă pot fi servite calde sau reci și pot fi făcute într-o varietate de dimensiuni. Pentru umplutură poți folosi aproape orice găsești în frigider.
Pentru quiche-uri și tarte sărate, îndrăznim să spunem că nici măcar n-ai nevoie de o rețetă precisă: pur și simplu pune laolaltă câteva ouă, brânzeturi la alegere, ceapă verde, spanac, leurdă, mărar. Amestecă-le bine și toarnă-le într-o crustă de aluat, pune totul la cuptor și ai terminat treaba.
Tartele cu fructe sunt deserturile primăverii pentru că sunt ușor de făcut, proaspete și delicioase.
Aceste delicii trebuie să fie coapte uniform, iar crusta de aluat să fie ușor crocantă, în niciun caz moale sau apoasă. Pentru asta îți recomandăm să folosești o tavă de tarte din ceramică franțuzească al cărei rol principal este să asigure o coacere uniformă, de la margini până în mijlocul umpluturii, fără să usuce sau să ardă tarta.
Iată câteva rețete delicioase:
Folosește ierburi aromatice care chiar au gust, recoltate chiar de tine
Ghivecele de busuioc sau de chives pe care le cumperi din supermarket arată extraordinar de bine: stufoase, strălucitoare, parfumate. Dar realitatea este că odată ce le-ai cumpărat, își schimbă rapid aspectul și nu ajungă să supraviețuiască prea mult condițiilor bucătăriei tale. Nu e vina ta, ci chiar a produsului în sine: amestec de pământ slab calitativ, prea multe semințe înghesuite, plante de calitate inferioară.
Soluția e să te apuci tu însuți de grădinărit. 😊 Fii fără griji, nu e nevoie să fii nici priceput, nici pasionat. Nici măcar nu-ți trebuie o grădină sau un balcon. Poți să ai propria ta mini-recoltă de verdețuri și mini-legume cu ajutorul unei jardiniere inteligente.
Poți avea până la 4 tipuri de plante simultan precum: busuioc, cepșoară, cimbru, pătrunjel, mărar, mentă, rozmarin, oregano, roșii cherry, mini-ardei, ardei iute sau căpșuni. Atât semințele cât și substratul sunt 100% lipsite de pesticide, organisme modificate genetic (OMG) și chimicale.
Jardiniera inteligentă Veritable este autonomă, deci se ocupă singură de tot: de la furnizarea luminii necesare, până la irigarea plantelor atunci când au nevoie de apă. Te anunță automat atunci când recipientul de apă necesită reumplere (o dată la câteva săptămâni).
Îngrijește-ți grădina cu ușurință, ca un expert
Poate că ai deja o grădină exterioară de care ești pasionat sau ești un grădinar urban al cărui balcon e împodobit cu ghivece și jardiniere. Înseamnă că instrumentele de grădinărit Opinel sunt pentru tine.
Aceste ajutoare versatile fac mai ușoare întreținerea și îngrijirea grădinii tale, fie că tai, plivești, culegi sau altoiești plantele.
Sunt mici, ergonomice și se manevrează ușor, fără să-ți obosească mâinile. Lamele sunt fabricate din inox dur și din oțel carbon, în timp ce mânerele ergonomice sunt prelucrate din lemn de fag provenit din ferme franceze, care rezistă ani de zile.
Produsele Opinel sunt o emblemă a Franței și au o istorie bogată, de peste 130 de ani. Astăzi linia Opinel include sute de cuțite și unelte pentru bucătărie și activități în aer liber, apreciate la nivel mondial pentru versatilitate, rezistență și un excelent raport calitate-preț. Poți afla mai multe aici.
Un stil alimentar bogat în fructe, legume și verdețuri nu e chiar atât de complicat pe cum pare. Profită de toate avantajele pe care le oferă primăvara, de la mai multă lumină și căldură, până la diversitatea de arome și texturi culinare. Te vei bucura de mai multă energie și sănătate!
Alte produse recomandate:
Jardiniera, 33 x 18,5 x 45 cm, "SMART Garden", Copper - Veritable
Cod: VPOTSSBCOEU2158
Alte articole care te-ar putea interesa: