• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Ghid complet pentru fierberea corectă: Tipuri de vase și tehnici esențiale

Ghid complet pentru fierberea corectă: Tipuri de vase și tehnici esențiale

Nu-i așa că oricine poate să fiarbă un ou sau o porție de paste? Așa este! Dar nu oricine poate să fiarbă un ou sau o porție de paste și să obțină exact textura pe care și-o dorește sau pe care o cere rețeta.

Fierberea poate produce rezultate diferite în funcție de materialul din care este făcută oala de gătit, de lichidul în care fierbi și de modul de fierbere: la foc mare, la foc mic sau sub presiune.

Ca să nu te mai fierbem, trecem direct la subiect și îți arătăm care sunt beneficiile acestei metode culinare și ce oale și moduri de fierbere ar trebui să alegi în funcție de alimente.

ghid-complet-pentru-fierberea-corecta-tipuri-de-vase-si-tehnici-esentiale

Ce este fierberea și de ce este importantă?

În caz că nu e clar pentru toată lumea, această tehnică de gătit implică încălzirea unui lichid până la punctul de fierbere/clocotire și gătirea alimentelor în acel lichid. Această metodă datează din era descoperirii focului, acum vreo 500.000 de ani.

Fierberea ne ajută să gătim rapid și uniform alimentele, să obținem o textură moale și să le extragem aromele. În plus, distruge microorganismele dăunătoare, făcând alimentele și apa sigure pentru consum.

ghid-complet-pentru-fierberea-corecta-tipuri-de-vase-si-tehnici-esentiale

Beneficiile fierberii în prepararea alimentelor

Avantajele fierberii sunt binecunoscute de toți românii și de oricine a mâncat vreodată o supă de pui fierbinte sau o ciorbă rădăuțeană autentică. Este metoda ideală de a extragere aromele din oase, carne, legume și ierburi, formând baza pentru ciorbe, supe și sosuri delicioase.

Versatilitatea acestei tehnici se extinde la aproape toate alimentele - cereale, paste, legume și chiar fructe - făcându-le gustoase, moi și mai ușor de digerat.

Alimentele fierte sunt o opțiune bună dacă vrei să consumi preparate sărace în grăsimi și calorii. Nu necesită ulei sau unt adăugat, ceea ce o face o metodă de gătit sănătoasă.

Cu toate acestea, legumele fierte pot să piardă o mare parte din vitaminele solubile în apă. Cu cât folosești mai multă apă și fierbi legumele mai mult timp, cu atât se pierd mai mulți nutrienți valoroși. Ceea ce ne duce la o regulă importantă: scoate legumele din apă imediat ce sunt fierte.

Tipuri de vase pentru fierbere

Nu este deloc complicat să alegi cele mai bune vase pentru fierbere. Iată recomandările noastre!

ghid-complet-pentru-fierberea-corecta-tipuri-de-vase-si-tehnici-esentiale

Oale din inox

Oțelul inoxidabil este non-reactiv, hipoalergenic și foarte durabil. Oalele din inox sunt potrivite pentru fierbere pentru că nu oxidează și nu dau niciun gust apei sau lichidului de fierbere. Deci poți fierbe fără probleme sos de roșii, oțet, vin și citrice, pentru că aciditatea acestora nu reacționează cu inoxul.

Chiar dacă inoxul nu este un conductor de căldură atât de bun precum aluminiul, multe dintre oalele și cratițele de calitate au încorporate straturi de aluminiu și alte materiale, tocmai pentru a le spori eficiența și versatilitatea (de ex., să poate fi folosite pe plita cu inducție).

Recomandarea noastră:

ghid-complet-pentru-fierberea-corecta-tipuri-de-vase-si-tehnici-esentiale

Oale din aluminiu

Oalele din aluminiu conduc excelent căldura, ceea ce înseamnă că apa va începe să fiarbă foarte repede. Îți recomandăm să alegi oale fabricate din aluminiu turnat de înaltă calitate și care au un strat antiaderent care împiedică alimentele să intre în contact direct cu aluminiul brut.

Aluminiul brut poate reacționa cu alimentele acide, dar acoperirea antiaderentă rezolvă această problemă, pentru a putea fierbe ce mâncăruri și băuturi îți dorești.

Recomandarea noastră:

ghid-complet-pentru-fierberea-corecta-tipuri-de-vase-si-tehnici-esentiale

Oale din ceramică

Odată atins punctul de fierbere, oalele ceramice păstrează eficient căldura, ceea ce poate ajuta la o fierbere constantă, utilă în special pentru fierberea orezului brun și alb, dar și la supe, tocănițe sau mâncăruri gătite lent.

Asigură-te că alegi oale din ceramică emailate. Învelișul emailat rezistă la umiditate și temperaturi ridicate și protejează vasul împotriva absorbției apei și eventualelor fisurări.

Recomandarea noastră:

ghid-complet-pentru-fierberea-corecta-tipuri-de-vase-si-tehnici-esentiale

Oale din fontă

Fonta se încălzește lent, dar reține foarte bine căldura, ceea ce face oalele din fontă foarte bune pentru fierbere.

Optează pentru oale cu înveliș emailat, care le face ușor de curățat și potrivite chiar și pentru alimentele acide.

Recomandarea noastră:

Tehnici esențiale de fierbere

Fasolea, broccoli și puiul de țară au nevoie de condiții diferite pentru a fierbe corect și sănătos. Iată ce tehnici de fierbere să alegi în funcție de ingrediente.

ghid-complet-pentru-fierberea-corecta-tipuri-de-vase-si-tehnici-esentiale

Fierberea la foc mic

Pentru această metodă, apa trebuie menținută sub punctul de fierbere, atunci când se formează bule timide, deci undeva la 90°C. Asigură o gătire lentă și delicată.

Fierberea orezului, a pastelor și a cărnii de pui se face la foc mic, pentru a păstra textura alimentelor: cerealele rămân pufoase, fără ca boabele să se spargă, iar carnea își menține frăgezimea. Și supele, ciorbele și tocănițele beneficiază de pe urma unei fierberi lente la foc mic.

Fierberea la foc mare

Pentru a fierbe cu bulbuci și clocoteli intense, apa trebuie să atingă temperatura de 100°C. Această metodă asigură o gătire uniformă ingredientelor care au nevoie de o expunere rapidă la căldură mare.

E recomandat să fierbem la foc mare pastele al dente, cartofii, fasolea verde și broccoli (pentru a păstra textura și culoarea).

Fierberea la presiune

Oala sub presiune este unul dintre cele mai mari trucuri de fierbere, pentru că apa depășește temperatura de 100°C, ceea ce duce la un timp de gătire mult mai scurt decât în mod normal.

Fierberea sub presiune face minuni cu ingredientele dure, pentru că reușește să înmoaie într-un timp relativ scurt chiar și bucățile fibroase precum carnea de vită, puiul de țară sau leguminoasele precum fasolea și năutul.

Fierberea în aburi

Nu este o fierbere propriu-zisă, ci o gătire cu ajutorul aburilor fierbinți produși de apa care clocotește. Alege să gătești la aburi produsele delicate care au nevoie de umiditate și o temperatură blândă pentru a-și păstra proprietățile de gust, textură și culoare.

Fierberea în Bain-Marie (baie de apă)

Este o metodă de fierbere indirectă în care alimentele sunt plasate într-un vas care este scufundat în apă fierbinte. Alimentele nu iau contact cu apa sau aburii, ci sunt gătite de căldura produsă de aceștia.

În general, tehnica bain-marie este utilizată pentru budinci, sosuri, unt sau ciocolată topită. Poți afla mai multe din articolul nostru: Tehnica bain-marie: ce înseamnă și cum se folosește.

Fierberea este așadar o metodă sănătoasă, sigură și eficientă de a găti, care necesită efort și echipament minim. Asigură-te totuși că adaptezi tehnicile de fierbere la ingredientele tale, pentru a obține rezultate foarte bune și nu uita regula de aur: alimentele se scot din apă imediat ce au fiert, pentru a contracara pierderea nutrienților.

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: