Tarabe pline de fructe și legume, planuri de vacanță, briza mării, flori și verdeață, plus un milion de motive pentru care să iubești vara. Printre ele și explozia de vitamine din farfurii, care rezultă de regulă în mai puține vizite la doctor și siluetă mai subțire.
În același registru, printre lucrurile pe care le iubim la vară se numără și petrecerile în aer liber, cu mese colorate și cocktail-urile savuroase. Din fericire, vara aceasta se anunță mai sigură și cu mai puține restricții, așa că putem pune la cale calendarul de petreceri.
Ți-am pregătit în articolul de astăzi un scurt ghid, care să te ajute să alcătuiești meniul perfect și să organizezi o petrecere pe care toți invitații să o țină minte.
Meniul unei petreceri de vară
De obicei, mâncarea nu este primul lucru la care te gândești atunci când spui ”petrecere”, însă pentru că suntem doar pasionați de gătit aici, e o oportunitate minunată pentru a impresiona cu un meniu lejer, ușor, dar gustos.
Bineînțeles, poți face un meniu foarte sofisticat și gourmet, dar pentru că scopul principal este distracția și voia bună, ți-am selectat cele mai rapide, dar de efect, preparate. Dacă vrei să ai mai multă diversitate, poți organiza mai multe colțuri cu mâncare, cum ar fi:
- colțul cu brânzeturi și nuci
- colțul de mini sendvișuri
- zona de barbecue și asamblat burgeri
- zona fresh, cu salate și fructe
- candy bar
Pentru o planificare cât mai ușoară, stabilește împreună cu invitații preferințele și limitează-te la o listă de cumpărături scurtă, pentru a evita risipa alimentară. Eventual poți pregăti și câteva caserole în care invitații își pot lua la pachet preparatele preferate.
Dacă iei în calcul și posibilitatea unui grătar, pregătește în avans ingredientele, astfel încât carnea să fie condimentată, iar legumele tăiate și porționate. Tot ce mai trebuie să faci este să le pui pe grătar după ce ajung oaspeții.
Platoul italienesc perfect
Italia ne-a binecuvântat cu multe lucruri minunate, printre care și zeci de brânzeturi și mezeluri, perfecte de aranjat pe platouri frumos decorate.
Cumpără câteva tipuri interesante de brânză, aranjează-le împreună cu câteva garnituri gustoase cum ar fi struguri, nuci, biscuiti sărați, salam, prosciutto crudo sau mortadella și nu poți da greş. Găsești aici un articol detaliat despre cum să faci un platou de brânzeturi impresionant.
Tapas colorate pentru toate gusturile
Un alt lucru cu care nu poți da greș este o selecție de tapas sau bruschette, pentru care poți folosi o parte din produsele folosite la platoul de brânzeturi, alături de cremă de brânză proaspătă, guacamole, ouă fierte sau legume.
Iată câteva combinații interesante:
- cremă de brânză cu castravete, verdețuri sau fructe de pădure
- avocado cu ou fiert
- șuncă, porumb și cașcaval
- somon afumat cu capere
- brânză Cheddar, muștar și coriandru
- feta cu roșii uscate
- ciuperci, spanac și roșii
- vită cu blue cheese și dulceață de ceapă
- brânză la cuptor și fulgi de migdale
- prosciutto și roșii cherry
- brie și dulceață de afine
- cu pastă de sardine homemade
Iar lista poate continua la nesfârșit... 😊
Poți opta și pentru un mic bufet, cu diverse tipuri de pâine feliată, proaspătă sau prăjită și boluri cu ingrediente, iar fiecare să își facă propriile bruschete.
Mini burgers
Burgerii sunt în continuare iubiți de multe persoane, așa că vor fi cu siguranță apreciați și poți folosi același model de DIY, în care fiecare își asamblează burgerul perfect.
Ce trebuie să includă ”stația de lucru”:- baza – carne de vită, chiftele cu legume sau halloumi;
- brânza – cheddar, camembert, brânză de caju sau orice dorești;
- legumele – castravete fresh sau murat, ceapă roșie, ciuperci, avocado, salată etc.;
- sosurile – dulceață de ceapă, maioneză, sos de muștar, barbecue etc.;
- alte topping-uri – inele de ceapă, crispy bacon, jalapenos etc.
- chifle
Fiecare își adaugă ingredientele preferate, așa că nu ai cum să dai greș. În plus, va fi un motiv foarte bun de socializare și făcut schimb de ”rețete”.
Alte idei de finger foods
Pe scurt, orice se poate lua cu mâna. Nu că ce am menționat până acum ar necesita ustensile sofisticate.
Pentru că am zis că luăm în calcul doar opțiuni rapide și de efect, nu intrăm în preparate foarte complicate sau delicii migăloase.
Iată câteva variante simple și gustoase:
- prosciutto crudo înfășurat pe grisine
- rulouri din tortilla cu șuncă, cremă de brânză și salată
- frigărui din roșii cherry, brânzeturi și fructe
- rulouri de spanac cu brânză
- bastonașe din morcovi, castraveți, țelină apio cu hummus sau alte creme
- ouă umplute (poți încerca cu ton picant, cu spanac și avocado sau cu salată de pui și porumb)
- vol-au-vents cu linte
- creveți cu avocado
- poți încerca și această tartă cu sparanghel fără blat, care se face foarte ușor (poți pune alte legume, brânză și ce mai dorești 😊
Din nou, îți poți surprinde invitații cu o mulțime de gustări ușoare, colorate și delicioase, fără să te complici cu quiche-uri sau plăcinte, de exemplu.
Fructe și deserturi
Temperaturile înalte cer mai degrabă fructe, așa că ar fi cea mai simplă variantă, fără să fie nevoie să prepari ceva. Doar porționezi fructele preferate și fiecare se servește direct de pe platouri. Eventual poți prepara o salată mare de fructe, pe care să o asezonezi cu puțină miere și zeamă de lămâie și să pui la dispoziție câteva boluri mici sau pahare pentru servire.
Ca alternative răcoritoare mai poți alege între înghețate, tarte cu fructe sau cheesecake fără coacere.
O altă idee pentru a-ți organiza meniul este să faci un mic chestionar printre invitați, în care să-i întrebi de preferințele culinare sau ce nu mănâncă.
Cocktail-uri de vară savuroase
Acum am ajuns la partea cea mai interesantă, sufletul petrecerilor de vară și nu numai. Băuturile pot fi la fel de diverse și colorate precum gustările, așa că ai mult spațiu de improvizație. Dacă preferi cocktail-urile clasice, poți descoperi aici 12 rețete din care să alegi. Iar aici un ghid de preparare.
Dacă vrei să-ți impresionezi invitații cu ceva special, încearcă această rețetă de punch de pepene, servit direct în coajă.
Ingrediente:
- 1 pepene mare
- 200ml vodka
- busuioc proaspăt
- 1 lămâie
- gheață
Se prepară foarte rapid și ușor. Taie pepenele și scoate miezul, pe care îl pasezi fie în blender, fie scurgi sucul prin tifon. Adaugă vodka, câteva frunze de busuioc proaspăt și zeama de la lămâie și adaugă amestecul înapoi în pepene. Poți folosi și sirop de lime, dar ar trebui să fie suficient de dulce.
Pepenele ar fi de preferat să fie ținut la rece măcar cu câteva ore înainte, dar dacă nu ai apucat, completezi oricum cu gheață. Folosește un polonic pentru a turna în pahare sau oferă-le oaspeților paie direct.
Mexican Margarita
Margarita este o altă băutură foarte populară printre petrecerile de vară, chiar dacă nu ești în Mexic, pe plajă.
O poți prepara direct la blender, amestecând cuburi de gheață cu tequila, triplu sec Cointreau, suc de lime și, dacă dorești, sirop de fructe, de zahăr sau curacao albastru. Rețeta diferă foarte mult în funcție de preferințe, cât de tare sau aromată vrei să fie.
Rețeta originală ar fi o parte tequila, ½ triplu sec, ½ suc de lime și multă gheață. Iar pentru maximum de profesionalism trece gura paharului prin zeamă de lime, iar apoi prin sare mare (fulgi sau Maldon).
De ce ai nevoie:
- Pahar de margarita
- Shaker cu pahar gradat
- Linguriță pentru cocktail
- Un blender bun, care mărunțește gheața
SodaStream fun
Un alt element distractiv al petrecerii este aparatul SodaStream, care carbonatează apa cu un singur buton. Pe românește, celebrul sifon cu sirop de fructe, iar în varianta +18 ani, cu alcool. 😊
Prepară cocktail-uri savuroase din:
- tipul de alcool preferat
- sirop
- suc de fructe
- sifon proaspăt
- mentă proaspătă și felii de lime sau alte fructe
Pentru o variantă mai sănătoasă, prepară la blender piureuri din fructe și îndulcește-le cu miere. Cei mai creativi invitați își pot pune în valoare calitățile de barman.
Iată și câteva rețete pe care le poți încerca:
- Tropic Sparkle cu rom și lămâie
- Sparkle Boost cu albuș de ou și whisky.
- After Hours Sparkle pentru fanii Aperol.
- Dacă petrecerea e pentru copii poți încerca și Strugurel Cel Răcorel, Ala Bala Portocala sau Căpșunata Însetata
Trucuri pentru o petrecere de vară reușită
Dacă tot am stabilit meniul perfect și băuturile care să vă binedispună, îți lăsăm la final și câteva trucuri care să garanteze o petrecere memorabilă.
1. Muzica
Stabilește în avans un playlist care să seteze atmosfera potrivită și evită discuțiile care pot apărea pe parcurs, când fiecare vrea să pună altă melodie. Poți pune la început, până se adună toată lumea, un playlist de lounge, apoi alege ceva mai animat, eventual cu specific, cum ar fi muzică africană, braziliană sau mexicană, iar la final poți face loc câtorva melodii mai populare, eventual hituri ale anilor 90’, care să trezească nostalgia prietenilor și să fredonați la unison versurile.
2. Tematica
Poți alege o tematică specifică, cum ar fi cea mexicană, dacă tot am menționat margarita și muzica, iar tot decorul să fie rupt din tradiționalele baruri mexicane. Eventual poți ruga fiecare invitat să aducă ceva specific sau să contribuie cu idei.
3. Creează amintiri instant
Investește într-un aparat foto instant, pentru a avea poze de la cea mai tare petrecere. Dacă vrei să treci la nivelul următor, poți închiria chiar un aparat care transformă pozele preferate în magneți pentru frigider. Varianta mai accesibilă este cea în care scoți magneții după petrecere sau în care printezi pozele selectate și le trimiți apoi tuturor. Un bun prilej să vă revedeți curând.
4.Servirea mesei și a băuturilor
Asigură-te că ai tot ce îți trebuie pentru servirea preparatelor și a băuturilor, astfel încât singura misiune în timpul petrecerii să fie socializarea și distracția.
Ce să pui pe listă:
- Tacâmuri de unică folosință, farfurii și eventual caserole pentru pachet. Optează pentru unele din bambus sau hârtie preferabil.
- Pahare și paie din bambus sau hârtie
- Set pentru servirea aperitiveloraici, aici sau aici.
- Set pentru servirea brânzeturilor
- Scobitori sau, bețe pentru frigărui pentru servirea gustărilor și a fructelor
- Set pentru grătar
- Tirbușon pentru sticlele de vin
- Frapieră pentru păstrarea băuturilor
- Carafă pentru băuturi
- Saci de gunoi, pentru a strânge ușor resturile. Poți pune și pe masă câte un coș de gunoi pentru masă
- Servețele și dezinfectant
Dacă ai mai organizat petreceri, probabil că știi ce situații ai putea să previi, iar dacă ești novice, gândește-te la ce situații ar putea apărea, pentru a te pregăti din timp și a evita criza de timp dinainte de petrecere.
Sperăm să ai o vară plină de petreceri și mese gustoase, alături de cei dragi și dacă publici ceva, poate ne dai și nouă un tag. 😊
Alte produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: