Grătarul nu înseamnă doar să arunci carnea pe foc și să speri la ce-i mai bun. Dacă vrei cu adevărat să primești felicitări la finalul mesei, trebuie să știi cu ce bucată de carne să începi atunci când focul este puternic și cum să obții crustă perfectă și interior bine pătruns, fără să-l usuci.
Dacă îți place să gătești în aer liber și vrei să devii expert în practica grătarului, te invităm să citești mai departe despre ordinea cărnii pe grătar și alte trucuri utile, astfel încât să beneficiezi de o rumenire optimă, fără porțiuni crude sau arse.
Cum să alegi grătarul potrivit?

Spoiler alert: nu există un grătar perfect pentru toată lumea. Poți folosi grătarul pe lemn sau cărbune, grătarul pe gaz sau grătarul electric – alegerea se face în funcție de preferințele și obiceiurile tale. Vrei să muncești mai mult pentru un grătar delicios cu gust tradițional de fum sau preferi varianta electrică, mai elegantă și mai rapidă?
Iată care sunt cele mai răspândite tipuri de grătare. O prezentare mai amplă a fiecăruia vei găsi în articolul nostru: Ghidul începătorului pentru un grătar perfect.
Grătar pe lemn/cărbune
Este furnizorul oficial de mititei și alte cărnuri dungate și suculente. Grătarul pe lemn/cărbune oferă cărnii acea aromă delicioasă de fum care trezește poftele românilor de pretutindeni.
Efortul este pe măsura plăcerii: grătarul pe lemn sau cărbune necesită timp, pregătire și o curățare temeinică ulterioară. Nu poți controla precis temperatura, ceea poate fi un dezavantaj pentru începători. Ordinea cărnii pe grătar se referă mai ales la acest tip de grătar, unde nu poți seta temperatura, ci trebuie să te pliezi pe intensitatea focului sau pe cât de încinși sunt cărbunii.
Grătar pe gaz
Carnea iese gustoasă, iar grătarul pe gaz este ușor de folosit, dar trebuie să fii pregătit dinainte: grătarul trebuie branșat la o butelie care nu este întotdeauna inclusă în set. Așadar nu uita să te asiguri că ai tot ce-ți trebuie și că toate sunt funcționale înainte de a-ți invita prietenii la grătar.
Grătar electric
Este alegerea celor care iubesc confortul, dar și experiența de a sta cu prietenii în jurul grătarului. Este rapid, ușor de folosit și de curățat și îți oferă control precis. În plus, mâncarea gătită la grătarul electric este sănătoasă, deși nu va avea savoarea de fum a cărnurilor făcute pe grătar cu lemne.
Cum să stabilești ordinea cărnii la grătar?
Chiar și cei mai mari maeștri ai grătarului au fost la un moment dat amatori. Au avut parte de multe greșeli și stângăcii până să învețe cum se face un grătar perfect. Din fericire, amatorii de azi au toate informațiile necesare la un clic distanță. Iar grătare și accesorii utile găsești la noi în magazinul KitchenShop. Nu-ți rămâne decât să ții cont de aceste sugestii în ceea ce privește ordinea cărnurilor pe grătar.
Cele mai groase bucăți, primele pe grătar
Bucățile groase de carne au nevoie de mai mult timp și se gătesc cel mai bine cu o combinație de căldură directă și indirectă. Aici intră bucățile mari de vită, ceafa de porc, cotletul de porc cu os, pulpele întregi cu os.
Pe locul doi: carnea marinată sau unsă cu sos
Marinadele pe bază de iaurt/muștar și sosurile BBQ au zaharuri care se ard rapid dacă focul este prea mare, așa că gătește-le pe foc mediu. Înainte de le pune pe grătar, tamponează puțin bucățile de carne cu hârtie de bucătărie pentru a înlătura excesul de sos care se poate arde cu ușurință și devine amărui. Poți unge carnea cu sos cu 1-2 minute înainte de final.

Spre final: mititei, cârnați, burgeri, pulpe dezosate
După ce ai terminat cu bucățile mari de carne pentru grătar și cărbunii încă mocnesc și emană căldură, poți trece la preparatele cu carne tocată:
- Mititei: se pun după bucățile mari ca să prindă aromă. Întoarce-i des, NU îi presa!
- Cârnați de casă: foc mediu, găuriți ușor ca să nu pocnească.
- Burgeri din vită: se întorc o singură dată. Nu se apasă deloc pentru a nu-și pierde suculența.
- Fileuri de pește, piept și pulpe de pui dezosate - perfecte pe foc mediu spre mic, cu o crustă crocantă.
Ultimele pe listă: felii subțiri de carne, cârnați pre-gătiți, etc.
La sfârșit, temperatura redusă este potrivită pentru preparate la grătar care nu necesită decât o rumenire rapidă. Hot-dogi/crenvurști, bacon, fâșii foarte subțiri de vită, piept de pui, porc și, desigur, legumele: felii de zucchini, vinete, ardei, roșii, ceapă.
Sfaturi esențiale pentru un grătar delicios
Iată câteva lucruri de care să ții cont atunci când faci grătar:
Curățarea grătarului
Un grătar murdar dă un gust amar și poate face ca mâncarea să se lipească. Pentru o curățare optimă și ușoară, încinge bine grătarul, apoi folosește o perie metalică (cum este cea din setul pentru grătar Zokura) pentru a îndepărta resturile vechi. Dacă nu ai perie, folosește o ceapă tăiată în jumătate sau un cartof crud frecat direct pe grătarul fierbinte. Unge grătarul cu puțin ulei (folosește un șervețel înmuiat în ulei și un clește) pentru a preveni lipirea cărnii.

Pregătirea cărnii pentru grătar
Scoate carnea din frigider cu 30-60 min înainte. Dacă e prea rece, se va găti neuniform. Tamponează carnea cu un șervețel de hârtie pentru a înlătura excesul de umiditate. Săreaz-o doar înainte de a o pune pe grătar pentru a nu extrage sucurile.
Păstrarea ordinii cărnii la grătar
Urmează ordinea pe care ți-o recomandăm mai sus pentru a prepara cea mai bună carne la grătar. Nu întoarce carnea prea des, ci lasă-i timp să dezvolte o crustă frumoasă.
Nu apăsa carnea cu paleta
Știm că este tentant să apeși burgerii sau micii pe grătar – pentru o sfârâială ca la carte - dar asta scoate toate sucurile și usucă carnea. Încercăm să ne abținem.
Lasă carnea să se odihnească înainte de servire
După ce o iei de pe grătar, carnea continuă să se gătească ușor și își redistribuie sucurile interne. Pune carnea pe un platou și acoper-o lejer cu folie de aluminiu pentru 5-10 minute. Nu o tăia imediat, altfel toate sucurile se vor scurge și preparatul va deveni uscat.
Respectând aceste sfaturi, precum și ordinea corectă a cărnurilor pe grătar, vei obține texturi perfecte, bucăți suculente și arome incredibile. Fie că pregătești un festin cu ceafă de porc, mici, pui sau doar un grătar rapid cu burgeri și cârnați, pune carnea în ordinea potrivită și lasă grătarul să-ți ofere delicii rumene și gustoase.
Alte produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: