Toate drumurile de sărbători duc la o masă plină cu bunătăți. Sărmăluțe atent împachetate ca pe cadouri, fripturi aurii, împodobite cu tot felul de ierburi și legume, cozonaci cu cruste bine rumenite și sclipitoare mai ceva ca luminițele din brad… Lângă toate aceste delicii pregătite cu mâinile tale, ar fi și păcat să așezi niște cârnați anoști cumpărați din supermarket.
Să vă spunem un secret: prepararea cârnaților nu mai e un proiect elaborat care îți ocupă prea mult timp și te lasă cu un dezastru în bucătărie. Dacă ai la tine pasiunea pentru gătit și câteva instrumente bine alese, lucrurile vor merge ca unse și cârnații tai vor fi gata de uscare, afumare sau congelare cât ai zice: “mmmmniam!”.
Echipamentul de bază
1.Cântar electronic ZOKURA
În general, patiserii și “prăjiturierii” sunt cei pentru care cântarul este element obligatoriu. 5 grame de praf de copt în plus sau în minus pot duce la un rezultat foarte diferit. Nu e cazul de praf de copt în cârnați, dar multe alte ingrediente au nevoie de o măsurare precisă. Mai ales dacă ești la primele tale experimente, nu prea poți estima “din ochi” câte grame de grăsime animală pui la 500 g de carne macră. Sau cât piper, sare, zahăr, cimbru adaugi în amestecul de carne.
Spre deosebire de o tocăniță, în care problema deficitului de sare poate fi rezolvată pe loc atunci când îți pui mâncarea în farfurie, în cazul cârnaților sare prea puțină (sau condimente prea multe) înseamnă un eșec. Fă-ți așadar o favoare și investește într-un cântar digital ca să poți respecta mot-a-mot rețeta aceea de cârnați nemțești fabuloși pe care i-ai gustat iarna trecută.
2. Boluri din inox GRUNWERG
Ai nevoie de castroane mici și mari, asta-i clar. Unde pui usturoiul pisat, unde tai cubulețele de carne, unde pui compoziția măcinată și tot așa.
De ce inox și nu plastic sau sticlă? Ideal este ca bolurile tale să fie în permanență reci, deci activitatea „pune-le în congelator, scoate-le din congelator” cere un material ușurel și simplu de manevrat. Inerția termică mare e un avantaj al inoxului: odată scos din congelator, bolul își va păstra temperatura joasă mai mult timp.
3.Cuțitul bucătarului ZWILLING
Când faci cârnați de casă, toci carnea în casă. Logic, nu? Și ca să toci carnea, trebuie să o tai întâi în bucăți mai mici. În general, rețetele recomandă tăierea în cubulețe, dar noi am observat că unele mașini de tocat se descurcă mai bine cu carnea tăiată fâșii. Desigur, la prima ta experiență, poți încerca ambele variante pentru a decide care este pe placul mașinii tale de tocat.
Un cuțit care-ți stă bine în mână și este foarte ascuțit este esențial. Carnea trebuie să fie rece în permanență (când nu o folosești, pune-o în frigider), așa că și tăiatul ei trebuie să se desășoare rapid și eficient, ca să nu-ți înghețe degetele pe ea. Un cuțit bun trebuie să treacă ușor prin fibră și prin straturile de grăsime. Dacă cuțitul tău nu poate face asta, înseamnă că nu e pregătit pentru operațiunea Cârnați De Casă. Cumpără-ți cu ocazia asta un cuțit Zwilling și fă-ți viața mai ușoară!
Echipamentul specializat
1.Mixer fix KITCHENAID
Ai la dispoziție mai multe opțiuni atunci când vine vorba de a transforma carnea în cârnați, dar mixerul KitchenAid este, de departe, cel mai versatil instrument pe care îl poți avea în casă. Probabil că n-o să-ți cumperi un KitchenAid doar pentru că ai decis să faci cârnați. Cumperi un KitchenAid pentru că știe să prepare cârnați, carne tocată, torturi și prăjituri, biscuiți, bezele, covrigi, frișcă, sosuri, creme, paste făinoase, sucuri, gemuri, înghețată sau fructe și legume tăiate în toate felurile.
Asigură-te că achiziționezi separat accesoriile necesare pentru toate sarcinile gastronomice pe care vrei să le execute. Accesoriul pentru tocat carne și accesoriul extensie pentru umplut cârnați fac, împreună cu mixerul tău, o echipă imbatabilă în pregătirea cârnaților de casă.
2.Mașină electrică de tocat carne ZOKURA
Dacă nu ai încă un KitchenAid, nu înseamnă că ai interdicție la făcut cârnați. O mașină de tocat carne este o investiție mai mică decât un mixer fix cu accesorii, dar vorbim totuși de 2 electrocasnice cu funcții diferite. Micuțe, dar harnice și puternice, mașinile de tocat vin în general cu mai multe discuri metalice (pentru măcinat fin, mediu, grosier) și accesorii pentru umplut cârnați de mai multe dimensiuni.
Bonus, mașina Zokura are chiar și accesoriu pentru stors suc de roșii. Așa, ca să te pregătești din toamnă cu un ketchup de casă pentru cârnații care urmează să se întâmple :)
3.Mașină manuală de tocat carne WESTMARK
Unora le plac lucrurile făcute în cel mai tradițional mod. Nu vorbim neapărat de tocatul cărnii cu satârul (deși poți găsi și satâre pe placul tău în oferta Kitchen Shop ), ci de această simplă unealtă cu un design consacrat încă de pe vremea când nici nu se găsea carne-n magazine.
Desigur, în comparație cu verișoarele sale mai avansate de mai sus, mașina acesta lucrează și bicepșii bucătarului, deci pregătește-te pentru nițel efort fizic. Pe de altă parte, pentru mașinile Westmark găsești, tot la Kitchen Shop, și accesoriile pentru umplut cârnați, deci nu mai ai nevoie de nicio altă mașină specială.
4.Mașină de făcut cârnați ZOKURA
Dacă ai deja o mașină manuală de tocat fără accesoriile pentru făcut cârnați, pune-o laolaltă cu sufletul ei pereche.
Nu toți cârnații sunt la fel, așa că ZOKURA îți pune la dispoziție mai multe pâlnii de umplere cu diametre diferite. Capacitatea mașinii e direct proporțională cu pasiunea ta pentru acest preparat, deci alege după cum îți cântă poftele.
Ingredientele
Aici intrăm deja pe teritoriul privat al fiecărui bucătar. Fiindcă sunt mii de rețete de cârnați și cârnăciori, wurști, virșli, caltaboș, tobă, sângerete și alte minunății care ne lasă gura apă. Noi îți reamintim doar esențialul: carne din belșug, grăsime animală, membrană naturală din intestine de porc (sau membrane artificiale, doar pentru anumite preparate) și o cantitate mare de condimente variate care dau gustul cârnaților. Chimen, cimbru, rozmarin, ghimbir, usturoi, boia dulce, ba chiar și puțin ienibahar și...obligatoriu!...sare, zahăr și piper. Proporția o stabilește fiecare, dar e bine să începi cu puțin și să suplimentezi treptat.
Nu putem încheia liniștiți fără această mențiune. Bănuim că nu se gândește nimeni să cumpere carnea gata tocată din supermarket sau chiar și din măcelărie. Ca să ne simțim totuși cu inima împăcată, mai lansăm o dată, pentru a nu știu câta oară, rugămintea de a renunța la acest obicei. Să fim sinceri, nici nu înțelegem de ce ar prefera cineva caserolele “misterioase” în detrimentul garanției prospețimii, a condimentelor folosite sau a procentului de grăsime conținut de carnea tocată de tine.
De-acum, gata cu teoria. La tocat, bucătari, că vin sărbătorile peste noi! :)
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: