Tindem să spunem sub formă de adevăr universal valabil: tot ce este pregătit pe grătar este mult mai gustos! Chiar şi lipiile, care sunt o alternativă excelentă şi mult mai rapidă pentru pâinea pregătită acasă. Iar cu sosul de usturoi de care îţi povestim în această reţetă poţi să le serveşti fără să mai ai nevoie de altceva.
Timp de gătire: 35 minute
Ingrediente pentru 12 lipii:
- 350 g făină;
- 1 linguriţă de praf de copt;
- 350 g iaurt natural;
- Sare, după gust.
Ingrediente pentru sosul de usturoi cu verdeţuri:
- 2 căţei de usturoi;
- verdeţuri proaspete (pătrunjel, tarhon, busuioc, mărar);
- 40 g unt.
Cum se face:
Pasul 1: Într-un bol pui toate ingredientele pentru aluatul lipiilor şi le amesteci bine. Când s-a format un aluat omogen, presari puţină făină pe un blat şi îl mai frămânţi puţin, după care îl reaşezi în bol şi îl laşi să crească frumos. Dacă se întâmplă să ai un mixer Artisan KitchenAid în bucătărie, pasul acesta este mult mai simplu, pentru că doar aşezi ingredientele în bol şi apeşi un buton.
Pasul 2: Pregăteşti sosul de usturoi cu verdeţuri. Cureţi căţeii de usturoi şi-i zdrobeşti în mojar, iar verdeţurile le tai foarte mărunt. Topeşti untul într-o tigaie şi căleşti în ea usturoiul şi verdeţurile.
Pasul 3: Împarţi aluatul în 2 jumătăţi, apoi fiecare jumătate în alte 6 părţi egale. Presari puţină făină pe blatul mesei şi pe făcăleţ, aplatizezi bucăţile de aluat şi le întinzi până obţii cercuri cu diametrul de aproximativ 12 cm şi o grosime de 2-3 mm. Pe fiecare bucată trasezi uşor cu un cuţit câte 6 linii.
Pasul 4: Pui lipiile pe grătarul deja încins şi le laşi să se rumenească aproximativ 1-2 minute, pe fiecare parte. Când sunt gata, le ungi imediat şi uniform cu sosul de usturoi.
Să ai cărbunii încinşi!
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: