O prăjitură clasică şi populară în bucătăria noastră poate fi oricând o surpriză plăcută, chiar şi pentru tine, dacă se pregăteşte repede şi uşor. Pentru că este, prin definiţie, delicioasă, îţi propunem o reţetă din care să rezulte trei tăvi de prăjitură, să îţi rămână şi ţie măcar o porţie dacă o vei servi musafirilor.
Timp de preparare: aproximativ 1 oră
Ingrediente pentru 10 porții:
- 250g unt moale;
- 1 lingură şi 1/2 coajă rasă de lămâie;
- 550g zahăr pudră;
- 6 ouă;
- 450g făină;
- 1 pliculeţ praf de copt;
- 250ml lapte bătut.
Pentru glazura de lămâie:
- 400g zahăr pudră;
- 2 linguri şi ½ suc de lămâie;
- 50g unt moale, tăiat în bucăţi.
Cum se face:
Pasul 1: Încălzeşti cuptorul până la 180°C. Îmbraci cu hârtie de copt interioarele a 3 tăvi de dimensiuni medii.
Pasul 2: Amesteci untul, coaja de lămie şi ouăle cu un mixer electric, până obţii o compoziţie omogenă şi pufoasă. Pentru o înglobare uşoară, ar fi bine să pui pe rând fiecare ou şi să amesteci bine de fiecare dată.
Pasul 3: Presari praful de copt în făină şi apoi răstorni tot peste compoziţia din bol. Amesteci uşor, înglobând şi laptele bătut. Când totul devine o singură compoziţie, o împarţi în trei părţi egale şi o aşezi în tăvile deja pregătite.
Pasul 4: Bagi tăvile la cuptor şi le laşi acolo timp de 45 minute, verificând cu o scobitoare dacă este gata (nu trebuie să rămână aluat pe ea când o scoţi din blat). Fiecare tavă scoasă din cuptor va avea dreptul la 5 minute de răcire, apoi fiecare blat trebuie scos pe un grătar de răcire.
Pasul 5: Pregăteşti glazura de lămâie. Strecori zahărul pudră într-o cratiţă pusă pe foc mediu şi adaugi sucul de lămâie şi untul destinat glazurii. Aduci amestecul în punctul de fierbere, apoi reduci intensitatea flăcării şi mai fierbi sosul timp de 6-7 minute, amestecând continuu, până se leagă. Iei cratiţa de pe foc.
Pasul 6: Întinzi sosul de lămâie peste fiecare blat, îl laşi să se întărească aproximativ 15 minute şi apoi poţi servi prăjitura.
Să ai poftă de desert!
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: